Cine e de vina pentru disparitia dinozaurilor?

Vineri, 21 Martie 2008, ora 18:01
3220 citiri
Cine e de vina pentru disparitia dinozaurilor?

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in revista Science, gazele emanate de vulcani ar putea fi cauza unei serii de exterminari in masa a animalelor preistorice, inclusiv a dinozaurilor, din ultimii 545 de milioane de ani, informeaza Reuters. Pe locul unde se afla in prezent India, a avut loc, in urma cu 65 de milioane de ani, o serie de eruptii care au format platoul Deccan.

Aceste eruptii au dus la eliminarea in atmosfera a unor cantitati uriase de sulf si, spun cercetatorii, au avut consecinte devastatoare asupra climatului Pamantului. Eruptiile bazaltice uriase constituie una din cele doua explicatii pentru o serie de exterminari in masa, care au aparut periodic de-a lungul istoriei. Cea de-a doua teorie implica impactul cu asteroizii, acesta fiind considerat principalul suspect in cazul exterminarii dinozaurilor, in urma cu 65 de milioane de ani.

Dupa ce s-a descoperit bioxid de siliciu in rocile de pe platoul Deccan, o echipa de cercetatori britanici a gasit informatii vitale despre continutul original de gaze, desi in trecut au existat dubii in legatura cu puterea ucigasa a vulcanilor. Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca au fost eliberate in atmosfera masive cantitati de clor si sulf, care au avut un impact "sever" asupra mediului.

Stephen Self, vulcanolog la Comisia de Reglementare Nucleara din SUA afirma ca "acest lucru vine in sprijinul teoriei, insa nu o transforma intr-un lucru concret". Este posibil ca vulcanii sa fi eliberat, in atmosfera, anual, de zece ori mai mult sulf decat au facut oamenii in epoca moderna prin activitatile industriale si prin arderea carbunilor in centralele electrice.

Din eliberarea de sulf a vulcanilor a rezultat o ploaie activa si aerosoli de acid sulfuric, care au cazut pe suprafete mari de pe Pamant, au determinat racirea acestora si au afectat tiparele normale ale climei.