Cum a ajuns Bucurestiul pe harta oraselor cu inchisori CIA

Vineri, 14 August 2009, ora 09:31
2999 citiri
Cum a ajuns Bucurestiul pe harta oraselor cu inchisori CIA

Cum a ajuns Bucurestiul pe harta oraselor in care au fost construite inchisori CIA? Mark Mazzetti (foto), semnatarul articolului din The New York Times in care se dezvaluie aceasta informatie, spune ca nu este nimic surprinzator.

Castigator al Premiului Pulitzer, Mazzetti explica pentru Evenimentul Zilei cum l-a convins pe Kyle D. Foggo, fostul sef al rezidentei logistice a CIA din Germania, sa-i spuna ca, in urma cu sase ani, s-a ocupat de amenajarea unei astfel de inchisori chiar in Bucuresti.

Inchisoarea construita in Bucuresti avea un scop clar: aici urmau sa fie incarcerati unii dintre cei mai periculosi teroristi din lume. De fapt, dupa ani de investigatii, celebrul jurnalist american a ajuns sa alcatuiasca, in proportie de 75 la suta, harta locurilor unde se afla amplasate inchisori CIA, iar "Bucurestiul se numara printre ele".

"Dupa 11 septembrie 2001, SUA au inceput sa caute locuri in care sa amplaseze obiective secrete, in care sa-i incarcereze pe prizonierii, dusmanii poporului, cum sunt ei numiti. Inchisorile au fost infiintate in tarile din Europa de Est cu care SUA au bune relatii dipomatice si stranse colaborari pe linia serviciilor secrete. Demersul le-a fost usurat chiar de tarile-gazda, care au venit in intampinarea planurilor americanilor si s-au oferit sa adaposteasca astfel de centre", explica Mazzetti, pentru Evenimentul Zilei, referindu-se si la Romania.

El sustine ca intelege tacerea autoritatilor, deoarece este un plan international, care tine de siguranta oamenilor, motiv pentru care nu crede ca vreo tara-gazda va recunoaste vreodata prezenta inchisorilor pe teritoriul lor.

In ce priveste motivele care l-au determinat pe fostul oficial CIA sa dezvaluie astfel de informatii, Mazzetti explica: "Kyle D. Foggo, supranumit Dusty, a fost unul dintre cei mai importanti oameni din CIA. (...) In 2006, a parasit agentia si a fost inculpat intr-un dosar

penal din cauza unei fraude fiscale. Acum e intr-o inchisoare din Kentucky (...) si probabil ca a facut aceste marturisiri pentru ca simtea ca e momentul sa le spuna. Nu mai avea nimic de pierdut".

Potrivit dezvaluirilor lui Kyle D. Foggo, in 2003 s-au construit trei centre de detentie secrete: unul amplasat intr-o cladire de pe o strada centrala din Bucuresti, un altul intr-un imobil dintr-o regiune izolata din Maroc, iar cel de al treilea in apropierea unui oras dintr-o tara din fostul bloc comunist.

Cele trei inchisori secrete puteau gazdui cinci, sase prizonieri si aveau o arhitectura asemanatoare pentru ca detinutii sa nu isi dea seama in ce tara se afla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inchisori CIA Romania Bucuresti, #dezvaluiri inchisori CIA Bucuresti, #The New York Times , #ancheta