Care sunt cel mai bine platiti bugetari?

Marti, 31 Martie 2009, ora 09:06
5517 citiri
Care sunt cel mai bine platiti bugetari?
Foto: Arhiva

Legea unica de salarizare pare a fi un tel greu de atins in Romania, desi promulgarea si aprobarea ei a fost una dintre conditiile impuse de FMI pentru acordarea imprumutului de finantare.

Diferentele salariale sunt inca foarte mari in institutiile de stat avand in vedere ca un membru CSM castiga 14.400 de lei pe luna, iar un functionar public incepator doar 600 de lei, informeaza Evenimentul Zilei.

Dezbaterile pe marginea legii salarizarii unice au fost reluate, luni, de reprezentantii executivului cu sindicatele, dar nu par sa duca la rezultate concrete.

Potrivit listelor prezentate, la discutiile de luni, de delegatiile ministerelor, magistratii sunt de departe cel mai bine platiti angajati din sistemul bugetar. Astfel, cel mai mare salariu platit de la stat este cel al presedintelui Curtii Constitutionale, care ajunge la 14.950 de lei lunar si in care sunt incluse toate sporurile si indemnizatiile aferente profesiei. Pe locul al doilea in "top" sunt membrii Consiliului Superior al Magistraturii, cu 14.429 de lei pe luna, din care salariul brut este 7.005 lei - restul fiind sporuri si indemnizatii.

Un judecator sau un procuror poate fi remunerat cu pana la 7.971 de lei lunar, adica mai mult chiar decat un ministru al cabinetului Boc, platit cu 7.643 de lei. Tot la categoria extrem de bine platiti se inscriu si profesorii universitari cu peste 40 de ani de vechime, al caror salariu poate depasi 11.618 lei pe luna. Salarii mari au si diplomatii. Un ambasador castiga, in medie, 10.742 de lei.

O uniformizare este necesara in conditiile in membrii CSM, judecatorii Curtii Supreme, procurorii Parchetului General si profesorii universitari, sunt remunerati cu peste 11.000 de lei lunar. Aceste categorii castiga cu 2.000 de lei mai mult decat presedintele Romaniei, in buzunarele caruia intra, in fiecare luna, 9.555 de lei de la buget.

Salarizarea parlamentarilor nu va mai fi luata in calcul la elaborarea legii, iar termenul la care legea sa poata fi pusa in aplicare a fost amanat pana la 1 ianuarie 2010, desi proiectul de lege trebuia sa fie gata pana pe 30 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O familie de români care câștigă 14.000 de lei lunar cheltuie toți banii. Alta, cu un singur venit și 3 copii, economisește. "E o diferență enormă!"
O familie de români care câștigă 14.000 de lei lunar cheltuie toți banii. Alta, cu un singur venit și 3 copii, economisește. "E o diferență enormă!"
Toată lumea se declară afectată de scumpiri și cei mai mulți se străduiesc să fie mai atenți cu banii cheltuiți ți să facă economii. Chiar și cei cu salarii generoase au probleme cu...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#lege salarizare unica, #salarii mari, #adopta lege 2010, #diferente salariale functionari , #ancheta