Alex Stoenescu: "Sistemul ticalosit" s-a construit sub regimul Iliescu

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 16:10
7017 citiri
Alex Stoenescu: "Sistemul ticalosit" s-a construit sub regimul Iliescu
Foto: wikimedia.ro

Istoricul Alex Mihai Stoenescu spune ca "sistemul ticalosit" atat de des invocat de actualul sef al statului, Traian Basescu, s-a nascut in primele zile ale Revolutiei din decembrie 1989, din cauza lipsei de legitimitate a puterii nou instalate sub conducerea lui Ion Iliescu.

Stoenescu a prezentat intr-o editie recenta a emisiunii "Nasul" de la B1TV cateva dintre primele decrete semnate de Iliescu, in calitate de sef al CFSN, imediat dupa caderea regimului comunist, decrete a caror oportunitate poate fi pusa sub semnul intrebarii, in conditiile in care in acele zile inca se mai tragea in teroristi iar populatia revoltata iesea in strada.

Astfel, unul dintre primele decrete semnate de Iliescu in calitate de sef al statului a fost Decretul 9 din 31 decembrie 1989 care a liberalizat vanzarea-cumpararea de terenuri intravilane. Istoricul spune ca asa se explica faptul ca toti cei care aveau in acel moment bani facuti in perioada comunista au cumparat astfel de terenuri iar ulterior au facut averi fabuloase.

A urmat, pe 1 februarie 1990, un alt Decret lege al CFSN care fixa cursul de schimb valutar leu/dolar la 21 de lei, cand in realitate cursul era de 60 de lei, iar in octombrie a urcase la 120 de lei. Astfel, cei "inspirati" faceau in acea perioada importuri la un curs valutar de 21 de lei si apoi vindeau marfurile pe piata la un curs de 60 de lei, scotand profituri uriase.

Alex Mihai Stoenescu mai spune ca la fel de surprinzatoare poate parea si adoptarea Decretului lege numarul 12 din 12 ianuarie 1990 (zi in care strazile erau pline, iar noii lideri politici se adresau populatiei de pe tancuri) prin care, la art.2, erau abrogate dispozitiile Codului Penal privind trecerea frauduloasa a frontierei.

Astfel, contrabanda a devenit legala, explica istoricul, iar cantitati importante de marfuri intrau in tara fara taxe.

A urmat liberalizrea imediata a constructiilor, care a condus la aparitia "ca din pamant" a unor vile si cladiri, in conditiile in care cei mai multi romani nu aveau un acoperis deasupra capului.

Lipsa de legitimitate a noii puteri

Toate acestea sunt strans legate de felul in care a venit Ion Iliescu la putere, de lipsa de legitimitate cu care regimul nou instalat s-a confruntat. Iliescu avea nevoie de sustinerea celor in favoarea carora semna toate aceste decrete pentru a-si pastra puterea in fata atacurilor celorlalte grupari dornice de a prelua puterea (gen Verdet) dar si al partidelor istorice care veneau din urma si constituiau o forta.

Astfel, exista numeroase marturii potrivit carora la cabinetul lui Iliescu veneau tot felul de membri, reprezentanti ai CFSN-urilor judetene, care il asigurau de sustinerea lor in schimbul unor favoruri.

"CFSN era fragil (...) Exista o presiune imensa din teriroriu, toti cereau bani pentru a prelua si consolida noua putere la nivel local (...) Dati-ne fonduri sa acoperim gura populatiei", spune Stoenescu ca erau solicitarile carora Ion Iliescu s-a vazut nevoit sa le dea curs pentru a ramane in fruntea statului.

Incercarile esuate de distrugere a sistemului

In perioada 96-2000, s-a incercat distrugerea acestui sistem, dar din afara, mai spune Stoenescu. "Emil Constantinescu era constient, incepuse sa fie informat. A inceput sa realizeze care erau mecanismele de functionare", explica istoricul, in opinia caruia toti cei care s-au alaturat noului sef al statului au fost oameni de buna credinta, dar nu au avut capacitatea de a mai schimba ceva pentru ca nu erau specialisti in domeniile importante ale vietii economice si politice.

Istoricul relateaza si un episod mai mult decat sugestiv in acest sens, despre care spune ca a aparut si intr-una din cartile publicate de Emil Constantinescu: "In momentul in care a trebuit sa obtina aprobarea de survol a avioanelor NATO, o chestiune pur tehnica, Emil Constantinescu a apelat la Sorin Ovidiu Vantu ca sa sune la nu stiu cati parlamentari PSD ca sa voteze, si Parlamentul sa dea aprobarea".

In schimb, in regimul 2000-2004, sub Adrian Nastase, "sistemul a functionat ca si sub Ion Iliescu".

Traian Basescu a incalcat Omerta

"Deci au fost 3 etape: construirea sistemului, incercarea naiva de a-l distruge din exterior si acum, incercarea de a reforma sistemul din interior. (...) Traian Basescu a incalcat Omerta", a mai declarat Alex Stoenescu, explicand ca in incercarea de a distruge acest "sistem ticalosit" actualul sef al statului "a fost nevoit sa mearga pe marginea Constitutiei, la limita", Constitutie despre care insusi creatorul ei, Antonie Iorgovan, a recunoscut intr-o emisiune ca "are articole special create pentru a-l proteja pe Ion Iliescu".

Istoricul mai spune ca una dintre cele mai mari erori facute de Traian Basescu este ca a deschis lupta pe toate fronturile si nu si-a facut aliati.

"Ca ofiter, a uitat ca nu ai voie sa pornesti lupta pe mai multe fronturi si si-a creat dusmani in zonele unde ar fi trebuit sa aiba aliati, in special in justitie, in CSM. Trebuia sa si-i apropie pe judecatori daca vroia sa aiba cu cine distruge sistemul", a mai spus istoricul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#sistem ticalosit, #decrete CFSN Iliescu, #liberalizare terenuri 1989, #regim Emil Constantinescu, #Basescu sistem ticalosit , #ancheta