Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

BOR, in pericol de sciziune?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 08 Iunie 2008, ora 21:48
18184 citiri
BOR, in pericol de sciziune?

Din spatele usilor inchise razbat ecourile crizei, probabil fara precendent, prin care trece Biserica Ortodoxa Romana, amenintata de sciziune. Marul discordiei este gestul fara precedent al Mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, care s-a impartasit la o slujba greco-catolica de sfintire a unui biserici din Timisoara.

Gestul, desi public, ar fi trecut, probabil, aproape neobservat, daca n-ar fi existat un comunicat al Bisericii Greco-Catolice, care a tinut sa puncteze momentul : "Conform martorilor oculari, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Excelenta Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana Inalt Preasfintiei Sale Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae s-a impartasit singur".

Acuzatorii IPS Nicolae, clerici si laici, considera gestul mitropolitului o impardonabila "smiteala" de la dogma cu efectul periculos al polarizarii bisericii intre ecumenisti si traditionalisti, o incalcare a invataturii Sfintilor Parinti care vedeau in biserica greco - catolica "inselaciunea diavolului care-i vaneaza pe cei nesocotiti intru pierzanie...".

"Comuniunea potirului", adica impartasirea in cealalta biserica, nu va fi acceptabila, in pofida tainelor recunoscute reciproc, sustin preotii ortodocsi, decat dupa ce va fi consfintita unirea celor doua biserici.

In plus, spun adversarii mitropolitului, IPS Nicolae nu era la slujba greco-catolica din postura unui credincios obisnuit, ci ca reprezentant al BOR, pozitie care i-ar fi impus sa se abtina de la gesturi simbolice atat de controversate.

Initial, reactia BOR a fost destul de retinuta: "dialogul actual cu Biserica Greco-Catolica, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degraba complicat prin gesturi considerate de unii profetice, iar de altii problematice".

Bulgarele o luase insa la vale, ajungandu-se pana la reactii internationale. Explicatii a cerut inclusiv Patriarhia Rusa. Ortodocsii romani s-au impartit in doua tabere si ieri, imparatasania IPS Nicolae a ajuns in discutia Sinodului Permanent al BOR, alcatuit din cei 8 mitropoliti in frunte cu patriarhul Daniel.

Pedeapsa ceruta pentru IPS Nicolae a mers de la pensionare, pana la caterisire. Informatii confirmate oficial nu exista, insa se pare ca de partea IPS Nicolae a fost doar Patriarhul Daniel, care s-a opus categoric pedepsirii mitropolitului Banatului. Intai Statatorul a obtinut insa doar o amanare, pana la proximul Sfant Sinod care va lua o decizie.

Se pare insa ca, in cazul iertarii IPS Nicolae, proaspatul mitropolit al Moldovei ar putea decide despinderea de Patriarhia de la Bucuresti, adica sciziunea. Un risc pe care e greu de crezut ca Daniel si-l va asuma pana la capat, oricat de mult l-ar aprecia pe Nicolae. Mazilirea acestuia ar avea insa un efect devastator in Banat.

Marturisirea mitropolitului Nicolae

Mitropolitul Banatului si-a recunoscut gestul si l-a explicat: "In momentul cand s-a facut impartasirea credinciosilor, m-a impresionat multimea de credinciosi care, toti, alaturi evident de preotii care erau de fata, au cerut sa fie si ei impartasiti. Printre acei credinciosi erau nu numai greco-catolici, ci si ortodocsi, pentru ca in zona respectiva traiesc mai multi ortodocsi decat greco-catolici. Dar, sigur, solemnitatea si serviciul religios a fost al greco-catolicilor.

In momentul cand s-a impartasit toata lumea, repet din nou am fost impresionat, emotionat de modul cum toata asistenta, toti participantii la serviciul religios s-au apropiat de preotii care cuminecau, ca sa primeasca si ei Impartasania. Am simtit un sentiment de..., daca pot spune asa, fratietate fata de obstea de credinciosi care erau nu numai greco-catolici, repet, ci si ortodocsi si printr-un gest spontan, m-am apropiat si eu de cei care se impartaseau si m-am impartasit si eu alaturi de ceilalti. (...) pentru mine, ca si om al lui Hristos si al lui Dumnezeu, a fost un gest de fratietate.

Sincer sa spun, nu-mi pare rau, doar ca regret ca am dat prilej la comentarii din cele mai felurite si, majoritatea, destul de negative. (...) Nu ne desparte ( pe crestini n.r.) in fond nimic decat pe plan jurisdictional - acceptarea primatului papal, pe care, sigur, noi o privim cu alti ochi si din alt punct de vedere - dar incolo nu este nici un fel de deosebire intre noi, ne asemanam si ne indentificam din toate punctele de vedere".

IPS Nicolae a amintit si de un document adoptat prin intermediul Consiliului Ecumenic al Bisericilor, care se numea "Botez, Euharistie si Preotie" si potrivit caruia, din punct de vedere teologic si ecumenic, ortodocsii au recunoscut aceste taine ale catolicilor si greco catolicilor.

Dincolo de cele scrise, a explicat mitropolitul, credinciosii banateni, carora le-a marturisit si explicat gestul in duminica imediat urmatoare controverstei impartasanii, l-au aprobat.

Pentru cei care l-au urmarit de-a lungul timpului sau au avut privilegiul de a-l cunoaste, IPS Nicolae Corneanu nu este doar cel mai statornic ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane, cu peste 40 de ani de arhierie, ci si un intelectual exceptional, un om cu adevarat iluminat.

De la inaltimea acestei intelepciuni, el a inteles ca reactiile adverse la adresa Bisericii Greco-Catolice ale Sfintilor Parinti au fost provocate mai mult de conditiile istorice. Unii dintre credinciosii ardeleni identificau catolicismul cu maghiarismul care reprezenta in Ardeal asupritorul. Din aceeasi perspectiva istorica insa, IPS Nicolae considera ca pentru Ardeal si romanii ardeleni, aflati sub ocupatie, Roma si, implicit, unirea cu ea au fost un fel de salvare a originii noastre latine si latino-dacice.

"Lumea a evoluat, istoria a evoluat si cred ca la ora actuala nu ne mai putem intoarce la, sa zicem, perceptiile care le-au avut oamenii in momentul cand istoria era cu totul alta decat cea de astazi", spune Nicolae Corneanu.

Totodata, cei care-l cunosc pe mitropolitul Banatului stiu ca gestul sau nu a fost intamplator sau o pornire strict emotionala, in pofida ironiei cu care teologul clujean Radu Preda aprecia ca prin IPS Nicolae, "curentul EMO" a intrat si in Biserica. Mitropolitul Banatului a avut intotdeauna o deschidere speciala catre greco-catolici carora le-a retrocedat aproximativ 50 de biserici, inclusiv Catedrala din Lugoj.

Si mai stiu cei care-l cunosc pe mitopolitul Banatului ca el are cu adevarat curajul marturisirii, un curaj care in anii 90 l-a transformat in primul prelat ortodox care si-a recunoscut legatura cu securitatea si si-a cerut iertare pentru ea. Acelasi curaj l-a facut acum sa marturiseasca fraternitatea dintre crestini, indiferent de religia lor. Si ma intreb si eu acum, fara pretentii de mare teolog, oare ce i-o fi mai drag Domnului - armonia si iubirea chiar cu pretul incalcarii dogmei sau dezbinarea si intoleranta in numele dogmei?

Mitropolitul Banatul, in varsta si foarte bolnav, pregatindu-se probabil pentru o judecata cu mult mai importanta decat a Sfantului Sinod, pare sa fi gasit raspunsul la aceasta intrebare si a fost dispus sa-l marturiseasca indiferent de consecinte. Gestul lui aminteste, pastrand desigur proportiile, de curajul Papei Ioan Paul al doilea de a veni in Romania, tara ortodoxa, un gest care, in pofida criticilor si strambaturilor dogmatice, a ramas in istorie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sciziune, #Biserica Ortodoxa Romana, #impartasanie, #catolic , #ancheta