Basescu, incurcat din nou de Hayssam

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 23:50
4923 citiri
Basescu, incurcat din nou de Hayssam
Foto: Romania Libera

De la recuperarea jurnalistilor si pana la conexiunile facute ulterior intre seful statului si Omar Hayssam, evenimentul a ocupat mult timp prima pagina a ziarelor, facand ca acest subiect sa fie unul delicat pentru Traian Basescu.

Si iata ca, inca o data, noi dezvaluiri arunca o umbra de vinovatie asupra presedinteleui. Omar Hayssam, care este momentan urmarit international pentru o condamnare de 20 de ani in dosarul rapirii jurnalistilor, sustine ca in timpul crizei rapirii jurnalistilor s-a intalnit de doua ori cu presedintele Traian Basescu, dupa cum informeaza Realitatea TV.

Intermediar ar fi fost doctorul Mohamad Yassin, despre care Omar Hayssam afirma ca l-a ajutat sa fuga din tara.

Hayssam povesteste ca Yassin ar fi unul dintre cei mai apropiati prieteni ai lui Basescu si din aceasta cauza a colaborat cu el in zilele de criza. Sirianul sustine ca s-a intalnit cu presedintele Romaniei chiar in timpul crizei, iar Traian Basescu i-ar fi spus sa trimita in Irak doua sute de mii de dolari, iar el sa ramana in Romania.

Omar mai sustine ca a fost interogat de ofiteri SRI la o cabana de lemn din padurea Baneasa, in 5 aprilie 2005. El a mai fost dus acolo, ulterior.

Din arestul de la Penitenciarul Rahova, Hayssam ar fi scos chiar de directorul adjunct al institutiei.

La unele intalniri, ar fi venit si procurorul Ciprian Nastasiu, superiorul sau George Muscalu, dar si doctorul Yassin. De fiecare data, i s-a cerut sa recunoasca ca este ofiter al serviciilor secrete siriene, ca facea spionaj in Romania in interesul Siriei si ca serviciile siriene au organizat rapirea jurnalistilor.

Conform actelor de la dosar, Omar Hayssam a facut declaratia anul acesta, in localitatea El Manieh, din Liban in fata unui notar. Omar sustine ca a fost sfatuit de mostenitorul averii sale, Mohamad Yassin sa paraseasca tara pentru a nu fi rearestat sau lichidat. De altfel, tot medicul i-ar fi pus la dispozitie mijloacele de a fugi din tara.

El mai sustine ca toate scenariile facute de anchetatori, despre fuga sa din tara, sunt fantezii, dar au scopul de a acoperi alte persoane.

Campania lui Basescu si Hayssam

In luna martie a acestui an, Mugur Ciuvica acuza firma GMP Advertising, care a organizat campania electorala a lui Basescu in 2004, ca ar fi incasat peste 2 miliarde ROL de la Omar Hayssam, bani pe care nu i-a inregistrat in contabilitate.

Directia finantelor publice Bucuresti a verificat, in septembrie 2006, contabilitatea firmei GMP si a constatat ca aceasta incasase 5.053.028.541 lei vechi de la firma Bucovina. Concluzia acestui control a fost ca societatea de publicitate nu a incalcat nicio prevedere legala.

Mugur Ciuvica atragea atentia ca este vorba despre o diferenta de 2.291.061.888 lei vechi, banii platiti de Hayssam firmei lui Tataru, care nu se regasesc in contabilitatea GMP.

Scenariul presedintelui: Hayssam a plecat tarandu-se printre oi

Tot in luna martie, Traian Basescu a luat pozitie fata de declaratiile aparute in ianuarie in presa, potrivit carora teroristul numarul unu din Romania, Omar Hayssam, a plecat din tara la "costum si parfumat", de pe Aeroportul Otopeni.

"Ati observat cat de mediatizat a fost faptul ca un terorist condamnat definitiv si irevocabil a plecat ca un boier cu avionul, cand el a plecat tarandu-se printre oi", a spus presedintele Traian Basescu, referindu-se la un caz judecat deja.

Basescu a precizat ca in dosarul lui Hayssam, instanta arata cum a plecat, dar interesele celor care i-au dat "padurile patriei la dispozitie si l-au luat in avion cu ei in deplasari", au fost sa produca "o decredibilizare atat a instantei, atat a procurorului, cat si a factorului politic de astazi".

In transcrierile convorbirilor telefonice din data de 15 august 2006 dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu, omul de afaceri sirian sustine ca nu a parasit Romania cu o nava, ci la bordul unui avion, cu un "pasaport valabil romanesc".

Transcrierile se afla la dosarul in care Mustafa Tartousi este acuzat ca l-a ajutat pe Omar Hayssam sa fuga.

Omar Hayssam a fost arestat pe 26 aprilie 2006, dar eliberat ulterior pe motive medicale. Doua saptamani mai tarziu el disparuse din tara, nestiindu-se nici pana acum unde se afla.

Alexandra Sandru

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, sâmbătă, 20 aprilie, la Istanbul, despre eforturile de a furniza ajutor umanitar Gaza și de a se ajunge la o pace...
#Omar Hayssam, #Traian Basescu, #intalnire, #rapire, #jurnalisti, #Irak , #ancheta