Cazul "Berindei": tatal care si-a turnat fiul la Securitate

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 10:20
36204 citiri
Cazul "Berindei": tatal care si-a turnat fiul la Securitate

Istoricul Dan Berindei (foto stanga), vicepresedintele Academiei Romane, a primit o adeverinta din partea CNSAS care arata ca a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ "Baleanu", existand dovezi certe ca acesta si-a turnat propriul fiu, una dintre cele mai sonore voci ale exilului romanesc, Mihnea Berindei(foto dreapta).

Colaborarea academicianului Dan Berindei cu Securitatea a inceput inca din 1962, cand a semnat un angajament sub constrangere, scrie Evenimentul Zilei.

Initial acesta a pus umarul la "supravegherea informativa a Institutului de Istorie" al Academiei Romane, unde Berindei era cercetator. Pana in 1973, el a semnat cateva zeci de note informative despre colegii sai.

Dupa ce fiul sau, Mihnea Berindei, a fugit in Franta in 1970, Dan Berindei a primit drept sarcina din partea Securitatii sa il spioneze si sa incerce sa ii inchida gura. Numai ca, dupa cateva intalniri, fiul a realizat care e misiunea tatalui si a rupt definitiv relatia cu el.

Academicianul Dan Berindei nu neaga faptul ca a fost trimis de Securitate sa culeaga informatii despre si de la Mihnea, care devenise vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului.

Isi justifica misiunile in mod surprinzator: "A fost o disensiune pe care am dorit-o, in sensul ca am preferat sa nu am cu el nicio relatie. Informatiile date despre el erau fara sare si piper, iar Mihnea era o problema arzatoare pentru Securitate. Ei voiau mai mult. Din pricina asta nu am vrut sa fiu bagat in aceasta poveste", spune Dan Berindei.

Destinul tragic al unei familii

Sotia "informatorului" Dan Berindei si mama "obiectivului" Mihnea Berindei a fost la randul ei o victima a regimului comunist. Fiica a fostului ministru taranist Ioan Hudita, aceasta a fost arestata in 1950 pentru "activitate subversiva", nascandu-si fiica, pe Ruxandra, in inchisoarea Vacaresti. Ruxandra a crescut 11 luni in trei inchisori, pana cand a fost incredintata tatalui ramas in libertate, alaturi de celalalt copil, Mihnea.

Mama lui Dan Berindei, Dina, a fost si ea arestata, iar cel de-al doilea sot al sau, inginerul Alexandru Bals, a murit in inchisoarea de la Pitesti.

Dan Berindei a fost singurul membru al familiei, alaturi de o sora a mamei sale, care nu a facut puscarie politica.

Potrivit documentelor de la CNSAS, relatia lui Dan Berindei cu Securitatea s-a reluat in 1985, an din care dateaza o parte a documentelor provenite dintr-un dosar de la SIE, al carui titular este.

Ca rezultat al constrangerii, dupa cum sustine adeverinta CNSAS, Berindei a furnizat Securitatii 47 de note informative, ele referindu-se atat la colegii sai de la Institutul de Istorie, cat si la romani din exil sau la personal diplomatic.

Istoricul si fiul sau s-au regasit in acelasi loc pentru prima oara, pe 11 septembrie 2008, la inmormantarea Ioanei Berindei. Despartiti de cortegiu, Dan si Mihnea Berindei nu si-au vorbit.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Dan Berindei colaborare Securitate, #Dan Berindei Mihnea, #Berindei informator, #Dan Berindei CNSAS , #ancheta
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Oamenii lui Iliescu!
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Iată unul din adunătura de ticălosi stransi in jurul criminalului KGB-ist care ne va ingropa pe toti cu tot cu tară! Astea sunt nepretzuitele valori care călăresc Romania in regimul "democratiei originale" KGB-iste!