Nadia a fugit din cantonament sa ia masa cu Benone

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 08:58
8187 citiri
Nadia a fugit din cantonament sa ia masa cu Benone

Succesul de la Montreal, cand Nadia reusea sa obtina, in premiera, nota 10, l-a schimbat pe Bela Karoly, fostul antrenor al echipei de gimnastica a Romaniei, povesteste Geza Poszar, coregraf in acea perioada la lot.

"Devenise un dictator. Impunea o disciplina de fier si voia sa controleze viata fiecaruia in cele mai mici amanunte. Cine ii iesea din cuvant era eliminat. A deschis acel internat langa Onesti. Fetele locuiau la camin si erau in permanenta supravegheate de asistenta medicala. Alimentatia era facuta de Bela.

Desi aveam si medic la lot, acesta era obligat sa colaboreze 100% cu Bela, altfel era schimbat. In perioada 1974-1978 am schimbat nu mai putin de 6-7 medici la lotul national feminin", povesteste fostul coregraf, pentru Cotidianul.

Puterea lui Bela nu se rezuma doar la lot, ci se extindea si la Bucuresti, la federatie, gratie relatiei de prietenie cu Ilie Verdet, afirma Geza Poszar.

El mai spune ca plecarea Nadiei la Bucuresti, dupa ce a refuzat sa se mai pregateasca sub comanda lui Bela Karoly, a insemnat inceputul terorii pentru celelalte fete. "Nadia a cerut sa fie mutata la Bucuresti. Vieru a fost cel care a solicitat acest lucru. Cei de la partid s-au opus. Atunci, cei de la federatie i-au informat pe mai-marii tarii ca Nadia ameninta ca se va omori. Doar asa au lasat-o sa plece".

Daca Nadia avusese parte oarecum de un statut aparte - era si ea agresata verbal, avea restrictii alimentare, dar fizic nu a lovit-o niciodata-, celelalte fete au facut cunostinta din plin cu pumnii lui Bela Karoly, spune fostul coregraf.

El mai povesteste ca batute si jignite, fetele nu aveau nici o sansa sa fuga din cantonament. "Politia le aducea imediat inapoi. Bine, aici este vorba doar despre cele bune, cu sanse la medalii. De restul nu-l interesa", spune Geza Poszar.

Desi beneficia de un alt tratament, Nadiei i-a incoltit si ei ideea de a pleca din cantonament. "In 1977, Nadia urma sa demonstreze alaturi de colegele ei in Mexic, la invitatia presedintelui de-acolo. Dupa-amiaza, la antrenament, Nadia nu a aparut.

Imediat, masini negre au inconjurat complexul de la 23 August, care a fost inchis. Am fost luati la intrebari, ba chiar s-au inchis granitele tarii. A fost stare de urgenta.

La 10 seara inca nu stiam ce este cu Nadia. S-a facut sedinta si s-a decis sa mergem in turneu cu restul fetelor. Dimineata insa apare si Nadia. Bela mi-a povestit ca Securitatea o gasise la masa la Benone Sinulescu", a adaugat fostul coregraf.

Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci, celebra gimnastă româncă ce a luat nota 10 la Montreal, a făcut câteva precizări privind prestația de atunci. Nadia a acordat un interviu amplu jurnaliștilor spanioli...
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci, cvintuplă campioană olimpică şi care a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976, a...
#Nadia Comaneci, #Bela Karoli, #gimnastica, #bataie , #ancheta