Calul lui Carol I a fost furat

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 14:12
2949 citiri
Calul lui Carol I a fost furat

Piata Revolutiei ar fi trebuit sa devina, de la 1 Decembrie, gazda statuii ecvestre a Regelui Carol I, insa dezvelirea acesteia ar putea fi amanata deoarece din cauza unei dispute politice si a unui jaf.

Desi a fost proiectul Primariei Capitalei si a Ministerului Culturii (pe atunci conduse de membri ai aceleiasi aliante PNL-PD), statuia a fost finantata pana la urma de municipalitate, cu 3,5 milioane de euro, iar acum ministerul refuza sa-i avizeze amplasarea, informeaza Evenimentul Zilei.

Mai mult, vara trecuta niste hoti de bronz au furat o parte din calul regelui. Furtul a fost ca in filme. Astfel, in noaptea de 12 spre 13 august, patru persoane au sarit gardul firmei SC REC SRL din Colentina, au legat paznicul si au furat aproape doua tone de bronz, aflat in diverse statui. Printre ele si o plinta de 300 kg pe care fusesera turnate picioarele calului lui Carol I.

"Lucrez de 15 ani la statuia lui Carol si pana acum nu m-a intrebat nici dracu' nimic. Acum, ca s-a furat niste bronz, faceti atata caz. Da, se fura tot in Romania. Asta e cea mai tipica problema romaneasca", a spus sculptorul Florin Codre.

"Mi s-a spus ca au turnat din nou calul si incercam sa recuperam timpul pierdut. Poate reusim sa o inauguram, totusi, la 1 Decembrie, cum era stabilit", a adaugat acesta.

Totusi, atat timp cat problema dintre Primaria Capitalei si Ministerul Culturii nu se rezolva, statuia nu va putea fi montata, asa ca eforturile sculptorului ar putea fi zadarnice.

Citeste si:
Hoții au urcat până la cota 1800 și au furat cablurile telescaunului din Straja
Hoții au urcat până la cota 1800 și au furat cablurile telescaunului din Straja
Hoții au vandalizat camera de control a celui mai înalt telescaun din Stațiunea Straja. Aceștia au urcat până la Cota 1800 și au furat cablurile de cupru. Instalația era...
Petrecere cu manele lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul Iașiului. Participanții riscă dosar penal VIDEO
Petrecere cu manele lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul Iașiului. Participanții riscă dosar penal VIDEO
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, monument istoric, situată în centrul Iașiului, a fost scena unei petreceri în toată regula de Ziua Națională a României, manelele...