Dupa invadarea Cehoslovaciei, pe 21 august 1968, de catre trupele statelor Pactului de la Varsovia cu exceptia Romaniei, presedintele Nicolae Ceausescu atragea admiratia cancelariilor occidentale, in timp ce el dorea doar sa-si consolideze statutul de rebel intre liderii est-europeni comunisti.
Singura grija a lui Ceausescu era aceea de a-si asigura o pozitie cat mai avantajoasa si sa nu devina urmatoarea victima a razbunarii URSS in Europa, comenteaza marti AFP citand istorici romani.
"Ceausescu nu avea nicio simpatie pentru reformele dorite de Alexander Dubcek", seful Partidului Comunist cehoslovac, aflat la originea Primaverii de la Praga, a declarat pentru AFP istoricul si fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Cioroianu.
"Singura lui grija era sa impiedice o eventuala ingerinta a Moscovei in treburile Partidului Comunist roman, temandu-se mai ales ca Leonid Berjnev sa nu incerce sa il inlocuiasca cu un lider prosovietic", a explicat el.
In fata a 10.000 de bucuresteni adunati in fata sediului PC, fostul dictator a facut totul pentru a exalta patriotismul si mai ales rusofobia romanilor.
"Intrarea trupelor a cinci tari socialiste in Cehoslovacia reprezinta o greseala si un grav pericol pentru pacea in Europa.
Este un moment rusinos pentru istoria miscarii socialiste", a spus Ceausescu, caruia nu i se ceruse sa participe la interventie din cauza politicii sale sfidatoare la adresa URSS.
Prin acest discurs, "popularitatea lui Ceausescu a atins apogeul", atat in Romania, cat si in Occident, care isi va inmulti dovezile de simpatie la adresa lui, subliniaza si politologul Stelian Tanase.
"Totusi, Ceausescu nu avea nimic dintr-un lider reformist, dimpotriva, era un stalinist mai radical decat insusi Bejnev", apreciaza Tanase.
Reactia URSS nu s-a lasat asteptata si la granitele tarii au fost mobilizate trupe sovietice. Potrivit istoricilor insa, Moscova nu a avut niciun moment intentia sa repete scenariul ceh in Romania, ci dorea numai sa il "intimideze" pe Ceausescu.
"Pentru Moscova, pozitia lui Ceausescu reprezenta mai degraba un motiv de iritare decat de ingrijorare, caci acesta din urma nu se indepartase niciodata de bazele ideologiei comuniste", apreciaza Cioroianu.
Vaclav Havel despre august 1968: "O vara prea frumoasa ca sa se termine cu bine"
Fostul presedinte ceh Vaclav Havel, unul dintre disidentii din Europa de Est, povesteste despre luna august a anului 1968, cand a participat la rezistenta impotriva ocupatiei Cehoslovaciei de catre trupele sovietice.
"Vara aceea, plina de sperante si de bucurie, am petrecut-o la cabana mea, cu prieteni. Unul dintre ei, actorul Jan Triska, spunea ca este prea frumos ca sa se termine cu bine", povesteste Havel, care avea 31 de ani la acea vreme si era deja celebru ca dramaturg.
In noaptea de 20 spre 21 august, cand tancurile au sosit pentru a inabusi reformele Primaverii de la Praga lansate de Alexander Dubcek, Vaclav Havel isi petrecea seara la Liberec. A ramas o saptamana in acest oras din nord-vest pentru a participa activ la rezistenta.
Cand tancurile fortelor de ocupatie au sosit in acest oras cu 100.000 de locuitori, in piata mare unde se adunase o multime de oameni, "a fost un masacru", povesteste el. Unsprezece persoane au fost ucide la Liberec din primele ore ale ocupatiei.
"Am vazut un tanc tragand. Inauntru erau baieti speriati, care nu stiau unde se afla si nici de ce", continua fostul presedinte.
"Impreuna cu Jan Triska, am intrat curand in rezistenta. Am infiintat o echipa la primarie, scriam comentarii zilnice pentru postul de radio regional", isi aminteste Havel.
