Ce a adus Nastase din China: peruci, covoare sau canapele

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 07:30
5292 citiri
Ce a adus Nastase din China: peruci, covoare sau canapele

Conform probelor care se afla in dosarul "Zambaccian 2" se pare ca Adrian Nastase a primit mita peruci, aparate de taiat oua, vase pentru WC, hamace, piscine, pagode din piatra, lada de zestre, covoare din matase si pitici de gradina.

Cea mai mare parte a acestor bunuri au fost aduse in Romania, potrivit procurorilor, pe cale maritima si cu avioanele utilizate de Adrian Nastase in vizitele oficiale efectuate in China, informeaza Evenimentul Zilei.

Toate aceste obiecte aduse din China valoareaza peste doua miliarde lei vechi, insa in aceasta suma intra si contravaloarea unor lucrari de tamplarie efectuate la vila de la Cornu a fostului premier, pentru a o instala si mentine pe Irina Jianu in fruntea Inspectiei de Stat in Constructii.

Dosarul Zambaccian 2 mai contine si acuzatii de santaj. Se pare ca l-ar fi amenintat pe fostul consul al Romaniei in China, Ioan Paun, cu dezvaluirea unei presupuse apartenente a acestuia la serviciile secrete, in cazul in care nu-si retrage declaratiile impotriva sa.

In urma unui denunt formulat pe 24 ianuarie 2006 de Cristina Popa, consilier economic la una dintre firmele la care Irina Jianu era actionar a inceput ancheta in acest dosar. Cristina Popa a sustinut ca, in perioada 2002- 2004, Jianu a determinat-o sa achite din patrimoniul firmei SC Vertcon SA Bacau contravaloarea unor bunuri achizitionate din China de Adrian si Daniela Nastase.

Ioan Paun a depus si el la data de 9 martie 2006 un alt denunt prin care a sustinut ca, pentru a fi mentinut in functiile de consul general la Hong Kong si Shanghai, a prestat in mod repetat, tot in perioada 2002- 2004, pentru Adrian Nastase servicii constand in achizitionarea unor bunuri din China, ambalarea acestora, incarcarea si organizarea transportului.

Se pare ca toate aceste bunuri au fost aduse in Romania, potrivit procurorilor, pe cale maritima si cu avioanele utilizate de Adrian Nastase in vizitele oficiale efectuate in China. Din cercetarile efectuate rezulta ca Adrian Nastase si Dana Nastase au introdus ilegal in Romania 12 containere cu bunuri. Potrivit evidentelor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, Nastase a efectuat trei vizite oficiale in China, intre 2002 si 2004. In acelasi interval de timp, Dana Nastase a efectuat sase vizite in aceasta tara (trei impreuna cu fostul premier).

Cuplul Nastase a achizitionat din China materiale de constructie, obiecte si instalatii sanitare, piese de mobilier, articole electrice si electrocasnice, dar si obiecte de decor si uz casnic. Potrivit documentelor trimise de procurori la parlament, in luna iunie 2002, cu ocazia uneia dintre vizite, Adrian Nastase i-a cerut lui Ioan Paun sa depoziteze bunurile cumparate la sediul Ambasadei Romaniei din China si, ulterior, sa organizeze transportul lor in Romania. Marfurile au fost cumparate din bazare, fara documente. Actele au fost furnizate in alb de patronii unor societati comerciale. In documentele financiare aferente a fost mentionat, in calitate de client, fie ambasada, fie Ioan Paun.

In luna noiembrie 2002, Cristina Popa, cea care a facut denuntul, s-a deplasat in Portul Constanta si a predat o serie de documente comerciale, intocmite in fals, pentru a prelua primele containere. In continuare, ea a organizat transportul containerelor pe calea ferata pe ruta Constanta-Bacau, pana la Vama Bacau, si s-a ocupat si de transportul la Bucuresti, prin intermediul unor soferi angajati la firma Vertcon. Pentru a nu se cunoaste destinatia exacta, la pozitia cumparator, ea a trecut in avize "punct de lucru Bucuresti".

In realitate, marfurile au fost transportate si depozitate la sediul SC Remat Bucuresti Nord SA. Aceasta firma era administrata de Valentina Rocsin, sotia lui Sever Rocsin, fost consilier personal al lui Adrian Nastase, pe vremea cand era premier. Potrivit marturiilor aflate la dosar, dupa depozitarea bunurilor, Dana Nastase si Irina Jianu au verificat continutul coletelor, dupa care au sortat bunurile. Ulterior, bunurile au fost transportate de angajati ai firmei la imobilele din strada Muzeul Zambaccian, nr. 16 si din Cristian Tell, nr. 15.

In perioada 5 -21 aprilie 2003, Dana Nastase si Irina Jianu au efectuat o noua vizita in China si au cumparat alte bunuri, care au fost introduse in Romania prin intermediul aceleiasi firme, fiind depozitate tot la SC Remat. Ca si in anul 2002, marfurile au fost achizitionate din bazare, contravaloarea fiind suportata partial de catre SC Vertcon SA.

