Pacepa, despre Ceausescu si Dacia - "un lux pentru idioti"

Luni, 01 Iunie 2009, ora 11:52
5847 citiri
Pacepa, despre Ceausescu si Dacia - "un lux pentru idioti"

Preluarea constructorului General Motors de catre guvernul american si de catre United Auto Workers aminteste de gestionarea catastrofala de catre Romania comunista a productiei sale de masini, elaborate in colaborare cu Renault si Citroen, sustine Ion Mihai Pacepa.

Fostul sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe al Romaniei comuniste si consilier personal al lui Nicolae Ceausescu scrie in The Wall Street Journal despre numirea sa la conducerea proiectului menit sa ii ofere statului comunist o astfel de industrie.

Pacepa spune ca Ceausescu isi dorea sa aiba o industrie auto in Romania si l-a desemnat pe el la conducerea proiectului, chiar daca nici el, nici alti oficiali importanti ai regimului nu se pricepeau la asa ceva.

"Eram tarul masinilor romanesti. Intr-o tara a orbilor, cel care vede este rege", afirma Ioan Mihai Pacepa.

In acel moment, sarcina lui era conducerea programului de spionaj industrial romanesc, insa Ceausescu l-a insarcinat sa medieze achizitionarea unei licente de baza de la un producator important de masini din Occident.

Dintre cele trei companii care au concurat, Ceausescu s-a decis asupra companiei franceze Renault, pentru ca, dintre cele trei companii, aceasta era singura detinuta de stat, dar si pentru ca Renault venise cu oferta cea mai ieftina.

Masina a fost botezata Dacia, pentru a comemora istoria de 2.000 de ani a Romaniei pe timpul Daciei Felix, asa cum era numita de catre romani aceasta parte a lumii.

Dupa ce a vazut prima Dacie produsa in Romania, Ceausescu a comentat "'Prea luxoasa pentru idioti", sustine Pacepa.

Apoi, din componenta sa au disparut radioul, oglinda din dreapta si incalzirea pentru locurile din spate. Masina care a ajuns pana la urma pe piata romaneasca era saraca, dar romanii, care nu mai avusesera niciodata o masina, au ajuns sa pretuiasca Dacia.

Consilierul personal al lui Nicolae Ceausescu sustine ca pentru pietele occidentale, Dacia s-a dovedit insa un cosmar, fara ca vreo masina sa poate fi vanduta in SUA.

Pacepa mai spune ca desi Ceausescu era un caz extrem, productia de automobile si statul nu au mers niciodata bine impreuna in nicio tara socialista/comunista.

El afirma ca productia de automobile si guvernul nu merg bine mana in mana nici in tarile capitaliste. Pacepa a declarat ca in primavara lui 1978 Ceausescu l-a numit intr-o pozitie similara celei a sefului de personal de la Casa Alba, pozitie in care a primit un Jaguar, la acel timp produs de o fabrica britanica de stat.

Masina s-a dovedit insa atat de proasta, incat a stat mai mult in service pentru reparatii decat pe sosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Ion Mihai Pacepa, #Pacepa stat automobile , #ancheta