Ciudatul caz al lui Traian Berbeceanu: intre procurorii DIICOT si oamenii care cer dreptate

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 21:12
6102 citiri
Ciudatul caz al lui Traian Berbeceanu: intre procurorii DIICOT si oamenii care cer dreptate

Fostul sef al Brigazii pentru Combaterea Crimei Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a devenit peste noapte unul dintre cele mai iubite personaje din Romania. Totul a inceput cu retinerea comisarului pe 23 octombrie pentru ca ar fi sprijinit, conform procurorilor DIICOT, o grupare infractionala.

Putine arestari din istoria Romaniei au creat atat de mare valva. Comunitatile locale din Alba si din Hunedoara au reactionat extrem de puternic si de rapid la auzul stirii ca Traian Berbeceanu a fost retinut.

Cazul este unul cel putin ciudat avand in vedere discrepanta puternica dintre acuzatiile procurorilor si imaginea pozitiva pe care acest om o avea in comunitate si ca profesionist. Chiar si premierul Romaniei a tinut sa precizeze ca va urmari cu atentie evolutia anchetei si ca se va exprima public daca nu se va face dreptate.

Ponta, despre cazul Berbeceanu: Vreau sa ma asigur ca se face dreptate, nu o reglare de conturi intre institutii

"Asa cum ma stiti, sunt un politist cinstit. Din pacate asistam la cea mai mare marsavie si nemernicie pe care am patit-o eu in 20 de ani de Politie. Adevarul va iesi la iveala. Cei care imi fac asta sunt persoane pe care le-am cercetat", a spus Berbeceanu, inainte de a fi dus la audieri.

Pagina de Facebook "Respect, Traian Berbeceanu!"

In aceeasi zi cu retinerea, pe Facebook, la initiativa Liviei Botici, fosta jurnalista la Televiziunea INFO HD, a aparut pagina de Facebook - "Respect, Traian Berbeceanu!". In numai opt zile, peste 15.000 de oameni au dat Like. Zeci de mesaje de sustinere pentru seful de la Crima Organizata sunt postate in fiecare zi pe Internet.

"Tocmai pentru ca sunt deveanca, nu pot uita cum arata orasul inainte ca Traian si echipa lui sa faca curatenie: taxe de protectie, violenta la orice colt, s.a.m.d. NU mai doresc asa ceva! Vreau dreptate. Aceasta marsavie incurajeaza infractorii si descurajeaza oamenii care lupta pentru dreptate. Nu mai accept ca cetatean al acestui oras, al acestei tari!", este unul dintre mesajele postate pe reteaua de socializare.

Vestea ca Traian Berbeceanu a fost dus la spital dupa ce, vineri, i s-a facut rau in arest i-a mahnit rau pe sustinatori.

"Dragii mei, l-am vazut acum o jumatate de ora, la Spitalul Judetean Alba, pe dl. comisar Berbeceanu. M-am bucurat foarte mult ca l-am vazut, dar din pacate era acolo ca pentru ca are probleme de sanatate. Nu pot sa cred ca vederea unui om pe care nu-l cunosc m-a putut bucura atat de mult! Doamne ajuta ca dreptatea sa primeze!", a fost mesajul unui utilizator Facebook.

Fratele si sotia lui Berbeceanu: Este nevinovat

Mesajele fratelui si ale sotiei comisarului-sef au animat si mai mult grupul celor care sustin nevinovatia comisarului.

"Tu esi mandria mea, esti eroul copiilor mei, esti binele care invinge raul. (...) In anul Revolutiei, imi aduc aminte cand, cu curajul tau caracteristic, ai scos pentru prima data studentii din camine si ai pornit cu coloana prin centrul orasului. Eram filati de pe trotuar de securisti in civil, tremuram cu totii ca varga de frica si de exaltare strigand Libertate. (...) De pe atunci ai fost un lider. (...)

Te condamna, fratiorul meu, ca esti urat, ca arati ca un interlop, ca un infractor, dar oare nu miile de ore de munca petrecute in anchetarea scursurilor societatii te-au schimbat, te-au macinat? Sau un politist adevarat trebuie sa arate ca un actor de cinema, care joaca in filme politiste? (...)

Dragi colegi BCCO Alba, BCCO Hunedoara, BCCO Sibiu ai fratelui meu sunteti Elita Romaniei! NU-l lasati la greu asemenea cum nici el nu v-ar lasa pe voi! Fiti uniti, fiti o familie, numai asa veti putea rapune caracatita! Fratele meu drag, cred in tine si nevinovatia ta si mi-as da viata pentru tine asa cum stiu ca si tu si-ai da viata pentru Politia Romana.

Respect pentru fratele meu - Respect politistului premiat! Respect Traian Berbeceanu. El este fratele meu, el este mandria mea", a fost mesajul fratelui lui Berbeceanu.

Sotia lui Berbeceanu si-a aratat si ea sustinerea neconditionata pentru sotul sau:

"Nu stiam ca se va ajunge la asta, mai ales ca sotul meu si-a declarat disponibilitatea de a fi chemat la audieri in cazul in care ar exista ceva. (...) Eu cred ca merita totusi sa fie chemat la audieri si nu sa se procedeze cum s-a procedat. (...) Nu am fost amenintati direct, dar s-a simtit o tensiune. De un an si jumatate-doi, sotul meu spunea mereu cand venea acasa ca are probleme la serviciu si era clar ca se pregateste ceva. Eu cred totusi ca o sa se faca dreptate, adevarul trebuie sa iasa la suprafata. Sotul meu este nevinovat si poate demonta absolut toate acuzatiile", spus doamna Berbeceanu, intr-o emisiune la Antena 3.

Proteste pentru seful de la Crima Organizata

Tot pe Facebook, s-au organizat proteste in numele comisarului. "Haideti sa ne unim impotriva nedreptatii! Astazi, 31 octombrie, la ora 17, toti cei care cred in nevinovatia comisarului sef Traian Berbeceanu sunt asteptati la protest. Locul intalnirii este in fata sediului DIICOT din Deva, in apropierea Colegiului National Decebal, pe aleea pietonala dintre Primarie si Prefectura!", este unul dintre mesajele care chema oamenii la protest pe reteaua de socializare.

Duminica trecuta, aproximativ trei sute de persoane au participat la o actiune de sustinere a comisarului sef, in fata sediului DIICOT Hunedoara.

Sute de persoane in strada pentru a-l sustine pe seful de la Crima Organizata Alba

Se strang semnaturi pentru a-l ajuta pe Berbeceanu

Sustinatorii lui Berbeceanu au initiat chiar si o petitie online in care se cere CSM, Guvernului, Ministerului Justitiei, mai multor Parchete, MAI, SRI si Avocatul Poporului sa verifice ce s-a intamplat cu raportul depus de Traian Berbeceanu in luna iulie la IGPR in care acesta reclama fapte comise de procurori si politisti. Peste 1.500 de persoane au semnat aceasta petitie online initiata pe 28 octombrie.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Berbeceanu facebook campanie sustinere, #campanie arest berbeceanu DIICOT, #dosar Berbeceanu sustinere grup infractional , #ancheta