Anul 2007 a fost unul secetos si nu prea favorabil pentru cultivarea cartofului. Astfel, potrivit statisticilor, in 2006, producatorii covaseni au obtinut recolte de aproximativ 3,2 milioane de tone de cartofi, in timp ce in 2007, productia a fost de doar 2,3 milioane de tone, anunta Gardianul in editia de luni.
Alarmant este ca si in aceste conditii, cea mai mare parte a productiei de cartofi se afla inca in magaziile producatorilor, care nu-i pot vinde din cauza importurilor masive care au inundat pietele. Consumatorii se bucura de preturile mici practicate de importatori, insa nu stiu ca o buna parte a cartofilor importati, de exemplu din Polonia, sunt periculosi pentru sanatate.
Tibor Fazakas, unul dintre fermierii afectati din zona, acuza functionarii din Comisia agricola, parlamentarii si ministerul de resort, intrebandu-se "cine sunt sabotorii, pentru ca zilnic, sute de autocamioane incarcate cu cartofi de import din Polonia, Cehia, Germania etc. intra pe pietele tarii, din care foarte multe figureaza ca fiind incarcate cu ceapa in documentele de transport."
Cartofii importati sunt mai mari, fapt care incanta pe consumatori. Insa, potrivit inginerului Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania, cartofii importati contin reziduuri chimice peste limita admisa la consum in tarile occidentale. Ioan Benea a semnalat acest fapt si presedintelui Comisiei pentru agricultura, Attila Kelemen.
Se pare insa ca autoritatile statului inchid ochii, iar in primavara putem sa ne asteptam la un alt val de import de cartofi din Turcia, Siria sau Egipt, la un pret de 8-10 bani/kg, conform documentelor vamale, deoarece provin din afara UE. In aceste conditii, producatorii covasneni se intreaba cat ar castiga bugetul statului daca taxa vamala ar fi raportata la valoarea reala a produsului de 60 - 70 bani/kg?