Basescu supara Moscova?

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 09:43
3817 citiri
Basescu supara Moscova?

Vizita presedintelui Traian Basescu la Moscova, programata in aceasta toamna, ar putea fi amanata pentru anul viitor.

Insa, este posibil sa nu fie trimisa o invitatie de la Moscova nici anul viitor, daca Basescu nu are planuri pentru o politica mai prietenoasa fata de Rusia, potrivit unor surse citate de Romania libera.

"Romania ramane credincioasa proiectului Nabucco", a declarat joi Traian Basescu, explicand ca nu a dat mandat nimanui sa negocieze intrarea Romaniei in South Stream.

Aceasta distanta pe care o ia presedintele fata de Rusia pare sa fie motivul amanarii vizitei sale la Kremlin.

In urma cu sase luni, Vladimir Putin, pe atunci presedintele Federatiei Ruse, i-a promis lui Traian Basescu o vizita la Kremlin, care sa aiba loc in aceasta toamna.

Traian Basescu s-ar fi asteptat sa obtina un pret mai bun pentru gazul pe care il importa Romania din Rusia, dupa discutiile pe care urma sa le aiba la Kremlin.

Intre timp, negocierile se poarta la nivel de experti, iar evaluarile proiectelor energetice romano-ruse se fac mai degraba din punct de vedere economic decat politic.

La acest nivel s-a luat in discutie, la cele doua intalniri care au avut loc in ultimele zece zile, eventualitatea participarii Romaniei la proiectul ruso-italian South Stream, proiect conceput la Moscova, ca o contrapondere la gazoductul Nabucco, gandit de UE pentru a reduce dependenta europenilor de gazul rusesc.

Presedintele Traian Basescu a declarat transant ca "Romania ramane credincioasa proiectului Nabucco" si ca "in nici un caz nu va abandona acest proiect in favoarea South Stream".

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
#Moscova, #Traian Basescu, #nabucco, #South Stream , #ancheta