Belu: Gimnastele nu primeau niciodata bani pentru performantele lor

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 11:50
3030 citiri
Belu: Gimnastele nu primeau niciodata bani pentru performantele lor
Foto: Pro Sport

Radiocasetofoane, aparate video de tip player sau lantisoare, cam acestea erau cadourile cu care erau rasplatite marile vedete ale gimnasticii romanesti care au adus Romaniei zeci de medalii la Olimpiade si campionate internationale pe vremea fostului regim comunist.

Cel mai de succes antrenor al tuturor timpurilor, Octavian Belu, a povestit intr-un interviu acordat Jurnalului National ca Nadia a fost ceva mai norocoasa, primind o masina doar dupa ce "tovarasul" ii daduse inalta distinctie comunista de Erou al Muncii Socialiste.

Belu spune ca incerca sa stimuleze fetele nu cu bani, pentru ca sportivii nostri nu au primit niciodata bani pentru performantele lor, ci explicandu-le ca este singura lor sansa de a vedea lumea, de a calatori in atatea tari.

Fostul antrenor al echipei nationale de gimnastica spune ca s-a intalnit o singura data cu cuplul Ceausescu, atunci cand cand i s-a decernat Ordinul Muncii clasa I si a primit o medalie si o strangere de mana.

Despre fosta sa colega sa de echipa, Mariana Bitang, Bellu spune ca a devenit un factor de echilibru in momentul in care a venit la lot, in 1993.

"A preluat absolut tot. Ea, pur si simplu, m-a descarcat de niste atributii. A fost o perioada interesanta, in care nu am avut nici cadru medical, nici coregraf, asa ca ea era, de la administratorul cantonamentului, pana la coregraf, antrenor si mai facea si pe asistenta medicala", povesteste fostul antrenor.

"Ba si bucatareasa. Pentru ca, la competitii, in vremurile respective, mergeai cu mancarea in traista, iar ea se ocupa de sandvisuri si de tot ceea ce consumau fetele in acea perioada", mai spune acesta.

Putina lume stie insa ca Mariana Bitang a fost gimnasta, colega de generatie cu Nadia Comaneci. "Da, a fost colega cu Nadia Comaneci. A facut gimnastica", a mai afirmat Bellu, recunoscand ca a fost cucerit de seriozitatea si exigenta acesteia.

Antrenorul recunoaste ca, daca el era respectat de gimnaste, pe Mariana Bitang acestea o idolatrizau. "Fetele o idolatrizau, iar relatia lor era evident materna, incat si acum se intalnesc, se suna... Si cele de dupa generatia Ecaterinei Szabo", marturiseste Octavian Bellu, anuntand ca desi isi doresc o cununie civila cat mai discreta, cei doi se asteapta ca la ea sa participe foarte multe dintre fostele lor eleve.

"Eu sper ca va veni si acest moment. Dar eu raman la parerea ca un astfel de eveniment trebuie sa fie discret", a mai spus Octavian Bellu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Octavian Bellu, #gimnaste, #Mariana Bitang, #performante, #Ceausescu , #ancheta