Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 07:56
1228 citiri
Ancheta din cazul unui atac aerian al armatei americane în care au murit zeci de civili sirieni, redeschisă în SUA

Departamentul american al Apărării a lansat luni o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis civili în Siria în 2019, la două săptămâni după publicarea unei investigaţii a jurnalului New York Times acuzând armata americană că a încercat să ascundă prezenţa unor victime necombatante, transmite AFP.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a însărcinat pe generalul de armată Michael Garrett "să reexamineze rapoartele anchetei deja efectuate asupra acestui incident", care s-a produs la 18 martie 2019 la Baghuz, în Siria, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Potrivit New York Times, o forţă specială americană care opera în Siria - uneori în cel mai mare secret - a bombardat de trei ori în acea zi un grup de civili lângă Baghuz, ultimul bastion al grupării Stat Islamic (SI), omorând 70 de persoane, printre care femei şi copii.

Generalul Garrett, care conducea forţele terestre din Orientul Mijlociu cu câteva zile înainte de lovitura mortală, va avea la dispoziţie 90 de zile pentru analiza nu numai datele despre atac, ci şi maniera în care a fost efectuată ancheta iniţială şi modul în care ierarhia militară a fost informată despre acesta, a precizat purtătorul de cuvânt.

Noua anchetă va trebui să stabilească în special dacă legile războiului au fost respectate şi dacă măsurile de protecţie a civililor despre care se presupune că ar fi fost urmate, potrivit investigaţiilor anterioare asupra acestei tragedii, au fost într-adevăr puse în aplicare, a adăugat John Kirby.

De asemenea, va trebui să stabilească dacă trebuie aplicate sancţiuni şi dacă procedurile în vigoare trebuie modificate, a detaliat el.

Ancheta iniţială a Comandamentului Central al armatei americane, care supervizează operaţiunile militare în Orientul Mijlociu, a stabilit că raidurile au fost "o autoapărare legitimă", "proporţionale" şi că "au fost luate măsurile adecvate pentru a exclude prezenţa civililor".

Dar unele femei şi unii copii, "fie ca urmare a îndoctrinării, fie a unei opţiuni, au decis să pună mâna pe arme (...) şi, prin urmare, nu au putut fi identificaţi strict ca civili", a subliniat Comandamentul Central.

Forţele Democratice Siriene (SDF, o alianţă militară arabo-kurdă) şi aliaţii lor din coaliţia condusă de SUA au anunţat înfrângerea "califatului" SI la sfârşitul lui martie 2019, după ce au cucerit ultimul bastion jihadist din Baghuz.

Citeste si:
Analist rus: Cererea Moscovei de retragere a infrastructuri NATO în Europa de Est, pe cât de imposibilă, pe atât de inutilă ANALIZĂ
Analist rus: Cererea Moscovei de retragere a infrastructuri NATO în Europa de Est, pe cât de imposibilă, pe atât de inutilă ANALIZĂ
Întâlnirea dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său american, Antony Blinken, din 21 ianuarie, urmează discuțiilor intense de săptămâna precedentă: prima rundă a...
Ambulanţă falsă cu 28 de migranţi, interceptată de poliție. Unde a avut loc incidentul
Ambulanţă falsă cu 28 de migranţi, interceptată de poliție. Unde a avut loc incidentul
O ambulanţă falsă plină cu migranţi a fost interceptată de oamenii legii din Mexic. Migranții voiau să ajungă în SUA. În vehicul se aflau 28 de cetăţeni din Nicaragua, între care...