Vor fi desecretizate conturile fostei Securitati?

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 14:18
2127 citiri
Vor fi desecretizate conturile fostei Securitati?
Foto: Realitatea TV

Presedintele AVAS, Mircea Ursache, anunta ca va desecretiza arhivele BRCE, fosta banca a Securitatii si PCR, si ca vor fi scoase la iveala operatiunile speciale si persoanele implicate.

"Opinia publica ar putea fi foarte interesata de operatiunile speciale

derulate de fosta Gospodarie PCR si de Securitate", a declarat Theodor Stolojan, fost inspector general al Departamentului Venituri de Stat din cadrul Ministerului de Finante pana in 1989, pentru Romania Libera.

Stolojan spune ca in arhivele fostei BRCE se gasesc toate operatiunile bancare aferente operatiunilor de import-export desfasurate de intreprinderile de stat, prin intermediul carora PCR si Securitatea controlau circulatia valutei.

Spre exemplu, o intreprindere care producea tractoare nu avea voie sa faca direct export, ci prin BRCE, care incasa valuta si apoi o transfera fabricii respective dupa ce PCR si Securitatea opreau o parte din suma.

In schimb, Stolojan spune ca in aceste arhive nu vor fi regasite informatii referitoare la tranzactiile cu armament deoarece acestea se faceau "prin valiza cu bani a lui Postelnicu (fost ministru de Interne - n.r.), dusa ca mita unde era nevoie. Mita era transportata cu sacul diplomatic, iar aceste lucruri nu pot fi gasite in arhivele fostei BRCE, cel mult in arhivele SIE".

"Ar fi util ca AVAS sa-i desecretizeze si pe beneficiarii creditelor de milioane de dolari de la Bancorex, bani nerecuperati de la persoane fizice care acum figureaza in topul celor mai bogati oameni din Romania", mai spune actualul europarlamentar, potrivit sursei citate.

Daianu: BRCE nu mai este un secret pentru nimeni dintre cei care au fost sau sunt la guvernare

In schimb, fostul ministru de Finante Daniel Daianu nu crede ca in arhivele fostei BRCE s-ar ascunde secrete.

"Ce se pot gasi, decat niste operatiuni ale unor lucratori de la banca care urmareau un anumit cont bancar si care executau ordinele superiorilor. Dupa parerea mea, nu cred ca in arhivele fostei banci se pot ascunde amanunte despre operatiunile speciale, cel mult pot fi depistati beneficiarii de cont. Monitorizarile operatiunilor speciale erau facute de ministerele implicate in acea operatiune.

Dupa 1990, arhivele BRCE au fost cercetate inclusiv de cei care cautau conturile lui Ceausescu si ale Securitatii. Continutul arhivelor BRCE nu mai este un secret pentru nimeni dintre cei care au fost sau sunt la guvernare", sustine Daianu.

In schimb, jurnalistii de la "Romania Libera" spun ca in arhivele secretizate ale BRCE pot fi gasite rulajele firmelor de comert exterior ale Securitatii si PCR, precum Dunarea si Carpati, plati catre ambasadele noastre din strainatate, plati catre spioni si catre firmele-paravan din strainatate infiintate de agentii Securitatii.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#AVAS desecretizare arhive BRCE, #desecretizare arhive Securitate, #Dunarea Crescent , #ancheta