Cine este Ager Leasing, firma care a castigat contractul cu Politia?

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 13:50
18066 citiri
Cine este Ager Leasing, firma care a castigat contractul cu Politia?

In timp ce ministrul de Interne, Cristian David, cere DNA sa ancheteze licitatia organizata pentru achizitia autospecialelor de politie iar seful Politiei, Gheorghe Popa, sustine ca SRI, DGA si Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR nu au sesizat niciun fel de incalcari ale legii, presa dezvaluie cine se afla in spatele firmei care a castigat licitatia.

Astfel, potrivit jurnalistilor de la Newsin, inca din luna august firma Subaru Motors Trading a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca IGPR a cumparat 300 de autospeciale 4x4 de patrulare pentru politia rurala de la un ofertant care, sustine distribuitorul, nu ar avea dreptul sa vanda produse Subaru, aceasta firma avand, insa, si alte contracte cu institutii publice.

Este vorba despre societatea Ager Leasing IFN, care a castigat majoritatea contractelor de achizitie cu MIRA.

In replica, Inspectoratul General al Politiei Romane a precizat atunci ca societatea Ager Leasing IFN a fost singura care a raspuns anuntului de participare la licitatia pentru cele 300 de autospeciale 4X4 destinate Politiei Rurale si a fost declarata castigatoare.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, societatea Ager Leasing IFN este detinuta de Mihail Bogdan Savin, actionar majoritar.

Despre acesta, presa a scris, de-a lungul timpului, ca a primit mai multe contracte cu societati de stat sau institutii, inclusiv cu Ministerul de Interne. Potrivit cotidianului "Ziua", aceasta firma a vandut Ministerul Administratiei si Internelor, in 2006, cele 6.000 masini Dacia Logan date politiei, la un pret ajuns sa fie dublu fata de cel la poarta fabricii.

Favorizat de toate regimurile

Infiintata in 1999, firma de Ager Leasing IFN finanteaza achizitia de vehicule, echipamente si utilaje, precum si imobile. Ager Leasing este membra a Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania de la inceputul acestui an, transferandu-se de la Asociatia Societatilor de Leasing din Romania.

Firma apartine omului de afaceri Mihail Bogdan Savin, un apropiat al chestorul Nicolae Berechet si al conducerii societatii Electrica, scriau jurnalistii de la Ziua pe 22 decembrie 2006, care sugerau ca de pe urma acestei amicitii ar proveni si contractele obtinute cu IGPR de Electrica SA.

Savin, aflat in topul celor mai bogati 100 de oameni din Romania, a fost acuzat de oficiali ai Ministerul de Finante ca la nivelul lui 2002, ar fi fraudat statul cu aproape 20 de miliarde de lei.

Omul de afaceri a reusit insa sa fie in gratiile tuturor guvernelor din ultima perioada. Ager Leasing si-a inceput contractele pe banii statului in 2002, atunci cand a primit 2,2 milioane de euro de la Societatea Romana de Televiziune pentru un set de computere si servere.

Intre anii 2002-2004, societatea lui Savin a primit mai multe cofinantari de la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei.

In 2004, in urma prieteniei cu chestorul Berechet, Ager Leasing a primit fara licitatie un contract din partea Inspectoratului General al Politiei Romane, in valoare de 540 miliarde lei vechi (peste 13 milioane de euro), pentru achizitia a 1.500 de autoturisme Dacia Solenza. La vremea respectiva, in urma unui scandal mediatic, s-a vorbit despre aproximativ 5 milioane de euro.

Spre sfarsitul anului 2004, societatea lui Savin a mai primit 12,4 milioane de euro de la Electrica SA, pentru achizitia a 1.700 autovehicule.

In 2005, Primaria Iasi a achizitionat prin licitatie 50 de autobuze Maz de la cuplul de firme Ager Leasing si Dunarea SRL, la pretul de 200.000 de euro bucata.

Citeste si:
Dosarul Crimelor din Onești. Patru șefi de poliție, urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Procurori: Pasivitatea lor a avut drept consecință uciderea victimelor
Dosarul Crimelor din Onești. Patru șefi de poliție, urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Procurori: Pasivitatea lor a avut drept consecință uciderea victimelor
Patru șefi de structuri de poliție sunt urmăriți penal de procurori pentru abuz în serviciu în cazul intervenției eșuate a forțelor de ordine în cazul crimelor de la Onești. Informația...
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Invitat de jurnalistul Cătălin Striblea la Europa FM, la o ediție specială de 1 Decembrie, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a avut câteva remarci dure la adresa lui Klaus Iohannis,...