Dosarele lui Gigi Becali

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:37
3678 citiri
Dosarele lui Gigi Becali

Gigi Becali nu a fost ocolit de problemele cu justitia, fiind cercetat in mai multe dosare, cele mai cunoscute, in afara de cel acuzat de lipsire de libertate, fiind "Schimburile de terenuri cu MApN" si "Valiza".

La inceputul lunii octombrie 2005, Fiscul a pus sechestru asiguratoriu pe averea omului de afaceri Gigi Becali si pe actiunile detinute la Steaua Bucuresti SA, pentru a recupera datoriile fostului club Steaua catre bugetul de stat, in valoare de 416, 7 miliarde lei vechi.

In noiembrie 2005, Judecatoria Sectorului 3 a decis sa ridice sechestrul asiguratoriu pe bunurile lui Gigi Becali.

Caz ingropat de procurori

Potrivit "Evenimentului Zilei" din data de 23 iunie 2005, procurorii ar fi ingropat un caz in care patronul Stelei si partenerul sau de afaceri, Teia Sponte, erau acuzati de prejudicierea unui fost IAS de la marginea Capitalei. Gigi Becali a preluat o ferma din cadrul fostului IAS, pentru care s-a angajat sa achite peste 16 miliarde de lei, din care a platit insa doar trei miliarde.

Restul a ramas prejudiciu in dauna firmei care era condusa la acea vreme chiar de Teia Sponte. Intre timp, cei doi au vandut terenurile fermei cumparate. Ulterior, Teia Sponte a acceptat ca suma neachitata de Gigi Becali sa fie preluata ca pierdere de catre Asociatia Salariatilor din fostul IAS Mogosoaia.

Cercetat penal pentru spalare de bani

Parchetul a anuntat, pe 6 iulie 2005, ca Gigi Becali a fost cercetat in acelasi dosar cu Victor Becali, varul acestuia, fiind invinuiti de spalare de bani, conform "Evenimentul Zilei" din data 7 iulie 2005.

Publicatia a scris ca patronul echipei de fotbal Steaua si impresarul FIFA Victor Becali ar fi pus la punct un sistem de spalare de bani, prin care ar fi scos din tara sute de miliarde de lei, cu ajutorul mai multor persoane din administratia gruparii din Ghencea. Cei doi ar fi trecut sume uriase, provenite din conturi din strainatate, prin zeci de firme-fantoma.

Prin urmare, procurorii au deschis pe numele patronului din Ghencea si al varului sau un dosar penal, sub acuzatia de spalare de bani. Conform documentelor pe care anchetatorii le detineau pana atunci, acestia ar fi spalat, numai in anul 2004, peste 120 de miliarde de lei.

Schimburi ilegale de terenuri intre MApN si Becali

S-a discutat mult in presa modul in care Becali si-a facut averea, prin cumparari si schimburi de terenuri efectuate in conditii ilegale cu autoritatile romane. In urma vanzarilor de terenuri au ramas oameni care se plang ca au fost inselati cu parcele care erau in curs de retrocedare si care au fost vandute lui Becali.

In luna mai 2006, procurorul Dan Voinea a redeschis dosarul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali si MApN, dupa ce procurorul Silviu Boeru decisese sa claseze scandalul prin scoaterea de sub urmarire penala a celor 11 persoane cercetate in cauza.

In acest dosar, Gigi Becali era acuzat de complicitate la abuz in serviciu, abuz pe care l-ar fi savarsit fostul ministru PD al Apararii, Victor Babiuc, cativa generali de armata si primarul din Stefanestii de Jos.

Becali a fost cercetat, de asemenea, pentru o donatie de 100 de milioane de lei. Conform procurorilor anticoruptie, pe vremea cand MaPN era condus de Victor Babiuc, Becali a trimis unuia din generalii cu care negocia schimburile de terenuri o sacosa cu 100 de milioane de lei. Suma a primit eticheta de donatie, insa sacosa a fost trimisa inapoi lui Becali in momentul in care DNA a declansat ancheta vizavi de acest caz.

Proces cu AVAS

Gigi Becali a pierdut procesul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) l-a acuzat ca nu ar fi respectat obligatia de investitii de mediu la Avicola Iasi.

Prin decizia din 17 septembrie 2007, Tribunalul Bucuresti l-a obligat pe Becali sa plateasca statului aproape 88.000 de euro cu titlul de penalitati contractuale, insa omul de afaceri a declarat apel impotriva acestei decizii.

Pe 5 mai 2008, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis apelul lui Gigi Becali impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti, care l-a obligat sa plateasca catre AVAS suma de 87.828 euro. Instanta a mai decis, de asemenea, sa schimbe in intregime sentinta atacata si sa obligeAVAS la plata cheltuielilor de judecata catre Gigi Becali, in valoare de 3.138 lei.

A promis bani jucatorilor echipei Gloria Bistrita

Gigi Becali a fost chemat, la sfarsitul lunii septembrie 2007, la sediul DNA, din cauza unui incident care s-a petrecut in finalul sezonului 2005-2006, cand le-a promis jucatorilor Gloriei Bistrita ca ii va premia cu o suma de bani daca reuseau sa incurce contracandidata la titlu a Stelei din acel moment, Rapid.

Respectiva partida, Rapid - Gloria Bistrita, s-a incheiat cu scorul de 1-0 in favoarea giulestenilor.

Dare de mita, pentru a castiga un meci

Pe 8 mai 2008, DNA a inceput urmarirea penala impotriva patronului Clubului Steaua, Gigi Becali, care este acuzat de dare de mita pentru ca ar fi vrut sa ofere bani jucatorilor de la "U" Cluj, pentru ca acestia sa castige meciul cu CFR Cluj.

Opt luni mai tarziu, Gigi Becali era trimis in judecata alaturi de alti cinci inculpati, printre care si selectionerul nationalei, Victor Piturca. Becali a fost acuzat de doua infractiuni de dare de mita si infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata aflata in legatura cu infractiunile de coruptie.

Lipsire de libertate in mod ilegal

Acuzat de savarsirea a trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, Gigi Becali a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, pe 3 aprilie, de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 1, decizia fiind deja atacata de avocatii acestuia la Tribunalul Bucuresti. Totodata, au primit mandate alte trei persoane acuzate de savarsirea aceleasi infractiuni.

Acestea sunt Catalin Otto Zmarandescu si Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu. Marius Geavela, a cincea persoana acuzata, nu a primit mandat, dar are interdictie de a parasi localitatea.

Gigi Becali fusese retinut de procurori, joi, 2 aprilie, la ora 13.00, potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, impreuna cu alte patru persoane, ulterior, fiind retinut o a sasea persoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gigi Becali dosare, #Becali procese dosare , #ancheta