Un securist devine cetatean de onoare al Timisoarei

Marti, 23 Iunie 2009, ora 12:09
2501 citiri
Un securist devine cetatean de onoare al Timisoarei

Un fost ofiter de Securitate din Timisoara, cu sentinta de politie politica de la CNSAS si Curtea de Apel, urmeaza sa devina cetatean de onoare al Timisoarei pentru are titlul de revolutionar.

Numele lui Eugen Romulus Iancu urmeaza sa fie inscris alaturi de cel al lui Corneliu Coposu si de cel al lui Paul Goma in randul cetatenilor de onoare ai Timisoarei, la propunerea Fundatiei Nationale a Revolutiei din Decembrie 1989-Timisoara, relateaza Cotidianul.

In urma cu 25 de ani, insa, el era un tanar si zelos locotenent in cadrul Serviciului I/B al Securitatii Timis, dupa cum arata documentele detinute de CNSAS si depuse in instanta pentru constatarea de lucrator al Securitatii.

Potrivit rapoartelor date ca ofiter, Iancu s-a ocupat, printre altele, de supravegherea celor care incercau sa treaca fraudulos frontiera in Iugoslavia sau doreau sa transmita scrisori la Europa Libera.

Revolutia l-a surprins ca angajat la Fabrica de Paine din Timisoara si asta s-a dovedit sansa lui de a trece de partea buna, a revolutionarilor. "Am dat paine la toti revolutionarii de la Opera", se mandreste Iancu.

Meritul ii este sustinut si de Pompiliu Alamorean, primul primar al orasului dupa 1990, care, in calitate de presedinte al Fundatiei Revolutiei, a propus ca Iancu, alaturi de el insusi si de alte 13 persoane, sa capete titlul de cetatean de onoare in decembrie, la aniversarea a 20 de ani de la Revolutie.

"Stiu ca el a fost pregatit pentru spionaj si ca urma sa aiba o misiune chiar la Europa Libera pentru ca stia cinci limbi straine. A refuzat sa execute niste ordine si a fost dat afara. Nu cred ca i se pot imputa mai multe lucruri decat cele ce se pot imputa intregii Securitati. Oricum, punand in balanta ceea ce a facut inainte cu lucrurile bune facute la Revolutie, eu cred ca merita sa fie cetatean de onoare", crede Alamorean.

Potrivit Lacramioarei Condea, consilier la Primaria Timisoara, Eugen Iancu, in calitate de revolutionar, a beneficiat de un spatiu comercial gratuit pe Strada Preyer nr. 7, iar in 2008 a depus o cerere pentru alt spatiu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#securist Timisoara revolutionar, #Eugen Romulus Iancu, #securist Timisoara CNSAS , #ancheta
Comentarii
Poza lia_stoenescu
lia_stoenescu
rank 5
Poza gelu
gelu
rank 1
Securistii si activistii canaliile perfecte, informatorii mai putin perfecte dar tot canalii si ele!!!