Primul container care a fost adus din China continea urmatoarele: vase WC, chiuvete, bideuri, cazi de baie, cabine de dus, oglinzi baie, veioze, paturi, brazi de craciun, plapumi, perne, lenjerii de pat, covoare, draperii, ciucuri draperii, perdele, fete de masa, peruci, ciorapi, posete, rochii, veste, scurte, biciclete, combine muzicale, aparate de curatat scame, fiare de calcat, uscatoare par, lanterne, aparate de taiat oua, masini pentru taiat taietei, tacamuri, flori si legume artificiale, strecuratori, clopotei, ceasuri breloc, rafturi sculptate, canapele, scaune, ceasuri de perete, masini de gatit cu gaz, hote de bucatarie, pahare, statui din fier si bronz.

La a doua vizita facuta de Dana Nastase si de Irina Jianu ele au cumparat si trimis in Romania in cel de-al doilea container: canapele, mese, fotolii, pamatufuri pentru sters masina, armuri, coif, cocori si elefanti decorativi, sacose din rafie, paftale, jardiniere, parchet negru, parchet rosu, piscine, mobilier chinezesc, spoturi, tocatoare de bucatarie, scaune cu dragoni de jad, fotoliu cu dragoni, pat chinezesc, jaluzele, paravane din lemn, ligheane din bronz, instalatii din piatra, pagode din piatra, paturi metalice, piatra, saltele, microfoane, fierbatoare, perne, hamace, clante, scotch, clopotei, instalatii pentru pom, obiecte si statuete din bronz, covoare din matase, palmieri artificiali, prajitoare paine, lampioane, rafturi sculptate, obiecte de mobilier, oale sub presiune, pitici de gradina, abajururi, candelabre din piatra, brazi pentru Craciun, oale inox, ligheane, lada de zestre, insecticid, prajitoare paine, seturi prosoape, ceas desteptator, covoare si lenjerii.

In dosarul "Matusa Tamara", Nastase este suspectat de dare de mita, pentru ca i-ar fi oferit lui Ioan Melinescu postul de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. In schimb, acesta ar fi sustras un document al Oficiului, din care rezulta ca Dana Nastase ar fi depus la o banca peste 400.000 de dolari in numerar, bani care nu puteau fi justificati din veniturile familiei. Ancheta a inceput dupa ce, in perioada 19 ianuarie-2 februarie 2006, Genica Boerica a formulat mai multe denunturi penale, referindu-se la Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi.

Potrivit denuntatorului, in noiembrie 2000, Melinescu, la aceea vreme reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Oficiului, i-ar fi comunicat lui Genica Boerica, despre care stia ca este in relatii bune cu Ristea Priboi, existenta cercetarilor care o priveau pe Dana Nastase. Boerica l-ar fi informat pe Priboi, iar acesta ar fi mijlocit o intalnire cu Adrian Nastase, la biroul acestuia de la Palatul Parlamentului. Ioan Melinescu ar fi expus problema, aratandu-le lui Nastase si Priboi niste documente.

Dupa cum declara Genica Boerica, cei doi l-au intrebat pe Melinescu daca are posibilitatea de a stopa demersurile facute de Adrian Cucu, presedintele Oficiului. Melinescu a raspuns afirmativ, angajandu-se sa discute cu alti doi membri ai Oficiului. Melinescu i-a sugerat lui Nastase schimbarea din functie a presedintelui de atunci al Oficiului, pe considerentul ca ar fi fost "pornit" impotriva liderului PSD. In prima hotarare emisa de guvernul Adrian Nastase, pe 30 decembrie 2000, Melinescu a fost numit presedinte al Oficiului.

In primavara anului 2001, Genica Boerica a fost contactat telefonic de Ioan Melinescu, care i-a solicitat sa vina cu autoturismul la sediul Oficiului si sa-l astepte in parcarea din spatele cladirii. Ioan Melinescu ar fi venit cu o mapa, in care sustinea ca este dosarul Danei Nastase. Genica Boerica a declarat ca a fost prezent in biroul lui Ristea Priboi atunci cand acesta a primit de la Ioan Melinescu dosarul respectiv, observand ca acesta l-a pus intr-un seif pe care il avea in fiset, spunandu-i lui Melinescu ca "seful" va fi foarte multumit.

Citeste si:
Băsescu își vrea înapoi indemnizația de fost șef de stat. A dat în judecată Administrația Prezidențială
Băsescu își vrea înapoi indemnizația de fost șef de stat. A dat în judecată Administrația Prezidențială
Traian Băsescu a dat în judecată Administrația Prezidențială. Fostul președinte solicită în instanța de Contencios Administrativ a Curții de Apel București să anuleze ordinul prin care...
Peste 500 de copii au fost opriţi la graniţele României de la începutul vacanţei şcolare. Neglijența crasă pe care o probează părinții
Peste 500 de copii au fost opriţi la graniţele României de la începutul vacanţei şcolare. Neglijența crasă pe care o probează părinții
Poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi, de la începutul vacanţei şcolare, să întrerupă călătoria a peste 500 de cetăţeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii nu...