"Spiru Haret" da bani ziarelor pentru a face reclama la mastere neautorizate

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 14:03
3583 citiri
"Spiru Haret" da bani ziarelor pentru a face reclama la mastere neautorizate
Foto: http://andreisandor.files.wordpress.com

Universitatea "Spiru Haret" deruleaza o campanie publicitara agresiva in cotidienele nationale, prin care anunta ca organizeaza inscrieri la zeci de programe de masterat la zi sau online, care, potrivit Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii din Invatamantul Superior (ARACIS), nu sunt autorizate.

Potrivit informatiilor despre rate-card furnizate de ziare pe paginile lor de internet, preturile reclamelor pornesc, in medie, de la 5.000 de euro pe pagina pe zi, pentru paginile interioare ale ziarului, pret care nu include 19% TVA si 12% taxa de sanatate, si de la 900 de euro pentru reclama timbru pe prima pagina, tot fara taxe.

Reclamele Universitatii "Spiru Haret" apar zilnic si ocupa, de obicei, doua pagini interioare de ziar, insa sunt prezente si reclame de tip timbru, pe prima pagina. Reclama mentioneaza legea in baza careia a fost infiintata universitatea si arata ca pagina din Monitorul Oficial dedicata programelor de studii acrediatate sau autorizate sa functioneze provizoriu.

In corpul reclamei sunt mentionate, de asemenea, Legile 2/2008 si 250/2009, care cuprind reglementari legate de organizarea programelor de masterat. Legile respective spun ca "universitatile acreditate, supuse periodic evaluarii institutionale, pot decide, prin hotarare a senatului, infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat, de doctorat si de studii postuniversitare, cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii" si ca "programele de masterat dintr-un domeniu se considera acreditate daca cel putin un program de masterat din acel domeniu este acreditat".

ARACIS: Programele de masterat nu sunt autorizate

Potrivit ARACIS, programele de masterat organizate de "Spiru Haret" nu sunt autorizate, unul dintre motive fiind ca universitatea si-a retras toate dosarele de la evaluarile Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii din Invatamantul Superior (ARACIS).

"Programele de masterat nu sunt autorizate de ARACIS, si-au retras toate dosarele de la noi si nu putem face nimic in acest sens", a explicat, pentru NewsIn, directorul ARACIS, Ioan Curtu.

Universitatea spune ca nu este obligata sa se supuna evaluarilor ARACIS pentru ca se supune evaluarilor unei agentii externe, iar legalitatea programelor de studii nu poate fi contestata de ARACIS, ci de instanta.

In prezent, legalitatea programelor de masterat ale universitatii nu au fost contestate in instanta, ci numai programele de invatamant la distanta care sunt inca litigioase, o decizie judecatorasca urmand sa fie luata pe 6 octombrie.

Reclamele platite de "Spiru Haret" apar in majoritatea cotidienelor nationale, inclusiv in ziarele distribuite gratuit pe mijloacele de transport RATB si Metrorex.

Cornel Nistorescu, directorul "Cotidianul", unul dintre ziarele care publica reclamele "Spiru Haret", alaturi de "Gandul" sau "Adevarul de seara", spune ca publicitatea respectiva nu are legatura cu continutul articolelor si nu intelege in ce fel credibilitatea ziarului ar putea fi lezata de reclame.

"Daca in ziar e reclama la mancare de caini, citesti altfel articolul care urmeaza dupa?", intreaba Nistorescu.

Pe acelasi criteriu, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, spune ca mecanismul prin care se pedepseste reclama mincinoasa sau subversiva din presa scrisa face ca Ministerul Educatiei sa fie direct responsabil de continuarea aparitiei reclamelor la programele de masterat organizate de Universitatea "Spiru Haret".

"Ziarele nu verifica veridicitatea informatiilor care apar in paginile publicitare. Nu e treaba lor. La fel, asociatiile de presa sau de publicitate actioneaza doar dupa ce primesc sesizari. Ministerul Educatiei ar trebui sa sesizeze organismele abilitate", spune Cristian Tudor Popescu.

Directorul executiv al Consilului Roman pentru Publicitate (RAC), Georgiana Grecu, recunoaste ca a vazut reclamele respective, din care se intelege ca programele de masterat ale Universitatii "Spiru Haret" sunt autorizate, dar spune ca, pentru a se lua masuri in aceasta problema, trebuie sa primeasca o sesizare scrisa, realizata prin completarea unui formular online pe site-ul RAC.

"Este adevarat ca, teoretic, putem sa ne si autosesizam, dar practic noi nu facem monitorizare, asa ca ne sesizam doar daca primim reclamatii", spune Grecu, care, in ciuda sesizarii formulate telefonic, a indemnat NewsIn sa faca o reclamatie scrisa, pentru "a vedea cum functioneaza RAC".

In privinta reclamelor Universitatii "Spiru Haret" nu au fost formulate reclamatii nici la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), dupa cum au precizat reprezentantii acestei institutii.

Ministerul Educatiei va lua masuri

Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca institutia cunoaste situatia in care se afla Universitatea "Spiru Haret" care s-a limitat la a face reclama unor masterate, fara a intreprinde insa vreun demers pentru a intra in legalitate.

Oficialii ministerului spun ca nu au primit de la universitate nicio propunere pentru numirea unui nou rector, nu au fost luate masuri pentru reducerea numarului extraordinar de mare de studenti la un profesor, ba chiar au fost concediati profesori, nu au fost trimise documente pentru evaluarea ARACIS, nici documente pentru evaluarea si validarea profesorilor si conferentiarilor universitari numit doar de universitate.

"Universitatea sfideaza pur si simplu ministerul, insa nu stam cu mainile in san.

La inceperea anului universitar vor fi luate masurile care "se cuvin", promit insa reprezentantii institutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mastere neautorizate Spiru Haret, #reclama ziare nationale mastere, #Universitatea Spiru Haret , #ancheta