"Am scris de asemenea un apel catre locuitorii din Liberec, cu instructiuni pentru a face fata ocupatiei", povesteste cel care, cu cateva luni mai devreme, profitand de adierea de reforma, fondase un Cerc al scriitorilor independenti - adica non-comunisti - in cadrul Asociatiei Scriitorilor.
"Trebuia sa ne ascundem permanent, la radio Liberec au fost montate panouri de beton pentru a complica un eventual atac. Am obtinut carnete de muncitori pentru a putea, la nevoie, sa ne ascundem intr-o uzina", povesteste el.
"A fost o epoca fascinanta, marcata de solidaritate universala", isi aminteste cel care a devenit sef de stat in 1989, dupa caderea comunismului, pana in 2003. "In fata primariei, era o banda de hipioti pletosi care cantau 'Massachusetts' si alte cantece.
In prima zi de ocupatie, liderul lor, poreclit 'Preotul', a venit sa il vada pe primar: 'Sefu', suntem la dispozitia dumneavoastra. Ce trebuie sa facem?' Li s-a spus sa fure indicatoarele de pe strazi pentru ca invadatorii sa nu se poata orienta prin oras".
Primavara de la Praga era inabusita in sange, in urma cu 40 de ani
In noaptea de 20 spre 21 august 1968, trupele URSS si a patru dintre aliatii sai din Pactul de la Varsovia inabuseau in sange Primavara de la Praga.
Invazia, menita sa ucida din fasa "socialismul cu fata umana" al liderului Partidului Comunist Cehoslovac Alexander Dubcek, consacra doctrina sovietica a "suveranitatii limitate" acordate de Moscova satelitilor sai din Europa de Est.
Conflict intre factiunile comuniste pentru unii, bresa in blocul sovietic prefigurand caderea sa in 1989 pentru altii, Primavara de la Praga a vazut Partidul Comunist cehoslovac, aflat la putere din 1948, adoptand o serie de reforme timide, dar inedite pentru aceasta tara.
Inabusita in august, Primavara de la Praga a inceput in realitate in ianuarie 1968, dupa alegerea la conducerea PC a slovacului Alexander Dubcek (1921-1992) in locul lui Antonin Novotny (1904-1975), nomenclaturist nepopular din epoca stalinista.
Noua conducere a partidului incepe o reforma economica prudenta. Insa ridicarea cenzurii antreneaza curand o liberalizare fara precedent a presei si activitatilor culturale.
Apar organizatii noncomuniste, precum "K231", format de fosti detinuti politici, sau "Clubul non-partizanilor angajati" (KAN), "samanta unui partid de opozitie", potrivit lui Oldrich Tuma, directorul Institutului de istorie contemporana al Academiei de stiinte.
La 3 august 1968, Leonid Brejnev expune in fata liderilor "partidelor surori" cehoslovac, ungar, bulgar, polonez si est-german reunite la Bratislava doctrina suveranitatii limitate. Potrivit istoricilor, aceasta este ocazia pe care Bilak o foloseste pentru a strecura in buzunarul liderului sovietic "o invitatie" care cere Moscovei sa ii opreasca pe reformatorii din tara sa "prin orice mijloace".
Dupa mai putin de trei saptamani, 30 de divizii sovietice, sustinute de unitati bulgare, ungare, poloneze si est-germane, invadeaza Cehoslovacia pentru o ocupatie care va dura peste 20 de ani, pana la Revolutia de catifea din 1989.
108 oameni sunt ucisi si alti 500 grav raniti de trupele de ocupatie doar intre 21 august si sfarsitul lunii decembrie 1968, potrivit Institutului ceh de studiere a regimurilor totalitare.
Absorbite de razboiul din Vietnam si de propriile miscari contestatare, Statele Unite ale Americii si aliatii lor occidentali se limiteaza la proteste simbolice, mai comenteaza AFP.
Alexander Dubcek este inlaturat in aprilie 1969 si redus la tacere. Moscova il instaleaza la putere in Cehoslovacia pe Gustav Husak.
Niciodata (!!) romanii nu vor mai avea un leader mandru, demn si patriot, precum a fost... Vezi tot