Sefii Romgaz, ANRE si din Ministerul Economiei, anchetati de DIICOT pentru favorizarea lui Ioan Niculae

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 19:11
7086 citiri
Sefii Romgaz, ANRE si din Ministerul Economiei, anchetati de DIICOT pentru favorizarea lui Ioan Niculae
Foto: businessmagazin.ro

Sefi Romgaz, dar si din ANRE sau Ministerul Economiei sunt anchetati in prezent de DIICOT pentru favorizarea omului de afaceri Ioan Niculae.

Patru combinate chimice controlate de omul de afaceri ar fi primit gaze din productia interna la pret preferential, desi aveau datorii la stat, prejudiciul fiind de 126 de milioane de dolari, potrivit Realitatea TV.

Conform Antena 3, procurorii verifica mai multe persoane din fosta si actuala conducere a Romgaz, in total 40 de persoane.

In decembrie 2010, Ioan Niculae dadea in judecata compania de stat Transgaz, pe care o acuza ca i-a provocat pagube de "milioane de dolari" prin taierea gazelor catre cele sase combinate chimice pe care le detine.

"Numai oprirea si pornirea unui combinat presupune o cheltuiala de 700.000 de dolari. Iar ei mi le-au oprit pe toate. Nu mai spun ca mi s-a stricat si un compresor cu ocazia asta", declara omul de afaceri atunci.

Combinatele lui Niculae au statutul de intreruptibil ceea ce inseamna ca au anumite avantaje, precum un pret preferential de achizitie, dar acelasi statut permite Transgaz sa opreasca furnizarea pentru a livra in conditii de siguranta populatiei.

Cu o luna inainte, omul de afaceri anunta ca trebuie sa inchida cele sase combinate pe care le detine, din cauza faptului ca nu mai primeste gaze romanesti, mai ieftine.

Ioan Niculae: Nu am avut niciodata datorii la stat

Omul de afaceri Ion Niculae a declarat, mierucuri, la B1, ca nu a avut niciodata datorii la stat, nici macar de un leu, si ca pretul gazului din productia interna primit de combinatele sale a fost stabilit de ANRE cu aprobarea Guvernului.

"Toti care au indeplinit anumite conditii au primit acelasi tratament. N-am avut niciodata datorii la stat, nici macar un leu. Romgazul nu ne-a dat niciodata mai mult 55% din gazul de care aveam nevoie, pretul a fost stabilit de ANRE cu aprobarea Guvernului Romaniei, nu este vorba de alt pret", a afirmat omul de afaceri.

Intr-o interventie la Antena 3, presedintele InterAgro, a declarat ca inca alte 13 combinate au beneficiat de aceleasi preturi ca si cele controlate de el.

Primele contracte semnate cand ministrul Economiei era Vosganian

Conform Romania libera, in timp ce Nitramonia Fagaras, InterAgro si celelalte doua societati producatoare de ingrasaminte ar fi functionat cu gaze din productia interna, cantitatiile fiind achizitionate de la Romgaz, vreme in care populatiei i-au fost livrate doar gaze din import, mult mai scumpe, combinatul Azomures, de exemplu, nu a beneficiat de acelasi tratament ca firmele lui Niculae, primind gaze doar dupa ce si-a platit toate datoriile catre stat.

Primele contracte semnate de Ioan Niculae, prin societatile pe care acesta le detine cu Romgaz, au fost semnate pe vremea cand la conducerea Ministerului Economiei se afla liberalul Varujan Vosganian, care, conform publicatiei, nu are nicio calitate in dosarul deschis la DIICOT.

Ancheta a fost demarata inca din 2010, cand procurorii s-au sesizat din oficiu in urma informatiilor primite de la organele de specialitate.

Personajele principale ale dosarului au fost monitorizate de anchetatori timp de peste un an, in baza unor mandate emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In vizorul procurorilor se afla persoane si din alte ministere, nu doar din cel al Economiei, mai sustine Romania libera. Cativa dintre cei aflati in vizorul DIICOT, 40 la numar, conform Realitatea TV, s-au prezentat in fata procurorilor chiar intre Craciun si Revelion.

Surse din Ministerul Economiei si Comertului, citate de Romania libera, sustin ca deocamdata nimeni nu va fi destituit din functie.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ioan Nicula anchetat DIICOT, #om afaceri Ioan Nicula, #Ioan Nicula DIICOT, #Ioan Nicula Romgaz, #pret preferential gaze , #ancheta