Conducerea Penitenciarului Giurgiu mascata in detinuti la un bal mascat

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 18:30
6184 citiri
Conducerea Penitenciarului Giurgiu mascata in detinuti la un bal mascat

Directorul Penitenciarului Giurgiu, procurorul Adrian Dicu, este acuzat de abuz in serviciu dupa ce a aparut costumat in detinut la un bal mascat si le-a ordonat oamenilor din subordine sa loveasca in stanga si in dreapta.

Dicu este acuzat si ca, aflat la o nunta, a ordonat grupei de interventie, aflata in timpul serviciului si echipata in tinuta de lupta, sa fure mireasa.

n acest context, Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta printr-un comunicat de presa, ca s-a dispus un control la Penitenciarul Giurgiu, dupa ce Federatia Sindicatelor din ANP a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii procurorului Adrian Dicu din functia de director.

ANP nu are voie sa traga de urechi conducerea din sistem

ANP sustine ca institutia a fost sesizata de unii angajati din sistem, atat membri de sindicat cat si persoane neafiliate unei grupari sindicale, cu privire la activitatea desfasurata de directorul si unul dintre directorii adjuncti din Penitenciarul Giurgiu.

"Directorul Penitenciarului Giurgiu este magistrat si Administratia Nationala a Penitenciarelor nu este abilitata sa dispuna masuri disciplinare in cazul judecatorilor si procurorilor care au atributii de conducere in sistem", precizeaza ANP.

De altfel, pe 12 ianuarie, conducerea Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a trimis o sesizare care vizeaza aceleasi persoane din conducerea Penitenciarului Giurgiu.

In scopul verificarii acestor sesizari, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor a dispus Directiei Inspectie Penitenciara ca, incepand de marti, sa efectueze in Penitenciarul Giurgiu un control tematic, in toate sectoarele de activitate, urmand a fi informate Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si Consiliul Superior al Magistraturii.

Dupa finalizarea controlului, rezultatele acestuia, precum si masurile dispuse vor fi facute publice pe site-ul ANP, se mai anunta in comunicat.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) solicita CSM incetarea detasarii procurorului Adrian Dicu din functia de director al Penitenciarului Giurgiu, acuzandu-l pe acesta de management necorespunzator si de abuz in functie.

Astfel, potrivit federatiei sindicale, in data de 14 decembrie 2007, cu ocazia organizarii unei festivitati cu personalul Penitenciarului Giurgiu, un "bal mascat", directorul unitatii, procurorul Adrian Dicu, a venit la penitenciar in jurul orei 21.00 si i-a cerut unui agent care era de serviciu sa il insoteasca la restaurantul unde avea loc petrecerea.

"Insotit de agentul sef Dorobantu Valentin, acesta a parasit unitatea in jurul orei 22.00, iar la intrarea in restaurant, procurorul si-a pus catuse la maini si, costumat in 'detinut', si-a facut intrarea in incinta restaurantului, sustinand o pantomima decadenta in raport cu pozitia detinuta in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor", se arata in scrisoarea trimisa CSM.

Federatia afirma ca directorul penitenciarului a incalcat astfel grav prevederile legale in vigoare, "slabind siguranta unitatii prin scoaterea agentilor din serviciu, deplasarea masinii unitatii la restaurant, astfel putandu-se produce evenimente negative fata de care nu s-ar fi putut interveni in mod operativ si in bune conditii".

Sindicalistii mai spun ca directorul a produs "o depreciere a imaginii actului de justitie prin utilizarea uniformei, a insemnelor oficiale ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor intr-un loc public, asociind imaginea Ministerului Justitiei cu cea a unei marionete".

A pus mascatii sa fure mireasa

In plus, mai scrie federatia sindicala, in ziua de 7 iulie 2007, la un restaurant din centrul municipiului Giurgiu, a avut loc nunta medicului Penitenciarului Giurgiu, la care a fost invitat sa participe si directorul Penitenciarului Giurgiu, procurorul Dicu Adrian.

