Fostul ambasador Rosapepe dezvaluie secretele vizitei lui Joe Biden in Romania

Marti, 26 August 2008, ora 16:02
6076 citiri
Fostul ambasador Rosapepe dezvaluie secretele vizitei lui Joe Biden in Romania

Candidatul democrat la vicepresedintie Joe Biden a efectuat, in septembrie 1999, o vizita in Romania in care a avut un schimb dur de replici cu unii oficiali despre aderarea Romaniei la NATO, povesteste fostul ambasador american la Bucuresti James Rosapepe.

Fostul ambasador a declarat, pentru publicatia americana Wall Street Journal, ca Joe Biden, care facea parte din Comisia de afaceri externe a Senatului, s-a intalnit cu un membru al Opozitiei de atunci de la Bucuresti.

Politicianul roman i-ar fi spus lui Biden ca Romania isi doreste sa intre in NATO pentru a nu-si mai face griji ca Alianta ar putea sa o atace din cauza relatiei cu maghiarii. "Turcii sunt membri NATO de mai multe decenii si ii lasati sa faca ce vor ei cu minoritatea kurda", ar fi continuat politicianul roman.

Reactia lui Biden a fost pe masura, potrivit lui Rosapepe.

"Eram pe atunci ambasador in Romania si ne aflam in perioada de dupa reusita NATO de a opri epurarile etnice din Kosovo.

Oficialii americani faceau adesea escale la Bucuresti pentru a multumi romanilor pentru sustinere si pentru a discuta despre perspectivele Balcanilor pentru anii urmatori", isi aduce aminte James Rosapepe in The Wall Street Journal.

Biden a manifestat o curiozitate aparte pentru Romania: "Spre deosebire de alti delegati, a caror atitudine era prea relaxata, Biden a fost energic si curios inca de la aterizarea pe Otopeni.

Pe drum inspre oras, m-a coplesit cu intrebari despre pozitia Romaniei, despre statutul unor oficiali guvernamentali si despre culisele politicii externe romanesti in privinta lui Slobodan Milosevici, care se afla inca la putere in Iugoslavia", scrie fostul ambasador, actualmente senator democrat de Maryland.

"In cadrul intalnirilor pe care le-a avut cu presedintele Emil Constantinescu si cu alti oficiali le-a multumit pentru sustinerea din Kosovo si apoi a abordat problema Milosevici - cata putere mai avea acesta in Iugoslavia dupa razboi? Cum evalueaza anumiti lideri democratici din opozitia de acolo?", povesteste James Rosapepe.

"Daca am fi membri NATO, atunci nu ar mai trebui sa ne facem griji ca Alianta va ataca Romania din cauza relatiei cu minoritatea maghiara, asa cum a facut-o in cazul Iugoslaviei", a spus acel lider al Opozitiei.

Biden, vizibil iritat, potrivit lui Rosapepe, s-a ridicat de pe scaunul sau si s-a plecat peste masa spre liderul respectiv: "Daca de aceea vreti sa aderati la NATO, atunci o sa ma asigur ca nu veti reusi nicodata!", a spus posibilul viitor vicepresedinte american.

Ulterior, voci mai diplomatice i-au asigurat pe Rosapepe si Biden ca respectivul politician gresise si ca Romania are un angajament ferm pentru intretinerea unor bune relatii cu minoritatea maghiara.

"Au avut dreptate. Atunci cand partidul de Opozitie a ajuns la putere, un an mai tarziu, partidul maghiar a sustinut noul Guvern. In 2004, Romania a devenit membra NATO si a avut sustinerea lui Biden", a precizat Rosapepe.

"Ceea ce m-a frapat la Biden a fost franchetea si pasiunea sa, pe care le punea in slujba politicii externe a SUA. Stia cand si cum sa spuna lucrurilor pe nume. Iar romanii l-au apreciat pentru acest lucru", a mai spus actualul senator.

Fostul ambasador al SUA la Bucuresti spune ca momentul "extraordinar" al vizitei a fost intalnirea cu Petre Roman, presedintele Senatului pe atunci.

Rosapepe isi aminteste ca intrevederea a decurs excelent, dar ca Biden a fost nedumerit de un lucru la sfarsitul intalnirii. "De ce e atat de suparat omul acesta? Arata de parca i s-ar fi inecat toate corabiile. Cred ca se confrunta cu mari probleme, stii care sunt acestea?", l-ar fi intrebat Biden pe Rosapepe.

"Eram uimit. Fara sa stie prea multe despre ultimele evolutii din politica interna a Romaniei, Biden a citit limbajul nonverbal al lui Petre Roman si si-a dat seama ca acesta se afla sub mare stres.

Problema era ca sustinerea electoratului pentru coalitia aflata la guvernare scadea. Cateva luni mai tarziu, Guvernul a fost remaniat, iar el a devenit ministru de Externe. Partidul lui Petre Roman a supravietuit alegerilor din 2000, dar a ajuns in Opozitie", relateaza Rosapepe.

"Joe Biden a avut intotdeauna o intuitie extraordinara in ceea ce priveste politicienii si politica externa a SUA. Acest har il va ajuta si pe Obama sa puna isi in aplicare ambitosul proiect pe plan intern, in SUA, si sa protejeze securitatea Americii", a mai spus actualul senator democrat.

Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Preşedintele Joe Biden a promis că va vizita Baltimore ”cât mai curând posibil” şi a cerut echipei sale să "mişte cerul şi pământul" pentru a "reconstrui podul cât mai curând...
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat luni, 25 martie, într-un mesaj pe platforma X, pe rivalul său, republicanul Donald Trump, pentru reușitele sportive cu care acesta din urmă se...
#Joe Biden, #James Rosapepe, #Petre Roman, #NATO, #SUA , #ancheta