Rusia propune unirea Basarabiei cu Romania

Marti, 24 Martie 2009, ora 08:12
11662 citiri
Rusia propune unirea Basarabiei cu Romania
Foto: curaj.net

Federatia Rusa ar putea admite unirea Basarabiei cu Romania, daca autoritatile de la Chisinau si de la Bucuresti accepta independenta Transnistriei.

"Cred ca situatia ideala este realizarea unui plan care sa prevada independenta pentru Transnistria, in schimbul alipirii Republicii Moldova (Basarabia) la Romania", a spus politologul rus Mihail Remizov, informeaza Gardianul.

Potrivit acestuia, Unirea este o varianta acceptata de Rusia si Romania, dar este respinsa de birocratia de la Bruxelles.

"Numai formal, Moscova nu e de acord cu reunificarea R. Moldova cu Romania, dar, in cazul in care UE ar accepta un astfel de demers, nu ar avea nimic impotriva", sustine Mihail Remizov.

El a mai declarat ca nu mai este posibila o invazie rusa dincolo de Nistru, asa cum s-a intamplat in Abhazia si in Osetia de Sud.

"In comparatie cu Abhazia si Osetia de Sud, gradul de mobilizare militara a Transnistriei este mult mai scazut. Nici R. Moldova nu are disponibilitati militare, comparativ cu Georgia. Este perfect ca factorul militar nu mai poate juca vreun rol in reglementarea transnistreana", considera politologul rus.

Remizov crede ca presedintele Voronin se teme foarte mult de influenta romana, ceea ce l-a transformat intr-un partener constructiv la negocierile cu Transnistria si Rusia.

Totodata, politologul este convins ca diferendul de la Tiraspol se va rezolva dupa realizarea unui schimb de generatii, eventual prin alte formule de negocieri.

In timp ce rusii nu-si ascund intentiile, politicienii de la Chisinau, chiar si cei pretinsi de dreapta, evita sa se pronunte deschis cu privire la inevitabila unire cu Romania, mai spune Remizov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#unire Basarabia Romania, #Transnistria Chisinau Bucuresti, #Mihail Remizov , #ancheta