Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Ce informatii avem in cele 10 zile de la atentatul cu bomba de la Arad. Criminalist: "In unele cazuri, intr-o saptamana si jumatate abia se contura dosarul"

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 03:15
4749 citiri
Ce informatii avem in cele 10 zile de la atentatul cu bomba de la Arad. Criminalist: "In unele cazuri, intr-o saptamana si jumatate abia se contura dosarul"
Masina omului de afaceri a ars ca o torta FOTO Aradon

Au trecut 10 zile de la atentatul cu bomba de la Arad in care a fost ucis omul de afaceri Ioan Crisan. In acest timp, au aparut in spatiul public o serie de informatii, "rasuflate" pe surse, cele mai multe vagi, despre ce s-a intamplat, despre unele ipoteze de lucru. Nimic, insa, despre persoanele care ar fi comis fapta. Investigatorii dau de inteles ca aceasta abordare ar face parte din strategia anchetei, ca sa nu le dea de banuit infractorilor.

La cateva zile dupa ce adjunctul Politiei Romane, Eduard Miritescu a mers la Arad sa puna umarul la deslusirea cazului, se pare ca nu s-a descurcat prea bine. Astfel ca seful cel mare a luat atitudine si a mers la locul faptei sa coordoneze ancheta.

Nu se stie exact in ce fel va face acest lucru, pentru ca ancheta este preluata de procurorii Parchetului General.

Psihologul criminalist in retragere Liviu Chesnoiu spune ca este posibil ca tocmai ministrul Lucian Bode sa fi decis plecarea la Arad a chesorului Matei Benone, seful IGPR.

"Seful politiei poate doar sa-i impulsioneze pe politisti acolo, pentru ca de la Bucuresti au venit cei mai buni experti in criminalistica, cei mai buni judiciaristi. Serviciile sunt, de asemenea, implicate si trebuie sa se faca lumina in acest caz", a precizat criminalistul Liviu Chesnoiu pentru Ziare.com.

Psihologul a mai aratat ca informatiile, "date pe surse" despre ancheta, ar putea dauna mersului investigatiilor. "Pe dosar scrie: "Dosar de urmarire penala - Secret de serviciu". Deci nu ar trebui sa transpire nimic de acolo. Nu stiu cum apar aceste informatii.

Aceasta ar trebui sa faca ministrul sau seful politiei, sa aiba grija sa nu mai fie date informatii din dosar. Noi avem o vorba: "Cand muncim, nu vorbim". Cum adica sa apara informatii de acolo. Va dati seama ca infractorii se uita si ei si nu e bine", a mai spus colonelul Chesnoiu.

A aparut un nou personaj cheie: soferul

Expertul a mai aratat ca, probabil ca sunt multi care stiu mai multe, insa se tem sa spuna pentru ca se tem pentru viata lor.

"Acum a aparut informatia despre fostul sofer. Este un personaj cheie. Noi ar trebui sa aplicam un mecanism de protectia martorilor, sa-i mutam de acolo, sa le schimbam identitatea. Intr-o firma, persoanele care stiu totul sunt soferul, secretara si contabila. Probabil ca anchetatorii vor afla informatii de la acest sofer. El ar trebui sa stie despre contracte, legaturi, amenintari. Acolo cred ca vor insista anchetatorii", a mai spus Chesnoiu.

Pana acum, in acest caz, anchetatorii au facut cercetari la fata locului, au fost mai multe perchezitii, au ridicat documente si au audiat zeci de martori. Probabil ca sunt confruntari de declaratii

"Ancheta dureaza. Nu putem asa, intr-o saptamana si jumatate sa se rezolve cazul.

Eu am lucrat la cazuri la care, in acest timp abia se contura dosarul. Daca infractorii stiu ce pasi fac anchetatorii, ei se betoneaza.

Este sigur o chestie veche. Probabil ca sunt foarte multi bani daca s-a ajuns la un astfel de atentat", a mai spus psihologul.

Amprenta genetica ar fi doar a victimei

Criminalistul Liviu Chesnoiu a spus ca, "se pare ca ar fi vorba doar despre amprenta genetica a victimei, nu si o a doua care ar fi putut apartine atentatorului. Pai erau profesionisti, au purtat manusi, nu si-au lasat amprente. Este bine ca s-a gasit telefonul victimei in torpedo. Se cauta convorbirile, cu cine a vorbit, etc".

De ce a fost preluat cazul de Parchetul General

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au anuntat ca fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de omor.

"Preluarea cauzei a avut in vedere complexitatea cauzei data de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave si pentru a se asigura solutionarea cu celeritate a cauzei, in scopul unei mai bune infaptuiri a actului de justitie", se mentioneaza intr-un comunicat al Parchetului General.

In investigatie se implica si Serviciul Roman de Informatii care a transmis ca ipoteza unui atac terorist este exclusa.

A supravietuit Ioan Crisan exploziei si a murit ars de viu?

Intre timp, apar noi informatii despre decesul lui Ioan Crisan. Conform Aradon.ro, o filmare primita de la un cititor ar indica faptul ca Ioan Crisan a supravietuit exploziei, fiind insa ucis de flacarile care au cuprins masina.

"Filmarea incepe dupa cateva secunde de la momentul deflagratiei care l-a aruncat pe afaceristul aradean pe bancheta din spate a masinii sale. Trebuie precizat ca, dupa ce a fost aruncat pe bancheta din spate a masinii, pe Ioan Crisan au cazut scaunul si spatarul din fata, de la locul soferului.

Dupa cateva secunde de liniste, scaunul cazut pe afacerist incepe sa se miste. Crisan incerca din rasputeri sa iasa din masina distrusa de explozie. In tot acest timp, incendiul incepe tot din locul in care a fost montata bomba, de sub scaunul soferului, flacarile crescand de la o secunda la alta.

Afaceristul continua sa se zbata secunde bune, incercand sa se elibereze de sub scaunul cazut peste el si incercand sa ajunga cu mana dreapta la manerul portierei din dreapta, spate", explica Aradon.ro.

Ioan Crisan, implicat in traficul cu tigari

O alta ipoteza ar fi implicarea lui Ioan Crisan in Traficul cu tigari. Acesta ar fi turnat informatii despre un transport si a fost executat.

"Este vorba despre un atentat comandat de cineva care i-a vrut raul si care s-a saturat sa-l atentioneze pentru ca a vazut ca nu rezolva nimic, dar a vrut sa-l si pedepseasca pentru ca nu iese fum fara foc. Victima ar fi zis ceva de un transport de tigari. O fi spus vreun pont, sau cine stie", a explicat colonelul Chesnoiu.

Masina lui Ioan Crisan a explodat pe 29 aprilie, in parcarea unui supermarket din Arad. Barbatul in varsta de 67 de ani a murit carbonizat.

Berlinul nu crede în lacrimile lui Putin. Politicienii germani avertizează să nu se acorde Rusiei un rol prea mare de victimă după atacul terorist
Berlinul nu crede în lacrimile lui Putin. Politicienii germani avertizează să nu se acorde Rusiei un rol prea mare de victimă după atacul terorist
Politicienii germani au avertizat împotriva instrumentalizării de către Kremlin a atacului terorist din regiunea Moscovei. Președintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Michael...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#atentat, #ioan crisan, #ioan crisan atentat cu bomba, #ancheta atentat arad , #ancheta