Satanistii vor legalitate si in Romania

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 07:58
24410 citiri
Satanistii vor legalitate si in Romania

"Biserica Satanista" din Romania, care are 6.821 de membri, intentioneaza sa se inscrie la Secretariatul de Stat pentru Culte drept asociatie religioasa cu acte in regula. Satanistii romani au de partea lor legea cultelor, care le permite sa faca acest lucru, informeaza Libertatea in editia de luni.

In tara noastra, satanismul a aparut prin anii '80, cand grupuri razlete de tineri teribilisti se duceau prin cimitire si aprindeau focuri. Dupa 1990, grupurile de satanisti s-au inmultit, dar s-au manifestat tot pueril, prin betii pe muzica rock in urma carora erau daramate "subversiv" crucile prin cimitire. Dupa 1995, in Romania a patruns masiv "Biblia Satanista" a lui Anton Szandor LaVey, iar unii tineri s-au apucat de magie satanista.

In 2002 erau deja bine organizati, lucru care le-a permis sa devina o comunitate religioasa cu site oficial pe Internet, sub titulatura Biserica Satanista. Aici poti cere sa devii membru, iti poti posta poza, poti sa te informezi si sa fii activ din punctul de vedere al acestei religii. Exista si intruniri in carne si oase, cum sunt cele de pe faleza din Constanta sau intr-un loc numit "Baza" din Braila.

Recent, comunitatea "Biserica Satanista" s-a gandit sa-si oficializeze existenta printr-un document emis de o institutie guvernamentala (Secretariatul de Stat pentru Culte). "Ideea a existat de mult, dar aveam o problema cu dovada ca functionam de 12 ani in Romania. In fapt, avem deja o asemenea vechime, dar nu si dovada palpabila. Dar o vom avea. Daca lucrurile merg bine, avem suficienti membri sa ne inscriem ca si asociatie religioasa, iar mai tarziu ca si cult", a declarat pentru Libertatea "Leviathanul", unul dintre editorii site-ului si conducatorii 'Bisericii Sataniste' din Romania.

Biserica Ortodoxa, prin vocea purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, nu vrea sa faca nici un comentariu fata de demersurile satanistilor. "Nu este treaba Bisericii ce vor ei sa faca. Nu avem nimic de comentat", a declarat parintele Stoica pentru Libertatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#satanisti, #Romania, #legal, #biserica , #ancheta