Videanu: Vanghelie lectura, in biroul lui Nica, notele informative de la DGIPI

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 20:56
3441 citiri
Videanu: Vanghelie lectura, in biroul lui Nica, notele informative de la DGIPI

Ministrul Adriean Videanu a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Slatina, ca existau informatii potrivit carora Marian Vanghelie lectura in fiecare dimineata notele informative predate fostului ministru al MAI, Dan Nica, de catre DGIPI.

"Dan Nica ar putea fi acuzat de tainuire daca mai insista cu privire la informatiile din dosarele instrumentate de DGIPI pe care le-ar cunoaste sau le-ar detine. Cunoasteti declaratiile facute de ministrul Dan Nica. Este o chestiune de seriozitate si responsabilitate sa fii atent ce spui atunci cand detii o functie importanta", a spus ministrul Adriean Videanu, precizand ca afirmatiile fostului vicepremier ca a fost revocat din functie de premier pe motiv ca a calcat pe "un musuroi de furnici" sunt nesustinute.

Videanu a sustinut ca Marian Vanghelie stia ce spunea atunci cand sustinea ca arhiva DGIPI este la loc sigur. "Vanghelie nu vorbea aiurea cand facea referire la arhiva DGIPI. Stia ce spune. Avem informatii ca Vanghelie mergea in fiecare dimineata la biroul lui Nica si lectura notele informative primite de acesta de la serviciile secrete. Nica era sub juramant si nu le putea face publice, Vanghelie nu era", a sustinut Videanu.

El a mai spus ca raspunderea pentru ruperea coalitiei este a presedintelui PSD Mircea Geoana, care a pus mai presus de interesul national, ce viza asigurarea stabilitatii politice, interesul personal. In opinia lui Videanu, Geoana nu i-a luat apararea lui Nica pentru calitatile sale, ci pentru ca dorea cu orice pret sa scoata partidul de la guvernare in speranta ca va reusi sa creasca in sondaje.

Videanu: PSD avea multi oameni de valoare

Prim-vicepresedintele PDL a mai afirmat ca PSD avea "multi oameni de valoare" pe care i-ar fi putut propune interimari la MAI in locul lui Nica.

"Nu putem fi acuzati ca am vrut sa scapam de ministrii PSD cand le-am oferit mai multe solutii. Este prerogativa primului ministru sa revoce un ministru. Le-am cerut sa numeasca un altul, fie si in interimat. Si problema s-a pus doar in ceea ce priveste MAI. Dan Nica era si vicepremier si avea in subordine agentiile din domeniile pe care le coordona. PSD avea multi oameni de valoare. Unii dintre ei erau in Guvern. Un Cristi Diaconescu, Ionut Bazac... puteau face fata cu brio in functia interimara de conducere a ministerului din care fusese propus pentru revocare Dan Nica", a mai afirmat Videanu.

Acesta a dat asigurari ca actualul sef al MAI, Vasile Blaga, va asigura desfasurarea corecta, fara implicare politica, a alegerilor prezidentiale, sugerand ca acest lucru nu s-ar fi intamplat sub mandatul lui Dan Nica, deoarece existau informatii potrivit carora ministrul social-democrat incerca sa puna presiune pe angajatii din subordine.

Nica a facut schimbari in politie, margand pana la seful de post

Videanu a sustinut ca Nica a schimbat 39 de sefi de inspectorate judetene de politie si ca a mers cu schimbarile pana la nivel de sef de post.

"Pe unii i-a numit provizoriu. S-a folosit de unele chichite. Daca isi onorau angajamentele, urmau sa fie si ei onorati cu functiile pe care fusesera numiti provizoriu", a spus Videanu.

In urma cu o luna, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a afirmat, la Scoala de Vara a social-democratilor, ca arhiva DGIPI e "pe maini bune" si ca, "daca va fi nevoie", va folosi informatiile din dosare, care ar putea fi compromitatoare pentru seful statului. In fata tineretului social-democrat, el a lasat sa se inteleaga ca a primit de la SRI informatii despre afacerile lui Mircea Basescu, date care ar putea fi intarite de cele existente la nivelul serviciului secret al MAI.

Ulterior, Vanghelie a precizat ca nu a obtinut date de la SRI despre presedintele Traian Basescu, asa cum declarase cu citeva zile in urma, sustinand ca afirmatiile respective pot fi "un pamflet", el revenind si asupra informatiei ca arhiva DGIPI a fost mutata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Adriean Videanu, #Nica lectura note, #Nica note informative, #note informative DGIPI , #ancheta