Desi jurnalistii romani au scapat de ceva timp de procesele penale de insulta si calomnie, proiectul noului Cod Civil prevede posibilitatea oricarui om care se simte lezat de un articol din presa sa se adreseze justitiei impotriva respectivului ziarist.
Jurnalistii nu vor mai putea fi bagati la inchisoare sau amendati penal, insa oamenilor li se apara totusi dreptul la ocrotirea valorilor strans legate de fiinta umana cum sunt "viata, sanatatea, integritatea, demnitatea, intimitatea vietii private", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, citat de "Gardianul" in editia de vineri.
In cazul in care vreunul din aceste drepturi este incalcat, persoana respectiva poate cere in instanta "interzicerea incalcarii, daca ea este iminenta, incetarea incalcarii si interzicerea ei pentru viitor, daca ea dureaza inca".
Totodata, cel care a suferit o incalcare a unor asemenea drepturi va putea cere instantei sa oblige pe autorul faptei (jurnalistul in cauza) sa indeplineasca orice masuri socotite necesare de catre instanta spre a ajunge la restabilirea dreptului atins.
Acest proiect de Cod civil reglementeaza si dreptul la replica si rectificarea informatiilor gresite.
Printre posibilele sanctiuni aplicate jurnalistului gasit vinovat sunt "obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotararii de condamnare sau la plata unei sume de bani in folosul unei persoane juridice cu scop nepatrimonial care desfasoara activitate de binefacere, interzicerea desfasurarii activitatii cauzatoare de prejudiciu sau decaderea din dreptul de a desfasura o astfel de activitate", se arata in comunicatul MJ.