Acceleratul ajungea in 3 ore la Constanta, in 1928

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 07:50
3824 citiri
Acceleratul ajungea in 3 ore la Constanta, in 1928

Daca acum 80 de ani un tren cu locomotiva cu aburi parcurgea ruta Bucuresti - Constanta in maximum trei ore, acesta dureaza, si va dura, cu trei ore mai mult din cauza ca lucrarile de reabilitare a liniei de cale ferata bat pasul pe loc.

Chiar daca Guvernul a imprumutat peste 180 milioane de euro, lucrarile de reabilitare a liniei de cale ferata Bucuresti-Constanta, cel mai mare proiect de modernizare a caii ferate, ar putea fi oprite din cauza Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, informeaza Gardianul.

S-a ajuns la acest blocaj din cauza ca directorul general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, Constantin Manea, nu aproba plata lucrarilor pe tronsoanele deja executate.

Dupa ce firma Astaldi, una din firmele care a lucrat la tronson, a oprit lucrarile, din cauza ca CFR SA, operatorul infrastructurii feroviare, nu si-a respectat obligatiile contractuale, si grupul de firme Swietelsky-Wiebe si Takenaka, care reabiliteaza tronsonul Fetesti-Constanta, ameninta cu rezilierea contractului pentru ca nu a primit 40 milioane de euro.

"In urma cu trei zile am transmis o nota directorului general al CFR SA, Constantin Manea, prin care am cerut plata facturilor in valoare de aproximativ 40 milioane de euro. Daca in termen de 28 de zile nu primim banii de la Ministerul Transporturilor, vom rezilia contractul. Ulterior, pe langa cele 40 milioane de euro care rezulta din facturi, vom cere penalitati de circa 10-15 milioane de euro. Firmele nu mai lucreaza pe banii lor", au declarat pentru Gardianul reprezentantii celor trei companii angajate.

Acestia au declarat ca tronsonul Fetesti - Constanta este finalizat in proportie de peste 80%. "Pe acest tronson exista podurile care trec peste Dunare. Am fost de mai multe ori la Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA dar ne-au mintit ca ne platesc", au spus managerii firmelor de constructii.

Din luna mai 2008, CFR SA a refuzat sa mai plateasca firmele Swietelsky-Wiebe si Takenaka.

"In data de 27 mai, 2 iunie si 1 iulie trebuia sa primim banii pentru lucrari. Pe tronsonul Fetesti-Cernavoda efectuam lucrari infrastructura, suprastructura, linii curente, linii statii, podete, drenaje si lucrari civile in statii", au mai explicat reprezentantii celor trei firme.

Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a trimis marți, 23 aprilie, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentaţia de atribuire a contractului pentru...
#reabilitare, #linie, #ferata, #Bucuresti, #Constanta, #datorie, #firma, #CFR , #ancheta