Cine a prezis criza?

Duminica, 07 Decembrie 2008, ora 17:28
5030 citiri
Cine a prezis criza?

Atentie! Daca te-ai hotarat sa te lasi de fumat, de baut, de droguri, de la marijuana pana la heroina, sau de alt obicei prost... Daca tocmai te-ai uitat la factura si geamul de la bucatarie ti se pare sexy, daca te-ai dus in supermarket si ai ajuns acasa cu buzunarele goale...

Pe scurt, daca esti in pragul unei depresii, este de preferat sa nu citesti acest articol. S-ar putea sa fumezi cu un pachet de tigari mai mult decat fumai, sa bei in cantitati industriale si sa devii dependent de droguri. Toate astea din cauza crizei.

In 2008, colapsul economic a adus constiinta mondiala in stare de soc: bursa si-a inchis portile, bancile si-au inasprit conditiile de creditare, piata imobiliara a cazut, industria auto a stagnat in premiera. Toate astea se lasa cu disponibilizari in masa, cu salarii mai mici, cu taxe si impozite piperate care ii duc la disperare pe cei care incearca sa traiasca decent.

"Imprumut si cheltuiesc, imprumut si cheltuiesc, imprumut si cheltuiesc". Asa s-a ajuns la criza mondiala, care nu bate la usa de ieri sau de alaltaieri.

Criza nu s-a afisat acum un an la usa Statelor Unite, apoi a Europei, si nu a venit peste douasprezece luni sa-si adune laurii decaderii. A stat la panda, ca un lup flamand, pana cand "imprumut si cheltuiesc" i-a dat indeajuns de multa forta sa isi ia numele de "criza mondiala".

In ultimii doi ani, criza s-a aflat in stare de coma, cu rasturnari de situatie in special in Statele Unite. Insa criza nu fi trebuit sa scheze intreg mapamondul.

De ce? Pentru ca nu este o noutate. A fost prezisa in Biblie, de Nostradamus, de Papa Benedict, de strategi, economisti si astrologi formatori de opinie. Era previzibila pentru cei care au avut urechi sa auda si ochi sa vada.

Apocalipsa lui Ioan

Plaga a III-a prevestita de Ioan in Apocalipsa aduce situatii care pot provoca dezastre social-economice totale. Imaginati-va ca o anumita zona, sa zicem occidentala, va trebui sa importe... apa. Si acest element atat de "elementar" nu se mai poate gasi decat tocmai la inamicii cu care acele tari sunt in stare de razboi...

Plaga a IV-a loveste soarele, sau, cel putin, asa se pare. In orice caz, efectul este o crestere a intensitatii (poate si a componentei) radiatiei solare. Deja atmosfera pamantului este tot mai saracita de ozon, din mai multe motive, si radiatia este crescuta.

In urma plagilor anterioare se instaleaza deja o stare de criza economica fara precedent, de epidemie si moarte. In zonele lovite de radiatiile solare vor fi incendii, insolatie mortala, seceta fara precedent, cu toate urmarile lor dezastruoase. Plagile care urmeaza - a V-a, a VI-a si a VII-a - nu fac decat sa adanceasca criza economica mondiala, epidemiile si moartea.

Nostradamus

Pana si Nostradamus, in secolul al XVI-lea, prevestea in catrenele sale copalsul mondial de azi. Este vorba de catrenul 28 din Centuria VIII: "Les simulachres d'or & d'argent enflez, qu'apres le rapt au lac furent gettez, au desouvert estaincts tous & troublez, au marbre escript, perscripts interjettez".

Fiind vorba de limba franceza din secolul XVI acest catren este foarte greu de inteles pentru un cititor contemporan, insa traducerea ar suna cam asa: "Falsul aur si argint umflate dupa hotie, au fost aruncate in lac descoperindu-se ca nu au valoare si aduc necazuri. Pe marmura scrisa alte inscrisuri se vor pune".

Americanii, optimisti nevoie mare, il traduc si mai sumbru: "The copies of gold and silver inflated, which after the theft were thrown into the lake at the discovery that all is exhausted and dissipated by the debt. All scrips and bonds will be wiped out".

Economistul Nikolai Kondratiev

Norii negri au fost sesizati de timpuriu si de Nikolai Kondratiev, economist marxist de origine rusa, care inca din anii 1920 a lansat o teorie conform careia o economie capitalista poate cunoaste ascensiuni remarcabile timp de 50-60 de ani, dupa care curba progresului va cadea spre niveluri ingrijoratoare.

Daca este sa ne luam dupa "valurile Kondratiev", atunci teoria este aproape perfecta: de la crahul de pe Wall Street (1929) si pana la actuala criza au trecut aproximativ 80 de ani.

Papa Benedict

Criza a fost prevestita si de Papa Benedict al XVI-lea inca din anii cand era cardianal, potrivit ministrului de Finante italian, Giulio Tremonti, care a argumentat ca prezicerea "o economie nedisciplinata se va prabusi in cauza propriilor sale reguli" poate fi gasita intr-un articol scris de Cardinalul Joseph Ratzinger in 1985.

