Demisia lui Ridzi, o acoperire pentru scandalul sexual de la Chisinau?

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 20:01
3477 citiri
Demisia lui Ridzi, o acoperire pentru scandalul sexual de la Chisinau?
Foto: Ziarul Financiar

Dupa ce timp de o luna membrii PD-L, premierul Emil Boc si mai ales Monica Iacob Ridzi au repetat aceiasi placa: "pana ce nu e declansata urmarirea penala de o institutie avizata a statului nu comentam, nu luam masuri", iar presedintele Traian Basescu a catalogat cazul drept unul minor, demisia fostului ministru a adus destule semne de intrebare.

Principala intrebare a fost "ce se incearca sa se ascunda?". Analisti politici, dar si politicieni, au venit imediat si cu raspunsul: scandalul sexual in care a fost implicat fostul consul al Romaniei la Chisinau, Ion Nuica.

Acesta si-a dat demisia luni, in aceiasi zi in care cotidianul "Curentul" publica articoul cu dezvaluirile, precum si imagini filmate cu cei doi in ipostaze indecente.

Insa exista informatii neoficiale conform carora Nuica ar fi nu doar agent acoperit al SIE, ci chiar seful rezidentei romane din Moldova, adica seful agentilor nostri de peste Prut.

Jurnalistii de la curentul au publicat si declaratiile unui fost ofiter al unitatii de contrainformatii externe UM 0195 si aminteste ca el a lucrat inainte de 1989 in tarile arabe. Nuica a mai fost consul si in Israel si Iran.

Ion Cristoiu: Basescu are o problema foarte mare!

Analistul Ion Cristoiu a declarat, pentru InPolitics ca daca se demonstreaza ca Nuica este seful spionajului romanesc din Moldova, atunci presedintele ale probleme mari, pentru ca un asemenea scandal s-ar lasa cu demisii la nivel inalt.

"Diplomatia romaneasca si serviciile secrete de la noi au incasat o lovitura teribila, iar Traian Basescu are o problema foarte mare. Rostogolirea unui asemenea scandal in media reprezinta un pericol major pentru presedintele roman si de aceea a simtit nevoia sa ii puna capat intr-un mod disperat, prin fortarea demisiei Monicai Ridzi, intr-un moment care nu anunta nici pe departe un asemenea gest.

Daca se confirma ca dl. Nuica este seful spionajului romanesc din Moldova, inseamna ca unda de soc ar atinge atat Palatul Cotroceni, cat si SIE si Ministerul de Externe, unde ar trebui sa se inregistreze demisii la varf. Compromiterea consulului roman este un prim pas, al doilea va fi interzicerea, cred eu, a accesului ziaristilor romani la alegerile din 29 iulie...

Regetabil e, insa, faptul ca un om cu experienta diplomatica, nu spun de alta natura, a domnului Nuica a putut sa fie lucrat operativ intr-un asemenea hal, desi se stia ca mediul din tara vecina nu este tocmai cel mai prietenos cu diplomatii romani, in lumina ultimelor evenimente.

Cum, la fel de regretabil este ca presa de la noi a muscat cu atata lejeritate momeala mediatica aruncata de presedinte si s-a repezit sa vada cu totul alte dedesubturi ale demiterii doamnei Ridzi decat cele reale.

Adevarata miza a debarcarii ministrului Sportului, pe nepusa masa, marti dupa-amiaza, dupa ce presedintele primise, probabil, ultimele rapoarte la SIE, este scandalul sexual de la Chisinau, care ii da lui Basescu o lovitura cumplita si trebuia rapid ingropat", a declarat Cristoiu.

Norica Nicolai: Sper ca demisia Monicai Ridzi sa nu aiba legatura cu scandalul de la Chisinau

Si europarlamentarul PNL Norica Nicolai are suspiciuni in ceea ce priveste motivele demisiei Monicai Iacob Ridzi. Ea a facut si un apel la presedintele Traian Basescu sa dea dovada de responsabilitatea in gestionarea relatiilor cu Republica Moldova, avand in vedere si alegerile ce se apropie in statul vecin.

"Sper din toata inima ca precipitarea demisiei Monicai Ridzi sa nu aiba legatura cu scandalul diplomatico-sexual de la Chisinau, pentru ca acest lucru ar putea accentua problemele de imagine create tarii noastre.

Avand in vedere ca se apropie alegerile din Moldova, fac un apel la presedintele Traian Basescu sa gestioneze cat mai responsabil relatiile cu statul vecin, pentru a nu se naste din nou interpretari legate de o prezumtiva implicare a Romaniei, si sa ia masuri pentru asigurarea protectiei cetatenilor romani de peste Prut.

De asemenea, consider ca, dupa propulsarea doamnei Monica Macovei la presedintia Delegatiei PE pentru Republica Moldova, si PD-L, ca partid politic de guvernamant, ar trebui sa isi asume explicit gestionarea relatiilor cu Moldova si sa actioneze in consecinta" a declarat Nicolai pentru publicatia citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
#Monica Iacob Ridzi, #demisie ministru MTS, #Ion Nuica, #Traian Basescu, #scandal sexual consulat, #Republica Moldova , #ancheta