Blocurile noi, in pericol la cutremur

Marti, 20 Mai 2008, ora 08:05
5320 citiri
Blocurile noi, in pericol la cutremur

Constructiile noi ridicate in Romania sunt la fel de subrede ca si cele vechi si se vor prabusi in cazul unui cutremur de mare magnitudine.

In cazul unui seism precum cel din 1977, cladirile noi nu vor rezista, in ciuda pretului ridicat pe care il platesc cei care isi cumpara apartamente in astfel de imobile. In goana dupa profit, dezvoltatorii imobiliari aleg, de cele mai multe ori, solutia cea mai ieftina, nu cea mai sigura, scrie cotidianul Ziua, in editia de marti.

Se stie ca cei care aleg sa-si cumpere locuinte noi intr-un cartier rezidential se confrunta cu tot felul de probleme, de la semnarea contractului, pana la depasirea termenelor de predare si lipsa de facilitati. Dincolo de partea vazuta insa, exista o problema ascunsa si cat se poate de reala: structurile de rezistenta ale blocurilor de locuinte sunt nesigure, fapt recunoscut de specialistii in proiectare si in constructii.

Din cauza lipsei de personal calificat, autoritatile nu acorda atentie decat cladirilor vechi, vizibil deteriorate, iar constructiile noi sunt verificate doar pe hartie.

In ciuda faptului ca legislatia romana in domeniul constructiilor, si in special in privinta normelor de siguranta antiseismica, este foarte severa, statul nu supravegheaza realitatea din santier, ci doar actele.

Inspectoratul de Stat in Constructii admite ca in urma unor reclamatii au fost descoperite grave nereguli in cazul unor ansambluri rezidentiale.

Piata blocurilor noi de locuinte, aflata in plina ascensiune, este cea mai vulnerabila la riscul seismic, deoarece aici patrund dezvoltatori fara experienta, preocupati mai mult de maximizarea profiturilor si mai putin de siguranta si confortul viitorilor locatari.

Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Unul dintre criteriile importante pe care persoanele care caută să închirieze sau să cumpere un apartament îl iau în considerare este siguranța. Aceasta este dată inclusiv de cât de bine...
Cinci cutremure în doar nouă minute în Taiwan. Mărturiile oamenilor speriați FOTO
Cinci cutremure în doar nouă minute în Taiwan. Mărturiile oamenilor speriați FOTO
Taiwanul a fost zguduit luni, 22 aprilie, de un cutremur puternic, resimţit la Taipei de personal AFP, Agenţia Meteorologică anunțând un seism de magnitudinea 5,5 în comitatul Hualien din...
#cutremur, #cladiri, #risc seismic, #blocuri, #rezidential , #ancheta