Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Corpul de control al premierului: Zeci de sesizari pentru posibile fapte penale in 2015

Joi, 17 Martie 2016, ora 22:53
3062 citiri
Corpul de control al premierului: Zeci de sesizari pentru posibile fapte penale in 2015
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Corpul de control al primului-ministru a sesizat anul trecut Parchetul dupa ce, in urma a 56 de actiuni de control, a fost constatata existenta unor posibile fapte penale.

"Corpul de control al primului-ministru a finalizat in 2015 un numar de 70 de activitati de control cu privire la aspecte generale sau specifice din activitatea unor autoritati ale administratiei publice centrale si locale si din activitatea unor companii controlate de catre stat din care: in cadrul a 56 de actiuni a fost constata existenta unor posibile fapte penale si au fost formulate, in mod corespunzator, sesizari catre Parchet (DNA, Parchetul General).

In urma a 11 actiuni de control au fost constatate doar deficiente administrative si au fost formulate propuneri de indreptare a acestora. In cadrul a 3 actiuni de control nu au fost constatate abateri de la prevederile legale", se arata intr-o sinteza a raportului privind activitatea desfasurata de Corpul de control al primului-ministru in anul 2015.

Corpul de control al premierului, verificari la scriitorii din inchisori

Documentul, care a fost prezentat joi premierului Dacian Ciolos, enumera si o serie de "aspecte care vor trebui puse la punct" pe viitor pentru eficientizarea activitatii de control.

Astfel, raportul vorbeste despre "existenta unei baze legale insuficiente - un singur alineat intr-o ordonanta de urgenta a guvernului - fara a fi prevazute in detaliu atributiile Corpului de control al primului-ministru, instrumentele prin care se desfasoara activitatile de control si statutul personalului de control, existenta unui statut incert al personalului - multe persoane detasate din alte autoritati publice, pe termene scurte, de 6-12 luni, prelungite succesiv, desfasurarea de activitati de control intr-un mod cat mai sistematizat si conform unei prioritizari".

Referitor la liniile directoare pe 2016, Corpul de control al primului-ministru sustine ca va fi avuta in vedere monitorizarea masurilor propuse de catre Corpul de control la finalul actiunilor de verificare si luarea masurilor care se impun atunci cand acestea nu vor fi duse la indeplinire in termenele stabilite.

Corpul de control al premierului a sesizat DNA: Despagubiri supraevaluate acordate de ANRP

"Pentru o mai buna organizare a activitatii de control, tinand cont de specificul functionarii entitatilor aflate in competenta Corpului de control al primului-ministru, acesta va fi organizat, incepand cu luna aprilie 2016, intr-un departament care sa urmareasca activitatea entitatilor din cadrul administratiei publice, respectiv intr-un departament care sa urmareasca activitatea companiilor controlate de catre Statul roman", se precizeaza in documentul citat.

De asemenea, se are in vedere "elaborarea unui cadru legal complet pentru activitatea de control administrativ din cadrul administratiei publice centrale".

Documentul citat propune, totodata, "realizarea activitatilor de control potrivit unui master plan de control aprobat de catre prim-ministru. Acesta va pune accent pe latura preventiva, prin auditarea functionarii periodice (minim o data pe an) a tuturor ministerelor si a autoritatilor publice din subordinea Guvernului, cu verificarea parametrilor esentiali de functionare ai entitatilor verificate".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Parchet sesizat Corp control, #Parchet Corp control fapte penale , #ancheta