Cum a facut Ioan Niculae ca Romgaz sa lucreze in interesul personal al InterAgro

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 20:30
3993 citiri
Cum a facut Ioan Niculae ca Romgaz sa lucreze in interesul personal al InterAgro

Omul de afaceri Ioan Niculae a reusit sa impuna ca o societate de interes strategic, precum SNGN Romgaz, sa lucreze in interesul personal al firmei private InterAgro, sustin surse oficiale.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Ioan Niculae ar fi pus bazele unei grupari infractionale organizate, care avea ca scop obtinerea unor mari cantitati de gaze naturale, la preturi cu mult mai mici decat cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalti parteneri de afaceri.

In plus, omul de afaceri dorea obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, acestea comercializandu-se la preturi mai mici decat cele din import, ocolind astfel reglementarile legale, care obligau la comercializarea gazelor naturale in amestec (din productia interna si de import, la un pret mediu), mai spun sursele citate de Mediafax.

Sefii Romgaz, ANRE si din Ministerul Economiei, anchetati de DIICOT pentru favorizarea lui Ioan Niculae

Cum anume a procedat omul de afaceri? Incepand din 2005, el a cooptat in planul sau persoane din cadrul InterAgro si Romgaz, cum ar fi Marin Mirea - administrator al InterAgro si presedintele Organizatiei Patronale a Poducatorilor de Ingrasaminte Chimie din Romania Nitrofosfor - sau pe Alpar Kramer - membru al conducerii executive din SNGN Romgaz, avand atributii de coordonare a departamentului marketing/comercializare a gazelor naturale.

Apoi, au fost racolate mai multe persoane din conducerea executiva a SNGN Romgaz, respectiv Marcel Adrian Piteiu - director general adjunct in perioada 2005-2007 si director general din 2009 -, Toth Francisc - director general intre 2008-2009 si director general adjunct din 2010 -, Marius Leonte Veza - director economic intre 2008-2010 -, Antal Francisc - director juridic intre 2005-2008 si director general adjunct in perioada 2009-2010.

"Baietii destepti" anchetati pentru subminarea economiei si Basescu

Au fost atrase in aceastra structura si alte persoane, functionari inalti din cadrul Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Ministerul Economiei a fost informat in mai multe randuri despre activitatile derulate de functionari, de natura sa pericliteze sistemul energetic national si sa submineze economia, sustin aceleasi surse.

Anchetatorii DIICOT au pus sub acuzare, in afacerea InterAgro, 40 de persoane, printre care pe fostii secretari de stat Tudor Serban, Viorel Palasca, Darius Mesca, Victor Alesandru Dan, din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si pe vicepresedintele ANRE, Eugen Georgescu.

Cine sunt cei pusi sub acuzare in dosarul de subminare a economiei nationale?

Potrivit DIICOT, invinuitii au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 de dolari patrimoniului Romgaz si bugetului statului, lucru care a pus in pericol sistemul energetic national.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...