Traian Basescu nu-si recunoaste semnatura pe privatizarea Petrom

Luni, 14 Iulie 2008, ora 14:46
26763 citiri
Traian Basescu nu-si recunoaste semnatura pe privatizarea Petrom

Companiile romanesti Alro si Petrom au fost vandute pe semnatura lui Traian Basescu, in conditiile in care seful statului isi acuza adversarii politici din PSD de privatizarile frauduloase ale celor doua unitati.

Intr-un articol publicat luni de Jurnalul National, se arata ca presedintele Traian Basescu "si-a facut un mod de viata din a acuza PSD ca ar fi privatizat Petrom in detrimentul interesului national, oferind companiei austriece OMV un statut cvasimonopolist in batalia pentru resursele energetice ale Romaniei".

Acuzatiile prezidentiale s-au indreptat, de-a lungul timpului, si impotriva privatizarilor Alro si Alprom, care au facut ca o companie detinuta de oligarhi rusi sa controleze intreaga industrie a aluminiului din tara noastra.

Jumatatea de adevar rostita de presedintele Romaniei este ca, intr-adevar, Cabinetul Adrian Nastase a derulat procedura de vanzare a pachetului majoritar de actiuni.

Omisiunea voita a lui Traian Basescu este ca angajamentul Guvernului Romaniei cu Banca Mondiala, care prevedea obligativitatea privatizarii Petrom, poarta chiar semnatura lui, mai arata ziaristii de la Jurnalul National.

Traian Basescu a semnat documentele, in calitate de coordonator al realizarii obiectivelor programului de reforma structurala, finantate prin imprumuturi acordate de Banca Mondiala.

Conform HG 374/1999, aparuta in Monitorul Oficial nr. 219/18 mai 1999, pe care el insusi o contrasemneaza, Traian Basescu conducea un comitet de coordonare din care mai faceau parte Valeriu Stoica, Decebal Traian Remes, Radu Berceanu, Alexandru Athanasiu, Mugur Isarescu, Sorin Fodoreanu, Radu Sirbu, Ovidiu Grecea si Costin Borc.

In replica, Administratia Prezidentiala a transmis luni un comunicat in care "constata cu regret ca ziarul Jurnalul National continua politica de fabricare de articole mincinoase despre presedintele Romaniei, Traian Basescu".

Atacarea sefului statului are loc in paralel cu incercarea evidenta de a-i exonera de responsabilitate atat pe Adrian Nastase, fost prim-ministru, cat si pe fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, cu privire la modul cum a fost privatizata compania Petrom, arata documentul Administratiei Prezidentiale.

Programul PSAL 1 a fost un program de evaluare a societatilor comerciale si de imbunatatire a mediului de afaceri. PSAL 2, aprobat de guvernul Adrian Nastase, a fost de fapt programul de privatizare.

"Ignorarea cu buna stiinta a acestor argumente sugereaza ca autorul, in calitatea sa de fost subordonat al lui Adrian Nastase si consilier al sefului APAPS Ovidiu Musetescu, incearca sa acopere eventuale fraude comise de sefii sai ierarhici sau de colegii domnului Dan Voiculescu in procesul de privatizare a ALRO sau a Petrom", mai subliniaza documentul.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Traian Basescu, #Adrian Nastase, #Petrom, #privatizare, #Ovidiu Musetescu , #ancheta