Cu cat sponsorizeaza romanii campania lui Traian Basescu

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 09:17
2217 citiri
Cu cat sponsorizeaza romanii campania lui Traian Basescu
Foto: emaramures.ro

Cheltuielile cu deplasarile presedintelui Traian Basescu, atat de dese in ultimele luni, premergatoare campaniei electorale, se ridica la circa 6 milioane de euro.

Cel putin asa sustin jurnalistii de la Cotidianul, care, lovindu-se de refuzul Administratiei Prezidentiale si al Romavia de a oferi cifre oficiale, au calculat singuri costurile aproximative ale acestor participari la adunarile populare.

Astfel, la cele 6.000.000 de euro - in care Cotidianul a calculat costul organizarii marilor adunari populare (5.000.000 de euro) si inchirierea avioanelor si a elicopterelor prezidentiale (1.000.000 de euro) - se adauga si costul urias al deplasarii trupelor de protectie - intre 50 si 100 de persoane pentru un singur drum - cu toate ingredientele aferente: combustibil pentru suitele de autoturisme, ore suplimentare , diurne etc.

Jurnalistii citati spun ca au avut in vedere, cand a facut calculul, care e costul mediu pe piata al inchirierii elicopterelor si al avioanelor, dar si fondurile din bugetul public (de stat) alocat diverselor sarbatori populare organizate de primari PD-L.

Astfel, in 40 din cele peste 50 de deplasari in tara, de la inceputul anului, in care seful statului roman a folosit elicopterul, costul mediu a fost de 12.000 de euro pentru un drum.

Inchirierea unui elicopter mare costa, in medie, 3.000 de euro (cu TVA inclusa) pentru ora de zbor. Cele mai multe distante cu elicopterul le-a parcurs, in medie, intr-un zbor de patru ore: doua ore dus (6.000 de euro) si doua ore intors (6.000 de euro). De aici rezulta un cost total doar al deplasarilor cu elicopterul de aproximativ 500.000 de euro.

La toate acestea se adauga si costurile deplasarilor externe, al caror scop principal a fost intr-o buna masura acela de a facilita intalniri cu romanii rezidenti acolo.

Din calculele facute de Cotidianul, aceste deplasari externe au costat circa 650.000 de euro. In acest caz a fost luata in calcul suma de 45.000 de euro, platita de PD in 2007, pentru inchirierea mediu-curierului BAe 146/200 - Dobrogea (YR-BEA), cu ocazia mitingului organizat in Spania pentru Traian Basescu, in vremea campaniei electorale de la referendumul pentru suspendarea lui din functia de sef al statului roman.

Prin urmare, 13 deplasari externe a cate 50.000 de euro pentru un zbor conduc la suma de 650.000 de euro.

La toate acestea, jurnalistii de la Cotidianul au mai adaugat si "costurile chermezelor populare cu iz electoral", care dupa calculele prezentate in mass-media locale si necontestate, s-au ridicat la circa 500.000 de lei noi pentru fiecare sarbatoare. Suma a fost inmultita cu 40 (din cele peste 50 de destinatii prezidentiale), rezultand astfel un total de 20.000.000 de lei noi, adica aproximativ 5.000.000 de euro.

Citește și:
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Iniţiativa, denumită ”Propunerea legislativă pentru modificarea...
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...