Comisia parlamentara pentru irigatii, o bomba in bratele lui Geoana

Miercuri, 05 August 2009, ora 17:30
3025 citiri
Comisia parlamentara pentru irigatii, o bomba in bratele lui Geoana
Foto: Realitatea TV

Comisia parlamentara de ancheta privind irigatiile din Agricultura, instituita la initiativa PD-L, poate conduce la declansarea unui atac de proportii asupra candidatului PSD la Presedintie, Mircea Geoana, prin scoaterea la lumina a controversatei afaceri Transchem, de acum 12 ani.

Miercuri, chiar in prima sedinta a comisiei, a fost audiat fostul ministru al Finantelor din 1997, Daniel Daianu, care repus pe tapet scandalul, declarand ca s-a opus din rasputeri incheierii afacerii Transchem, mai ales dupa ce primise semnale de avertisment din partea serviciilor secrete in legatura cu un grup de afaceristi care aveau interese oculte legate de afacerea in cauza, informeaza Inpolitics.

Cum a ajuns Transchem in Romania

Totul a inceput in 1997 cand in guvernul Ciorbea a aparut ideea semnarii unui contract intre corporatia americana "TransChem Finance & Trade Corporation", profilata pe activitati legate de agricultura, si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) pentru modernizarea agriculturii.

Si asta in contextul in care, cu doar doi ani inainte, TransChem derulase un contract similar in Ucraina, soldat cu un esec major, care a generat un puternic scandal de presa.

Promotorii afacerii in Romania erau Ionut Costea, fost secretar de stat la Finante si director al BERD pe zona Romania, Ucraina, Georgia, cumnatul sau, Mircea Geoana, ambasador al Romaniei in SUA si Alfred Moses, ambasadorul SUA la Bucuresti.

Ministerul Finantelor, al carui demnitar era si Costea, a acceptat sa fie garantul unui credit de 80 milioane de dolari pentru contractul incheiat cu TransChem.

Profit de 800%

Obiectivele acestuia erau: "modernizarea sistemului de irigatii, asigurarea parcului agricol cu utilaje de mare capacitate, reducerea costurilor la lucrarile agricole, implicarea furnizorilor de utilaje, intr-o etapa ulterioara, la producerea acestora in Romania".

Numai ca, dupa semnarea contractului nu s-a mai intamplat nimic notabil, mai scrie Inpolitics.

TransChem a demarat o mega-afacere cu un numar de unitati agricole private, iar pe suprafetele de teren astfel obtinute au luat fiinta asa zisele ferme de tip american.

Asociatiile agricole mixte trebuiau sa ramburseze creditul din surplusurile de recolta obtinute, lucru care nu s-a intamplat insa. Asa se face ca statul a platit americanilor un profit de tip Caritas, adica de 800%, la o investitie de numai 11 milioane de dolari, plus cateva utilaje second-hand.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#comisie parlamentara irigatii, #Geoana afacerea Transchem, #Daianu comisie irigatii , #ancheta
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
O bomba din bratele lui Geoana va fi plasarea "independentului" Oprescu in cursa prezidentiala in rest Geoana este total dezamorsat !