"Spre miezul noptii, acesta a sunat la Penitenciarul Girgiu, unde a dispus executarea unei misiuni de la penitenciar la restaurant de catre doi agenti din cadrul grupei de interventie aflati in serviciu, echipati in tinuta de lupta, cu intentia de a 'fura mireasa'. Acestia s-au deplasat la localul din centrul orasului, pentru a indeplini dispozitia primita", mai sustine federatia in comunicat.

Un alt incident semnalat de Federatia Sidicatelor din ANP a avut loc in data de 11 iulie 2008, intre conducerea institutiei si sindicate, pe tema impartirii primelor la Penitenciarul Giurgiu. Federatia sustine ca directorul Dicu Adrian, aflat in concediu legal de odihna, a venit atunci la penitenciar si, ilegal, a ordonat alarmarea unitatii si a infierat solicitarile liderului de sindicat, sperand astfel ca va invrajbi angajatii intre ei si ca "il va determina pe presedintele de sindicat sa retracteze acuzatiile aduse conducerii unitatii".

"Acesta a incalcat astfel si prevederile art. 53, lit. b din Legea 54/2003 - Legea sindicatelor: 'conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale', continuand astfel producerea unor pagube materiale prin apelarea telefonica a personalului unitatii, utilizarea logisticii necesare alarmarii, in conditiile inexistentei unui obiectiv profesional", se mai precizeaza in scrisoarea semnata de presedintele FSANP, Alin Popescu.

"Conexarea a doi factori agravanti, managementul defectuos si abuzul in functia de conducere pe 'feuda penitenciara' a procurorului Dicu, au condus la crearea unei stari tensionate in Penitenciarul Giurgiu, o vendetta a conducerii unitatii fata de sindicalisti si 'dizidenti', in conditiile in care bugetul public sustine financiar salariile 'imorale' ale magistratilor detasati", se afirma in finalul documentului adresat CSM.

Dicu: Este un conflict personal

Directorul Penitenciarului Giurgiu, Adrian Dicu, sustine ca solicitarea federatiei sindicale vine pe fondul unui conflict care dureaza de cateva luni in unitate, precizand ca nu este un conflict intre administratie si sindicate, ci este "un conflict personal".

"Am aflat cu surprindere de aceasta solicitare si sunt surprins de faptul ca s-a apelat mai intai la mass-media, documentul fiind dat ca stire bomba. Aceasta solicitare vine pe fondul unui conflict care dureaza de cateva luni in unitatea pe care o conduc. Nu este insa un conflict intre administratie si sindicate, ci este un conflict personal.

Eu nu sunt parte a conflictului, ci victima acestuia. In cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, exista mai multe sindicate si reprezentantii unuia dintre acestea au transformat revendicarile, au iesit din cadrul sindical, demonstrand ca este o lupta personala", a afirmat directorul.

El mai sustine ca prin aceasta actiune se doreste inlaturarea sa de la conducerea penitenciarului. "Din aceasta actiune deduc faptul ca se doreste inlaturarea mea de la conducerea unitatii. Au mai fost reclamatii de genul acesta in ceea ce ma priveste, am dat explicatii la momentul respectiv si voi raspunde din nou la toate acuzatiile in fata organelor abilitate", a declarat Adrian Dicu.

Pe de alta parte, trebuie amintit lui Gheorghe Mocuta, ex-secretar de stat in Ministerul Justitiei, care in primavara lui 2008, in fata reprezentantilor sindicali care au cerut eliminarea magistratilor din sistemul penitenciar, a spus "Pai domne', daca as fi de acord cu dvs., ar trebui sa lovesc si in prietenul meu Dicu de la Giurgiu, si nu pot".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Adrian Dicu, #Penitenciar Giurgiu, #conducere Penitenciar Ghiurgiu, #mireasa nunta mascati , #ancheta