Suveranul Pontif a scris intr-un articol "Economia de piata si etica" ca "un declin in principiile etice poate face ca, in realitate, legile pietei sa se prabuseasca".

Dr. Doom

Fondatorul fondului de investitii East Pacific, Peter Schiff, caruia nu degeaba i se spune Dr. Doom, prevede ca acum stam rau insa este mult loc si de mai rau: America e indatorata pana in gat, ceea ce este adevarat , nu mai are industrie manufacturiera, iarasi adevarat, "trade deficit" e imens, foarte adevarat, dolarul isi pierde statutul de "reserve currrency", poibil, Guvernul american falsifica cifrele privitoare la inflatie - foarte credibil, tinand cont de cenzura de aici.

Un alt analist poreclit Dr. Doom este Nouriel Roubini, care a anuntat izbucnirea crizei in 2006 cu prilejul intrunirii FMI. Roubini a descris cu mare acuratete ceea ce se intampla in zilele noastre, cand giganti precum Fannie Mae sau Freddie Mac s-au prabusit din cauza creditelor date mult prea usor si a derivatelor financiare extrem de riscante, afirma site-urile de stiri din domeniul bancar.

Astrologul Henry Weingarten

Pentru cei care cred ca si succesul in afaceri se invarte dupa stele, astrologul Henry Weingarten a dat niste sfaturi intelepte atunci cand le-a explicat clientilor sai ca perioada incepand cu primavara anului 2003 nu este deloc favorabila pentru investitii din punct de vedere astral.

Seful Astrologers Fund, o companie newyorkeza care citeste in stele pentru firme, se lauda ca anumite configuratii astrologice i-au permis sa prevada si criza care a afectat Mexicul in 1995 sau criza petroliera din 1998.

Strategul Christopher Wood

Strategii firmelor de brokeraj au estimat si ei corect faptul ca speculatiile bancare nu pot rezulta decat intr-un mare soc economic. Christopher Wood, strateg sef la firma de brokeraj CLSA afirma intr-un interviu din 2007 ca "economia Marii Britanii este aproape de o scadere brusca. Ramane sa vedem cat de dura si de adanca va fi".

Cu doi ani inainte trasese deja un semnal de alarma, conform caruia "investitorii trebuie sa-si vanda toate instrumentele financiare bazate pe ipoteci in Statele Unite".

Fondatorii www.stock-market-crash.net si ww.housepricecrash.co.uk

Si site-urile pentru investitori au umplut pagini intregi care prevesteau dezastrul. Fondatorii www.stock-market-crash.net si cei ai Housepricecrash.co.uk au dat ca posibile cauze ale crizei cu care ne confruntam, umflarea artificiala a pietei de capital pe de o parte, si boom-ul imobiliar care va atrage in mod cert o prabusire de proportii tocmai pentru ca reprezinta o crestere prea brusca, pe de alta.

Totodata, in septembrie 2003, republicanul Ron Paul a declarat in congresul american ca "ironic, prin transferul riscului unei prabusiri a pietei imobiliare, guvernul mareste posibilitatea unui crah dureros in piata imobiliara".

Britanicul Vince Cable

Cable l-a intrebat in noiembrie 2003 pe Gordon Brown, cancelar pe atunci, ce actiune poate rezolva problema indatorarii consumatorilor in conditiile in care "cresterea economiei britanice este sustinuta de cheltuielile consumatorilor care sunt indatorati la nivele-record, datorii care sunt garantate cu preturile umflate ale caselor".

Brown nu a raspuns cum va rezolva problema, replicand ca "am avut dreptate in privinta cresterii economiei britanice iar domnul Cable s-a inselat". Cinci ani mai tarziu, ingrijorarea lui Cable s-a dovedit intemeiata.

Lord Oakeshott - purtator de cuvant al trezoreriei "din umbra" a liberal-democratilor britanici nu a prezis chiar toate efectele crizei, insa a avertizat guvernul britanic impotriva posibilului colaps al bancilor din Islanda. In noiembrie 2004, Roach a prezis un "Armageddon economic", insa opinia lui a fost contrazisa.

De ce totusi atatea estimari si prognoze daca tot nu le-a bagat nimeni in seama? Mirosul banului a fost, se pare, atat de puternic incat vampirii economici moderni au uitat sa se opreasca la ultima picatura de sange, care e fatala.

Criza nu este nici de ieri, nici de azi, dar nimeni nu a avut timp s-o bage in seama pana nu a vazut-o in fata, pana nu a simtit-o pe propria piele. In continuare nu avem timp si traim in secolul vitezei, insa mai nou si al crizei!

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Nostradamus prezis criza, #Papa Benedict criza, #Bibilie Ioan Apocalipsa, #SUA credite banca , #ancheta