Atentie la turismul la negru!

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 13:43
2676 citiri
Atentie la turismul la negru!

Agentiile de turism nelicentiate si particularii pun in pericol vietile celor care le solicita servicii de transport, cazare si masa in aceasta perioada.

Amatorii de vacante-chilipir ar trebui sa fie in garda. Evenimentul Zileia identificat potentialele probleme cu care s-ar putea confrunta cei care aleg sa nu mearga in concediu pe mana unei agentii de tursim.

Taberele de copii la negru, excursiile organizate de preoti, tot la negru sau ofertele de cazare "la particulari", acestea sunt doar cateva dintre vacantele cu grad mare de risc identificate de cotidian.

In plus, surprize neplacute pot aparea chiar daca apelati la serviciile unei agentii turistice specializate: daca firma da faliment, clientii sai nu pot beneficia de serviciile achitate.

Tabere scolare la negru si trasee cu iz bisericesc

"Taberele si excursiile << la negru >> sunt des intalnite mai ales in notele controalelor si in reclamatii", precizeaza directorul general al Directiei Generale de Control si Protectia Turistilor (DGCPT) din cadrul Ministerului Turismului (MT), Dorin Gherghina.

"Cunoastem cazuri chiar la noi in judet de grupuri organizate de preoti din diverse parohii. La fel ca la tabere, ei asigura transport, masa si cazare mai ieftine, tot prin diversi particulari", explica si reprezentantul pe nord-est al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dumitru Nanescu, referindu-se la traseele conduse de ghizi in sutana.

Amenzi de 1.000 - 1.500 de lei

In primele cinci luni ale acestui an, nu mai putin de 861 de unitati turistice au fost controlate de membrii Corpului de Control ai (DGCPT) din cadrul Ministerului Turismului.

"La 110 am constatat nereguli, taxate cu amenzi in valoare totala de 173.200 de lei. In cazul a 110 unitati am dat si avertismente prin care i-am somat sa remedieze deficientele aparute in timpul controalelor. Dar in cazul a 14 unitati nu am avut ce face si am fost obligati sa decidem suspendarea activitatii sau retragerea licentei ori acreditarii", a mai precizat Gherghina.

In cazul particularilor dovediti ca au chiriasi sezonieri, amenda este intre 1.000 si 1.500 de lei.

Nu toate agentiile sunt serioase

Din datele ANAT, rezulta ca exista din ce in ce mai multe cazuri de agentii de turism care nu platesc pentru serviciile contractate de turisti.

"Options Turism, de exemplu, oferea excursii la preturi exorbitante, dar fara sa detina licenta turistica si fara sa plateasca niciun fel de taxe la stat.

Mai mult, cand unii clienti s-au lamurit despre neseriozitatea lor si au cerut banii inapoi, n-au primit nimic!", relateaza si Dorin Gherghina despre un caz mai special dintre cele controlate.

"Lipsa unei informari corecte cu privire la orarul si traseul curselor aviatice, neinformarea cu privire la categoria hotelului sau a restaurantului in care clientii vor servi masa sunt doar cateva probleme reclamate la noi. Dar au fost situatii si situatii de-a dreptul tragicomice. Problema pagubitului nu a putut fi rezolvata de agentie, din cauza ca singurul angajat - si patron, totodata - era plecat in concediu de odihna!", precizeaza Paul Anghel, oficial al ANPC.

Agentii de evitat

Cateva dintre agentiile de turism ce trebuie evitate de cei care vor sa plece in vacante sunt, conform ANAT si MT, NEW TRAVEL & TOUR, PRO TRAVEL, CLASIC TRAVEL & TOUR, ROMINA TRAVEL (fosta LEXA TRAVEL) si EVO TURISM.

ANAT mai atrage atentia supra diferentelor mari de pret ce pot aparea in ofertele firmelor, care pot ascunde probleme. "Un pret scazut poate insemna si o oferta last minute perfect rentabila, dar poate fi si o mare teapa!", avertizeaza Dragos Anastasiu, din partea ANAT.

De asemenea, trebuie urmarite ofertele cu cele mai mici oscilatii, pentru ca sunt cele mai sigure. "Agentiile de turism care se respecta nu pun adaosuri mai mari de 12%-15% la serviciile de cazare si masa si de maximum 10% la transportul aerian", mai specifica Anastasiu.

Citeste si:
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primăria Capitalei cere daune de 1 milion de lei de la MOL România. Ce obligații contractuale a ”fentat” compania
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi, 9 august, că municipalitatea a acţionat în instanţă compania Mol România. Primăria solicită pagube materiale de...
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Primarul PNL din orașul Turceni, județul Gorj, a anunțat pe Facebook că demisionează din funcție, mulțumind celor care au susținut-o. Conform primarului Cristina Cilibiu, aceasta a...