Cezar Ivanescu: Dinescu a fost complice la moartea lui Marin Preda

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 08:32
34797 citiri
Cezar Ivanescu: Dinescu a fost complice la moartea lui Marin Preda

Scriitorul Cezar Ivanescu l-a acuzat pe colegul sau de breasla, Mircea Dinescu, de participare vinovata la moartea romancierului Marin Preda, anunta Ziarul. Potrivit lui Ivanescu, Preda era o tinta a retelei kominterniste, iar moartea sa, ca si moartea lui Nicolae Labis a fost una "programata".

El a intrat la inceputul saptamanii in greva foamei, chiar in sediul Uniunii Scriitorilor, pentru a protesta fata de insinuarile recente lansate de Mircea Dinescu privind colaborarea sa cu Securitatea, desi nu a primit nicio decizie din partea CNSAS.

Ulterior Ivanescu a anuntat ca "razboiul" va continua in instanta, urmand sa-l dea in judecata pe Dinescu.

Poetul a mai cerut exluderea din CNSAS a lui Dinescu pentru "ilegalitatea flagranta comisa fata de persoana sa" si a mai insistat sa fie audiat public de membrii colegiului, iar verdictul sa fie comunicat opiniei publice.

Cele mai grave acuzatii lansate de Ivanescu la adresa lui Dinescu sunt cele legate de complicitatea acestuia la moartea lui Marin Preda.

Acesta ar fi, de fapt, motivul pentru care Dinescu l-a scos informator, sustine Ivanescu.

"L-am acuzat ca, dupa ce Preda bause o zi intreaga la Cartea Romaneasca, editura la care era director, l-a luat cateva ore si a venit cu el mai beat.

Iar Dinescu niciodata nu mi-a raspuns unde a fost in acele ore cu Preda si ce a facut", a mai afirmat Ivanescu.

Ivanescu, directorul Editurii Junimea, a fost discipol al lui Marin Preda, apropiat intim al lui Nichita Stanescu si al tuturor marilor scriitori contemporani.

El a facut greva foamei in perioada comunista, pentru a putea studia la Filologie si pentru a nu se desfiinta cenaclul "Numele Poetului".

"Eram considerat un individ periculos. Am facut de mai multe ori greva foamei si am atacat deschis PCR si Securitatea.

Dupa debutul din 1968 am fost sapte ani interzis de cenzura si doar dupa interventia maestrului Preda am putut publica din nou", a spus poetul Ivanescu.

In 15 mai 1980, Marin Preda era cu moralul la pamant. Un necaz in familie l-a determinat sa-si inece amarul, consumand alcool alaturi de cativa scriitori.

Preda murit la sfarsitul zilei. Ancheta mortii lui a stabilit ca decesul s-a produs prin asfixie mecanica.

Au existat insa de la bun inceput suspiciuni ca scriitorul ar fi fost asasinat de Securitate, fie prin otravire, fie prin asfixie cu o perna.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Cezar Ivanescu, #Marin Preda, #Mircea Dinescu , #ancheta