Cine este omul care l-a inspirat pe Emil Boc?

Duminica, 04 Ianuarie 2009, ora 09:33
5741 citiri
Cine este omul care l-a inspirat pe Emil Boc?

Premierul Emil Boc a fost indrumat de-a lungul timpului de dascalul si poetul Teofil Rachiteanu care traieste in satul sau natal Rachitele, din judetul Cluj.

Fostul profesor de istorie este omul care i-a ghidat primii pasi din traseul profesional al sefului Executivului.

Acesta traieste inca in localitatea clujeana Rachitele unde oamenii gospodari traiesc in mare parte de pe urma propriei munci, exploatarea lemnului fiind principala sursa de bani, anunta Libertatea.

Rachiteanul Emil Boc/ Mic la stat, mare la minte/ Astazi, Clujului primar/ Maine - tarii presedinte...". Asa suna versurile, profetice am putea spune, dedicate actualului premier de poetul Teofil Rachiteanu(foto). Acesta locuieste intr-o camaruta a dispensarului din sat, cu un pat mare si biroul de lucru instalat langa soba, unde o pisica se alinta neincetat. Teofil Rachiteanu este un barbat romantic, care se multumeste cu un trai simplu, importanta pentru el fiind hrana spirituala, nu cea materiala.

"Emil era un elev cu o capacitate de memorare fantastica. I-a placut istoria foarte mult. Cand a mers la liceu, am purtat o discutie cu parintii lui si le-am sugerat ca acesta sa urmeze cursurile liceului de filologie din Cluj. Cand a venit momentul inscrierii la facultate, chiar Emil a venit si s-a sfatuit cu mine. Asa a ajuns la Facultatea de Istorie. El isi dorea si filosofie. Cand a absolvit, a terminat cu medie maxima si asta i-a permis sa intre la Drept fara examen. Dupa ce a predat o vreme, a intrat in politica si iata unde a ajuns", povesteste profesorul Rachiteanu.

Fostul elev nu si-a uitat mentorul si ori de cate ori trece prin sat, pe la parinti si pe la rude, nu se sa nu aloce cateva ore discutiilor cu acesta. Teofil Rachiteanu e acum pensionar si tot timpul si-l dedica poeziei. Pentru ca e atat de atasat de plaiurile ardelenesti, Teofil a dedicat ultima sa carte chiar satenilor din Rachitele. Si pentru ca resursele necesare editarii unui volum de poezii erau cu mult peste posibilitatile unui profesor pensionar, in ajutor i-a sarit chiar fostul sau elev, ajuns acum mare politician.

"Nu m-a uitat. A scos bani din propriul buzunar, nu prin vreo firma, cum se practica. M-a ajutat asa cu mai multe volume, insa acesta e deosebit, pentru ca e dedicat in intregime satenilor de aici, deci inclusiv lui", a mai spus profesorul-poet. Inainte de 1989 fostul profesor de istorie a fost in vizorul Securitatii.

"Am redactat volumul "Efulguratii" in doua manuscrise. Unul, impreuna cu cateva scrisori din corespondenta tinuta cu Geo Bogza, mi-a fost sustras din casa. Mai tarziu am aflat ca era opera Securitatii. Nu continea nimic compromitator, tocmai de aceea fac apel la cei ce ma pot ajuta sa-l recuperez. Era unicat, iar reproducerea din memorie e imposibila, acum", a mai precizat acesta.

Premierul devine cetatean cand se intoarce in Rachitele

Rachitele nu e doar satul natal al actualului premier. E locul unde omul politic Emil Boc devine doar cetateanul Boc, venit in vizita la rude. Premierul revine la accentul ardelenesc, deapana amintiri cu vechii prieteni sau cu rudele din sat.

"Cand vine acasa, povestim de ale noastre. Avem atat de multe sa ne spunem, incat numai la politica nu ne sta mintea", a declarat Nelu Boc, 55 de ani, fratele premierului. Acesta a facut, la randul sau, politica, in trecut fiind membru al PSD pe plan local, intre cei doi frati, Emil, mezinul, si Nelu, cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei Boc, nu au existat divergente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Teofil Rachiteanu, #profesor istorie poet, #mentor premier, #Emil Boc , #ancheta