Turnul Eiffel, realizat cu tehnologie romaneasca

Sambata, 15 August 2009, ora 09:40
31416 citiri
Turnul Eiffel, realizat cu tehnologie romaneasca

La o cautare pe Google dupa "Gheorghe Panculescu", in limba romana, obtii 272 de rezultate.

La o cautare dupa "Turnul Eiffel", numarul acestora urca la 62.700. Putina lume stie ca intre simbolul Parisului si romanul Panculescu exista o stransa legatura.

Adica primul nu ar fi existat in aceasta forma daca al doilea nu s-ar fi intalnit cu Alexandre Gustave Eiffel, "parintele" turnului. Turnul din capitala Frantei, care atrage anual mii de turisti, a fost realizat dupa o tehnologie descoperita de inginerul roman Gheorghe Panculescu.

Structura a fost construita in 1887-1889 din otel produs la Resita, in Romania, pe unele nituri fiind stantat "Resita, Romania". Turnul Eiffel mai are in compozitie otel de la furnalul din Govajdia, localitatea Ghelar din judetul Hunedoara.

Cine este Gheorghe Panculescu?

Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich, inginerul Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul Companiei Eiffel la recomandarea marelui poet Vasile Alecsandri.

In 1878, Panculescu revine in Romania pentru a construi calea ferata Bucuresti - Predeal. In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice.

Datorita metodei de montare a sinei pe traverse in afara spatiului caii ferate, Panculescu a reusit sa termine lucrarea concesionata in mai putin deun an, desi termenul era de aproape cinci ani.

Impresionat de proiectul inginerului roman, Alexandre Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe Panculescu, cel care avea sa devina inspectorul general al Cailor Ferate Romane.

Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii ferate. In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul "Nicolae Iorga", francezul a fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de geniul romanului. Aici, Eiffel i-a vorbit gazdei despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun, la Paris, pentru Expozitia Universala din 1889.

Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii la constructia turnului, folosind subansamble metalice, confectionate la sol si asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta lucrarea.

In studiul intitulat "Comunication sur les travaux de la tour de 300 m", datat in 1887, celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca turnul care ii poarta numele nu s-ar fi putut construi daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata Bucuresti - Predeal.

Din pacate, numele romanului este mult mai cunoscut in Franta decat in tara unde s-a nascut.

Turnul Eiffel, simbolul Parisului

Turnul Eiffel a fost construit pe Champ-de-Mars, in centrul Parisului, intre 1887 si 1889 pentru a servi drept arc de intrare la Expozitia Universala (1889), un targ mondial ce sarbatorea centenarul Revolutiei franceze.

A fost proiectat de catre Gustave Eiffel, arhitectul care a proiectat si structura Statuii Libertatii, care fusese recent ridicata in portul New York.

Turnul are 300 m inaltime, excluzand antena din varf, ce mai adauga 20 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone.

Turnul Eiffel a fost cea mai inalta structura construita de om pana la finalizarea cladirii Chrysler din New York, in anul 1930. Intretinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro inchis, la fiecare 7 ani.

Depinzand de temperatura aerului, Turnul Eiffel isi schimba inaltimea cu cativa centimetri ca urmare a contractiei si dilatarii aliajului de metale.

A fost cat pe ce sa fie demolat atunci cand contractul de inchiriere al terenului pe care a fost construit, incheiat pentru Expozitia Internationala pe termen de 20 de ani, a expirat in 1909.

A fost insa salvat datorita rolului sau important in telecomunicarii. In prezent, Turnul Eiffel este una dintre principale atractii turistice din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Gheoghe Panculescu Turnul Eiffel, #tehnologie Turnul Eiffel, #Alexandre Gustave Eiffel , #ancheta