Pacepa dezvaluie motivul care l-a facut sa paraseasca Romania in '78

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 20:56
10231 citiri
Pacepa dezvaluie motivul care l-a facut sa paraseasca Romania in '78
Foto: sorinplaton.worpress.com

Editura Humanitas publica, in mai, o noua editie a "Orizonturilor rosii", de Ion Mihai Pacepa, revazuta de autor si imbogatita cu capitole inedite, inclusiv motivul care l-a facut sa paraseasca Romania si regimul Ceausescu in 1978, desi il astepta o avansare spectaculoasa.

Pacepa mai descrie in noua editie cum i-a cerut Ceausescu sa il asasineze pe Noel Bernard, directorul programului in limba romana al postului de radio Europa Libera, cu ajutorul unei pulberi de izotop de Taliu primita de la KGB care, potrivit descrierii trimisa de Moscova, odata ingerata, provoca o forma letala de cancer galopant, scrie Adevarul.

La fel, dizidentii Paul Goma si Emil Georgescu trebuiau sa moara ucisi cu Semtex, un exploziv greu de detectat produs de securitatea cehoslovaca, pe care DIE il primise din Moscova pentru a-l folosi in actiuni teroriste internationale.

"Un pachet plin cu Semtex, sa-i faca carne tocata, a explicat Ceausescu. El s-a referit la pachete explozive ce trebuiau trimise prin posta victimelor sale. Apoi trebe distrus intreg vesparu! Viesparul era sediul central al Europei Libere din Munchen", mai explica in carte Pacepa.

Generalul-locotent sustine ca acela a fost inceputul sfarsitului: "M-am reintors la Bucuresti cu un avion AN-24 din Flotila Speciala, hotarat sa fac, in sfarsit, acel pas care nu avea intoarcere. Ideea de a ma rupe de comunism s-a conturat in mintea mea in 1972, cand am ajuns la varful piramidei romanesti. Atunci am inteles, fara drept de apel, ca aberantul comunism importat din Moscova va duce Romania la faliment total si am decis sa ma desprind de el".

In noua editie vor mai aparea si alte dezvaluiri referitoare la alimentarea unor conturi in valuta aflate la dispozitia dictatorului precum si la dorinta acestuia de a primi premiul Nobel pentru pace.

"Orizonturi rosii" a fost publicata prima oara in septembrie 1987 de editura Regnery Gateway din Washington D.C. in limba engleza, atat in volum, cat si sub forma de inregistrare magnetica (opt casete), cu textul citit de un popular actor american al vremii.

A durat doua luni pentru ca volumul sa fie tiparit la New York in limba romana, apoi a fost larg difuzat in randul emigratiei romane din Occident si introdus ilegal in Romania de echipajele TAROM si TIR, dar si de turistii straini.

La 1 ianuarie 1988, Radio Europa Libera a inceput sa transmita in serial editia in limba romana. "Orizonturi rosii" a fost publicata in 27 de tari. Noua editie de la Humanitas pastreaza traducerea initiala semnata de Horia Ganescu si Aurel Stefanescu in 1992 (editura Venus), care a fost insa revizuita de gen.-lt. Ion Mihai Pacepa in 2010.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Pacepa Orizonturi rosii, #fuga Pacepa, #Ceausescu Pacepa Nobel, #conturi Ceausescu , #ancheta