Banii fara miros din mega-afacerea gunoiului

Luni, 02 Iunie 2008, ora 09:55
3202 citiri
Banii fara miros din mega-afacerea gunoiului

Un subiect sensibil, care ii afecteaza in mod real pe bucuresteni, este salubritatea. Tema gunoiului a fost, insa, trecuta in plan secund pe agenda campaniei electorale.

Capitala produce zilnic 4.000 tone de reziduuri menajere, cam doua kilograme de locuitor, constata Romania Libera in editia electronica de marti.

Din aceasta cantitate, sistemele de colectare organizate reusesc sa recupereze si sa transporte la gropile ecologice doar 75%.

Dar salubritatea devine tot mai mult un important business, a carui cifra de afaceri sporeste simtitor. Prognozele arata ca in 2010 deja piata salubritatii din Capitala va depasi cifra de 500 milioane de euro, putand ajunge, dupa unele estimari, chiar la 700 milioane de euro pe an.

"Protagonistii gunoiului" din Bucuresti sunt Rosal, REBU, Urban, Romprest si SSB. REBU, care are in spate firma cu capital german RER, este - se pare - cea mai puternica si mai activa. Firmele mari - RER Ecologic Oradea, RER Buzau, RETIM Timisoara, Massoti SRL, Servicii Salubritate Bucuresti, AS Arad s.a. - actioneaza sub o singura bagheta.

Alte firme - cum ar fi Eco Sud, Eco Nord, Eco Nord-Est, SERO Cash, Perfect Ltd., DEI Invest - sunt folosite pentru a participa la licitatii.

Firmele mentionate au incheiat contracte cu primariile din Bucuresti, nu prin licitatie, ci prin incredintare directa care apoi se prelungeste cu acte aditionale.

REBU lucreaza cu Primaria Generala si cateva sectoare, Urban cu sectorul 6, iar Rosal cu sectorul 3. Toate contractele (aditionale) REBU, Rosal, Urban si Supercom in Bucuresti expira in 2009.

In urma cu un an, Primaria Sectorului 1 a contestat monopolul REBU. A incercat sa rupa lantul intelegerilor "zeilor gunoaielor" si a anulat contractul cu REBU, incredintand curatenia stradala firmelor Romprest si Urban (care ulterior s-a retras). A izbucnit un scandal monstru, cei de la REBU lasand gunoaiele in strada.

Firmele Rosal, REBU, Urban, Romprest si SSB participa la licitatia pentru salubrizarea sectorului 1, o licitatie care ii poate aduce castigatorului 535,5 milioane euro in urmatorii 25 de ani.

Sectorul 2 a preluat in integralitate contractul de salubrizare incheiat intre REBU si primarul general. S-au adaugat an de an acte aditionale. Pentru deszapezire primaria plateste pentru SUPERCOM circa 12 milioane de lei.

In sectorul 3, bugetul alocat pentru salubritate este de 49.379,00 mii lei, adica 10,46% din bugetul total. Rosal Grup, firma lui Silviu Prigoana, a avut o cifra de afaceri in 2007 de 32,7 milioane de euro, in crestere cu 14% fata de 2006.

In sectorul 4, valoarea totala a contractului de deszapezire pe 2007-2008 se ridica la circa 27,8 milioane de lei. Un contract suplimentar a fost incheiat cu SC ADP4 SA (51% dintre actiuni sunt detinute de Consiliul Local). Valoarea acestuia se ridica la 7,4 milioane de lei, din care 53 mii de lei reprezinta deszapezirea de pe arterele secundare din sector.

In sectorul 5, ADP se ocupa de salubrizarea stradala si deszapezirea principalelor artere de circulatie, bugetul acesteia fiind de circa doua milioane de euro pe an, adica aproximativ sapte milioane de lei.

In sectorul 6, Urban SA a castigat in 1999 licitatia pentru prestarea serviciilor de salubritate. Urban SA are ca obligatie deszapezirea a 448 de strazi. Acopera practic 70% din totalul strazilor, restul de 30% fiind in sarcina ADP Sector 6.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gunoi, #salubritate, #Silviu Prigoana, #ROSAL, #REBU , #ancheta