Ziare.com

Moscova este dispusa sa reia discutiile despre tezaurul romanesc

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 22:43

   

Moscova este dispusa sa reia discutiile despre tezaurul romanesc
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu sustine ca Rusia este dispusa ca discutiile comisiei semiguvernamentale despre tezaurul romanesc sa fie reluate, subliniind ca Romania trebuie sa fie mai insistenta in acest sens.

"Tezaurul face obiectul unei comisii semiguvernamentale. Discutiile au inceput la un moment dat, din pacate timp de trei ani discutiile s-au oprit. Am discutat cu domnul Lavrov, partea rusa ne-a spus ca ne vor da semnalul corespunzator, pentru ca urmatoarea runda este la Moscova.

Depinde de academicianul rus care conduce aceasta comisie sa convoace aceasta sesiune", a spus seful diplomatiei romane, citat de NewsIn.

Tezaurul romanesc a fost trimis de Romania in Rusia Tarista, in 1917, si nu a fost niciodata recuperat. Intr-o varianta preliminara a programului de guvernare a actualului executiv, recuperarea tezaurului a fost trecura ca prioritate in relatia cu Rusia, dar apoi a fost eliminata.

Hotararea de a trimite tezaurul Romaniei in Rusia a fost luata de Guvernul Romaniei la finele anului 1916, cand exista temerea ca germanii, austriecii sau turcii vor ocupa Moldova, singura provincie romaneasca ramasa neocupata.

Tezaurul includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti, colectii de arta, bijuterii si arhive. Doar cele 93,36 tone aur din primul transport de tezaur (1,2 miliarde dolari la pretul aurului din 1990) reprezinta aproximativ o treime din rezerva actuala de aur a Rusiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3469 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Botu''

OK, sa zicem ca vine tezauru''
Problema e: cine pune botu!!
Sa nu credetzi fraerilor ca vetzi bebeficia cumva!!
A, ba da, cat vetzi beneficia shi din petrolul de langa Insula Sherpilor Boa...

 

adica...

...un caqqat!!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor