CNSAS ofera dovezile crimei de pe Dealul Crucii

Marti, 08 Februarie 2011, ora 16:27
2581 citiri
CNSAS ofera dovezile crimei de pe Dealul Crucii
Foto: Evenimentul Zilei

Documente de la CNSAS arata cum au fost ucisi trei partizani anticomunisti din Bistrita-Nasaud.

In cursul anului trecut, Evenimentul Zilei a publicat mai multe articole despre fostul sublocotenent de securitate Liviu Pangratiu (92 de ani), acuzat de rudele a trei partizani anticomunisti ca i-a impuscat cu sange rece in 1949.

La acea vreme, Pangratiu (foto) a negat implicarea in acest caz, spunand ca el doar a coordonat militarii din trupele de securitate si ca, in momentul in care cei trei au fost impuscati, se afla la o distanta de 100 de metri.

Documente din arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, semnate chiar de catre Liviu Pangratiu, contrazic declaratiile fostului ofiter de securitate, in prezent colonel in rezerva. Dosarul deschis de Parchetul Militar Teritorial Bucuresti in acest caz bate pasul pe loc.

La doi ani de la deshumarea celor trei partizani anticomunisti - Leonida Bodiu, Toader Dumitru si Ioan Burdet, in arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati s-au descoperit noi probe care atesta implicarea lui Liviu Pangratiu in crimele de la Nepos, din iulie 1949.

Este vorba despre patru documente, procese-verbale intocmite de Pangratiu sau de sefii acestuia, care descriu clar ce s-a intamplat pe Dealul Crucii din Nepos, Bistrita-Nasaud.

"Urmare a raportului nostru 4/6442 din 8.7.1949 raportam ca azi, 8.7.1949, orele 7 dimineata, Bodiu Leonida, Burdet Ioan si Toader Dumitru fiind dusi la fata locului "Dealul Crucii", situat intre comunele Nepos si Rebra, pentru identificarea unui depozit de armament ce rezulta din declaratia fostului locotenent si sef al organizatiei Liga Crestina de Lupta impotriva Comunismului, Bodiu Leonida, au incercat sa fuga atacand organele noastre de insotire, iar acestia facand uz de arma toti trei au fost impuscasi mortal.

La fata locului au fost gasite sase arme tip Z.B. si patru grenade", se arata in documentul Serviciului Securitatii Poporului Bistrita, semnat de Liviu Pangratiu si de seful acestuia, maiorul de Securitate Viorel Gligor.

Intr-un alt proces-verbal, datat tot din 8 iulie 1949, semnat de maiorul Gligor, sunt indicati ofiterii de Securitate care au participat la misiune - slt. Pangratiu Liviu, plutonier Sasarman Traian si plutonier Herta Lucian.

Legat de acet caz, prim-procurorul Mihail Daniel, de la Parchetul Militar Teritorial Bucuresti, a declarat pentru sursa citata declarat ca in cazul lui Liviu Pangratiu a intervenit prescriptia faptelor.

"Se incearca in troducerea unei prevederi legale prin care crimele sa devina imprescriptibile, dar si atunci toata chestiunea nu poate retroactiva. In acest caz nu este vorba despre varsta domnului Pangratiu, ci despre prescriptie. E vorba despre data la care a fost savarsita fapta si despre prevederile Codului Penal de atunci, adica de la momentul 1949", explica procurorul militar Mihail Daniel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#partizani anticomunisti ancheta CNSAS, #crima Dealul Crucii , #ancheta