A murit dupa ce a muncit 8 zile fara intrerupere pe mosia deputatului Stelian Fuia

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 09:46
3626 citiri
A murit dupa ce a muncit 8 zile fara intrerupere pe mosia deputatului Stelian Fuia

Ionita Marian, un tractorist in varsta de 54 de ani, a murit in urma unui groaznic accident de munca la statiunea de cercetare plante aromatice "Musetelul" din Fundulea, condusa la acea vreme de actualul deputat PD-L Stelian Fuia.

Atunci cand a cazut victima accidentului, Ionita muncise opt zile la rand fara pauza. Desi nu i se facuse niciun instructaj de protectia muncii si a lucrat fara echipamentele de protectie, ancheta autoritatilor a constatat ca mortul este de vina, informeaza Gardianul, in editia online.

Cu salariul neplatit de luni de zile, omul lucra totusi la Statiunea "Musetelul", noaptea era folosit ca paznic si ziua ca tractorist.

In data de 27.04.2005, dupa ce efectuase mai multe transporturi de apa pentru erbicidat, unul dintre picioarele lui Marian Ionita a fost prins de transmisia cardanica neprotejata, victima fiind apoi prinsa si infasurata de aceasta.

Acesta facea munca fara echipamentele de protectie obigatorii, pe niste utilaje imprumutate de baronul Fuia (foto) de la diverse firme sau prieteni.

In urma accidentului directorul statiunii, actualul deputat Stelian Fuia, candidat si la postul de primar in Fundulea, i-a spus vaduvei indurerate: "Sa fii multumita ca nu ti l-am adus carne de mici si ca mai poti sa-l vezi pentru ultima oara".

Tatiana Ionita, sotia decedatului, a declarat ca Fuia i-a dat cinci milioane de lei vechi pentru inmormantare.

Deputatul PD-L nu a recunoscut faptul ca a fost un accident de munca si a refuzat sa plateasca daune.

In urma lui Marian Ionita trei copii au ramas fara tata, doua fete si un baiat. Familia celui mort in accident de munca precum un sclav pe plantatie a trait din nimic.

Tribunalul l-a scos nevinovat pe Fuia

In data de 31 octombrie 2005 Tatiana Ionita a primit de la Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi o copie a ordonantei de scoatere de sub urmarire penala a lui Stelian Fuia.

Aceasta a fost semnata de procurorul Cornelia Manea. In actul redactat de procuror se scrie negru pe alb ca Marian Ionita nu a beneficiat de ore de protectia muncii, insa "inainte de inceperea lucrarilor de erbicidare s-a procedat la o instruire verbala".

Mai mult, in aceeasi ordonanta scrie ca nici transmisia cardanica, nici priza de putere nu aveau aparatori de protectie, iar instructajul de folosire a cisternei-vidanja ii fusese facut lui Ionita chiar in ziua decesului.

A reusit sa procedeze corect de cinci ori. La al saselea transport, lipsa de experienta, oboseala si lipsa aparatorilor de protectie au dus la decesul bietului om. La toate acestea adaugati ca Marian Ionita muncea de opt zile non-stop, desi avea salariul neplatit de peste cinci luni de zile.

Procurorul a inchis dosarul mentionand ca cauza reala a producerii evenimentului a constituit-o conduita victimei.

La ancheta, Fuia a declarat ca: "i-a atras atentia in mai multe randuri victimei Ionita Marian sa aiba grija sa nu se apropie de axul cardanic intrucat acesta nu avea aparatoare".

Procurorul nu a mentionat nici un cuvant despre cele opt zile muncite fara oprire de amaratul de muncitor, nici o justificare despre folosirea unui utilaj periculos, nedotat cu aparatorile neaparat necesare, nici o vorba despre lipsa orelor de protectia muncii.

Pentru ca a dispus punerea in circulatie a unui tractor neinmatriculat, Stelian Fuia s-a ales cu o amenda cu caracter administrativ in valoare de 300 de lei.

Atat a valorat viata lui Marian Ionita, mort in accident de munca, din vina altora: 300 de lei.

Citeste si:
Issey Miyake, celebrul designer de modă japonez, a murit la vârsta de 84 de ani
Issey Miyake, celebrul designer de modă japonez, a murit la vârsta de 84 de ani
Issey Miyake, designerul de modă japonez, a murit la vârsta de 84 de ani. Artistul fost diagnosticat cu cancer. O slujbă de înmormântare a fost deja organizată la care au participat...
Reacții dure după moartea unui salvamar la Eforie Nord: "Sunt zeci de tâmpiți care confundă marea cu gârla de acasă"
Reacții dure după moartea unui salvamar la Eforie Nord: "Sunt zeci de tâmpiți care confundă marea cu gârla de acasă"
Trei bărbaţi şi-au pierdut viaţa luni, 8 august, în apele litoralului românesc, printre aceştia şi un salvamar care a încercat să salveze un tânăr. Deşi era arborat steagul roșu,...