Cu cat sponsorizeaza romanii campania lui Traian Basescu

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 09:17
2266 citiri
Cu cat sponsorizeaza romanii campania lui Traian Basescu
Foto: emaramures.ro

Cheltuielile cu deplasarile presedintelui Traian Basescu, atat de dese in ultimele luni, premergatoare campaniei electorale, se ridica la circa 6 milioane de euro.

Cel putin asa sustin jurnalistii de la Cotidianul, care, lovindu-se de refuzul Administratiei Prezidentiale si al Romavia de a oferi cifre oficiale, au calculat singuri costurile aproximative ale acestor participari la adunarile populare.

Astfel, la cele 6.000.000 de euro - in care Cotidianul a calculat costul organizarii marilor adunari populare (5.000.000 de euro) si inchirierea avioanelor si a elicopterelor prezidentiale (1.000.000 de euro) - se adauga si costul urias al deplasarii trupelor de protectie - intre 50 si 100 de persoane pentru un singur drum - cu toate ingredientele aferente: combustibil pentru suitele de autoturisme, ore suplimentare , diurne etc.

Jurnalistii citati spun ca au avut in vedere, cand a facut calculul, care e costul mediu pe piata al inchirierii elicopterelor si al avioanelor, dar si fondurile din bugetul public (de stat) alocat diverselor sarbatori populare organizate de primari PD-L.

Astfel, in 40 din cele peste 50 de deplasari in tara, de la inceputul anului, in care seful statului roman a folosit elicopterul, costul mediu a fost de 12.000 de euro pentru un drum.

Inchirierea unui elicopter mare costa, in medie, 3.000 de euro (cu TVA inclusa) pentru ora de zbor. Cele mai multe distante cu elicopterul le-a parcurs, in medie, intr-un zbor de patru ore: doua ore dus (6.000 de euro) si doua ore intors (6.000 de euro). De aici rezulta un cost total doar al deplasarilor cu elicopterul de aproximativ 500.000 de euro.

La toate acestea se adauga si costurile deplasarilor externe, al caror scop principal a fost intr-o buna masura acela de a facilita intalniri cu romanii rezidenti acolo.

Din calculele facute de Cotidianul, aceste deplasari externe au costat circa 650.000 de euro. In acest caz a fost luata in calcul suma de 45.000 de euro, platita de PD in 2007, pentru inchirierea mediu-curierului BAe 146/200 - Dobrogea (YR-BEA), cu ocazia mitingului organizat in Spania pentru Traian Basescu, in vremea campaniei electorale de la referendumul pentru suspendarea lui din functia de sef al statului roman.

Prin urmare, 13 deplasari externe a cate 50.000 de euro pentru un zbor conduc la suma de 650.000 de euro.

La toate acestea, jurnalistii de la Cotidianul au mai adaugat si "costurile chermezelor populare cu iz electoral", care dupa calculele prezentate in mass-media locale si necontestate, s-au ridicat la circa 500.000 de lei noi pentru fiecare sarbatoare. Suma a fost inmultita cu 40 (din cele peste 50 de destinatii prezidentiale), rezultand astfel un total de 20.000.000 de lei noi, adica aproximativ 5.000.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cheltuieli Basescu campanie, #Basescu vizite cheltuieli, #Basescu adunari populare , #ancheta