Batrani, copii ai strazii, saracie - Romania vazuta intr-un documentar italian

Sambata, 29 Martie 2008, ora 16:35
11969 citiri
Batrani, copii ai strazii, saracie - Romania vazuta intr-un documentar italian

Italienii au putut urmari, sambata seara, la televiziunea de stat RaiNews 24 un documentar de 22 de minute. Filmul, realizat in anul 2005, prezinta o imagine sordida a Romaniei - batrani, saracie, copii ai strazii, victime ale pedofililor, informeaza Realitatea TV.

Soarta copiilor strazii si a situatiei Romaniei din anul 2005 i-a adus realizatorului dscumentarului "Gara de Nord - copii pe strada", Antonio Martino, premiul pentru cel mai bun film documentar.

Pelicula realizata de italieni dezvaluie o Romanie in care oamenii strazii, cersetorii, batranii uitati de familie nu stiu daca vor avea ce sa manance a doua zi, traindu-si viata de pe o zi pe alta este ceea ce au surprins operatorii italieni in urma cu doi ani in capitala Romaniei. O cersetoare romanca apare in film si spune: "Iisus e cu noi, el ne tine!".

Insa imaginea care socheaza cel mai mult este situatia minorilor sortiti sa duca un trai in mizerie, condamnati de abandonul parintilor si de nepasarea societatii. Potrivit unei femei care apare in interviu, Romania este tara unde parintii incearca sa-si tina copiii langa ei, insa se lovesc de lipsuri. "Copii multi, n-avem ce sa le dam sa manance, saracie mare, cade casa..ia uitati, cad peretii", spune femeia.

"Am stat pe strada, am fost chinuit, am fost batut de aia mai mari, am fost pus la cersit", spune un copil al strazii care apare in documentar. "Am plecat de acasa ca nu aveam posibilitate, parintii...", marturiseste un alt copil al strazi. Un reporter il intreaba in limba romana: "N-aveai ce sa mananci?", "N-aveam ce sa mananc", incuviinteaza copilul.

Povestea cea mai dura estea cea spusa de un copil de doar cativa ani, a carui casa este strada si care povesteste amuzat de beneficiile crude de care se bucura, ca tinta a pedofililor.

"Se ducea la el acasa, ii facea poze dezbracat", spune un copil despre un tovaras al lui. Un alt copil povesteste usor amuzat, usor jenat cum a decurs experienta lui sexuala cu un pedofil: "Hai, hai incoa. Muzica, a bagat muzica prima data, dup-aia: Danseaza! Am dansat, dup-aia: Dezbraca-te!..M-am dezbracat. Dup-aia: Tu mie...asa. Cum, eu tie asa? Fac eu: tu mie asa! Mi-a dat 100.000 de taxiu si am plecat. Am mai furat si eu de pe acolo, bani, cand s-a dus la veceu, m-am dus si i-am furat banii. Am facut baie..", incheie copilul enumerarea "avantajelor" de care s-a bucurat.

"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
Mihai Tatulici (75 ani), unul dintre cei mai influenți oameni de televiziune după 1990, s-a retras definitiv acum 11 ani. El a refuzat să revină, în ciuda propunerilor pe care le-a avut,...
Reducerea cheltuielilor în timpul pensionării: la ce trebuie sa renunți
Reducerea cheltuielilor în timpul pensionării: la ce trebuie sa renunți
Pensionarea este momentul în care poți să te bucuri de roadele muncii tale, dar în multe cazuri este o provocare pentru a găsi modalități să faci economii. O modalitate eficientă de...
#copii, #strada, #cersetori, #pedofili, #bani , #ancheta