Amnesty International critica Romania pentru prejudecati impotriva rromilor

Joi, 27 Mai 2010, ora 15:37
2299 citiri
Amnesty International critica Romania pentru prejudecati impotriva rromilor

Raportul Amnesty International 2010, care sintetizeaza actiunile si analizele organizatiei din cursul anului 2009, acuza Romania de discriminarea impotriva rromilor, dar nu uita sa faca referire, din nou, la presupusa implicare in transferuri de suspecti de terorism si la inchisorile secrete.

Raportul Amnesty International acuza Romania de prejudecati impotriva rromilor, despre care afirma ca sunt larg raspandite in randul populatiei majoritare.

Acuzatiile sunt sustinute o analiza finantata de Guvernul de la Bucuresti, din 2009, care arata ca 55% dintre romani cred ca rromii nu ar trebui lasati sa calatoreasca in strainatate, pentru ca dauneaza reputatiei tarii, si peste 43% spun ca nu ar angaja rromi pentru ca acestia sunt "lenesi si hoti".

Raportul mai arata ca rromii din Romania sunt supusi discriminarii in ce priveste accesul la educatie, ingrijire medicala si locuinte si mentioneaza cazuri de violente impotriva comunitatilor de rromi.

Reportaj BBC realizat de un roman: Copiii rromi sunt obligati sa fure (Video)

"Aceasta populatie continua sa fie supusa segregarii in ce priveste conditiile de locuit, iar raportorul special in materie al ONU a cerut Romaniei sa ratifice articolul 31, privitor la dreptul la o locuinta adecvata, din Carta Sociala Europeana Revizuita" se mentionaza in raportul Amnesty International.

Inchisoare secreta la Bucuresti?

In ceea ce priveste inchisorile secrete, documentul mentioneaza articolul publicat in luna august, a anului trecut, de cotidianul New York Times, potrivit caruia Agentia Centrala de Informatii americana (CIA) ar fi detinut o inchisoare secreta in Bucuresti.

Amnesty International arata si faptul ca Raportul comisiei senatoriale de ancheta, elaborat pe baza investigatiilor din 2006 si 2007, si adoptat in 2008 este inca un document clasificat.

Reprimarea condamna oamenii la saracie

"Reprimarea si nedreptatea condamna milioane de oameni la abuzuri, oprimare si saracie. Guvernele trebuie sa asigure ca nimeni nu este deasupra legii si ca toata lumea are acces la justitie pentru orice incalcare a drepturilor omului. Pana cand Guvernele nu vor inceta sa subordoneze justitia propriului interes politic, eliberarea de frica va ramane de neatins pentru cea mai mare parte a omenirii", este esenta declaratiei lui Claudio Cordone, secretar general interimar al Amnesty International, facute in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia prezentarii raportului.

Rromii, o bomba cu efect intarziat in Europa

Raportul Amnesty International 2010 a constatat abuzuri la respectarea Drepturilor Omului in 159 de tari, cazuri de tortura sau alte rele tratamente in 111 tari, procese incorecte in cel putin 55 de tari, restrictii ale dreptului de libera exprimare in cel putin 96 de state si detinuti politici in cel putin 48 de state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Amnesty International rromi, #Romania discriminare rromi , #ancheta